Elektroprivreda BIH
-
montypython
Re: Elektroprivreda BIH
Ja koliko shvatam proizvodna cijena o kojoj mi govorimo sadrži i te druge troškove odnosno sve troškove, ne samo uglja. Ona od 75 E/MWh je mix termo i hidro cijene u nekom prosječnom odnosu. Dakle proizvodna u HE je niža od toga (recimo 60) a proizvodna u TE je viša (recimo 80), brzi sigurno zna te podatke a možda i još neko. Nisam provjeravao, uzeo sam kao datost, jer je ovdje nekad pisalo. Dakle pretpostavljam da je to cijena koja uračunava sve troškove od uglja do održavanja elektrane, goriva i maziva, dampera, rezervnih dijelova, plata zaposlenih u elektranama i upravi, osiguranja, kancelarijskog materijala itd. Svega. Inače bi je bilo besmisleno i spominjati u smislu formiranja prodajne cijene. Ako nije tako trebalo bi ovdje ispraviti da imamo taj bazni parametar. Mada gledajući prodajnu cijenu ne može biti velike razlike od toga.
Re: Elektroprivreda BIH
Hugo je tu u pravu.
Fiksni troskovi se dijele na broj proizvedenih KWh.
Osim uglja ima tu još varijabilnih troskova ali ne mnogo tako da ako je cijena uglja potrebnog za MWh 100 maraka onda se isplati kupiti struju do 110 ili 120 maraka ali iznad toga već praviš gubitak. Ako su ovih 150 GWh koje su kupili platili po 90 eura onda su napravili gubitak u odnosu na vlastitu proizvodnju otprilike 30 eura po MWh odnosno 4,5 miliona eura.
Fiksni troskovi se dijele na broj proizvedenih KWh.
Osim uglja ima tu još varijabilnih troskova ali ne mnogo tako da ako je cijena uglja potrebnog za MWh 100 maraka onda se isplati kupiti struju do 110 ili 120 maraka ali iznad toga već praviš gubitak. Ako su ovih 150 GWh koje su kupili platili po 90 eura onda su napravili gubitak u odnosu na vlastitu proizvodnju otprilike 30 eura po MWh odnosno 4,5 miliona eura.