BH Telecom

KingPoint

Re: BH Telecom

Post by KingPoint »

Da se hoce desiti i ta akvizicija , da se vise zavrsi ako nista rasprave ovdje pa cemo sve dalje lagano … ovdje neko proda 7 dionica u nekom strahu i odmah pocne drugima da soli pamet kako je akvizicija vodi Telekom u ravan ,de malo da vidimo hoce li se ista i desiti , moze se desiti i pozitivno pa sackajte malo.
Sabur2

Post by Sabur2 »

Ja sam se lično čudio rastu cijene jer je moja reakcija bila da se treba izlaziti.
Muzafer

Post by Muzafer »

Evo kratak odgovor "sitnoj."

Nisam kupovao nakon objave preuzimanja, ali jesam neka 3, 4 mjeseca prije toga, nekih 10 godina nakon kompletnog izlaska. Prethodno sam drzao u periodu od 3, 4 godine izmedju 2012 i 2014 tada nekada. Uglavnom sa tadasnjim dividendama i kapitalnim rastom, bio sam up negdje 35 to 40 posto i odlucio da izadjem skroz kada se dobit pocela smanjivati.

E sad, razlog ponovnog ulaska je da imam neku bas likvidnu dionicu u sklucaju da zatreba neki iznos da ne moram prodavati neke druge emitente. Plus, dobit se konacno nakon dugog niza godina ustabilila i pocela rasti.

Da imam nerasporedjenog kesa, usao bih na ovom nivou od 14, pogotovu jer sam stava da akvizicije ipak nece biti. A i ako je bude - gledam na BH Telekom dionicu kao na kvazi obveznicu i u slucaju da preuzimanje prodje i pude "preskupo" cijena moze dole naravno, ali je onda ustvari super buying opportunity.
Sitna buranija

Post by Sitna buranija »

Dobit se ustabilila za vrijeme Zaimovićevog mandata koji je uveo strogu kontrolu troškova (ali bez rasta prihoda), a nakon što se ta dobit stropoštala u vremenu SDP-SDA uprave u prošlom Nikšićevom mandatu, kada su kablovski operateri u Sarajevu koji su bili vlasništvu SDP-ovog tajkuna prodati Telemachu. Dobit je počela rasti ponovo u Kahrimanovom mandatu kada je došlo do unapređenja usluge, rasta broja korisnika i rasta prihoda. U ovom mandatu, kod Kovačevića, dobit je nastavila rasti zahvaljujući dizanju cijena u par navrata za tri godine, a ne zahvaljujući unapređenju usluge i nekom značajnom rastu broja korisnika.

Samo, od ove Kovačevićeve dobiti će najmanje koristi imati mali dioničari. Dosad su dioničari od njega za tri godine dobili možda oko 1 KM dividende (jer dividendu koja je podijeljena u njegovom mandatu iz dobiti napravljene u 2022. godini i pola dobiti iz 2023. godine nije napravio on nego Kahriman)...
Sitna buranija

Post by Sitna buranija »

Sitna buranija wrote: 19 Feb 2026, 16:25 Ali evo, bilo bi dobro, ukoliko je neko od forumaša kupovao dionice BHT nakon objave vijesti o telekomovom ulasku u proces kupovine Telemacha, da podijeli s nama razloge koji su ga potakli da kupi tada dionice BHT. Ja sam već naveo svoje razloge da ih rasprodam...
Izgleda da nema forumaša koji su kupovali dionice BHT nakon objave vijesti o namjeri kupovine Telemacha? Ili im je neugodno podijeliti razloge za taj potez?

Uglavnom, previše je ovdje optimizma prosuto u vezi sa tom akvizicijom i previše opravdavanja poteza ponuđeno, a da niko nije kupio ništa. Ja sam u skladu sa svojom skepsom i pesimizmom po ovom pitanju izašao iz telekoma u potpunosti. Čudi me da pojedinci nisu iskoristili priliku i nakrcali se još više kada je sve tako bajno... :roll:
KingPoint

Post by KingPoint »

Pa neće to niko ni reći...

Uglavnom zaključak je da je bolje da se investira nego da stoji novac u banci, kupuju da kažem najlikvidniju dionicu na Sase, iz koje mogu izvuci vrlo brzo novac bez da prodaju „stabilnijeg“ emitenta. Činjenično stanje je da je dolaskom Kovačevića, BH Telekom oborio rekorde po pitanju dobiti što je logično povećalo cijenu i privuklo nekoga ko želi da investira (kažem činjenica tj. nisam njegov fan i stoji sve što si napisao u vezi prijašnjih direktora i ovih neki stvari oko dividende), ali treba neke stvari i priznati i sagledati realno.

To oko akvizicije je baš previše priče ovdje, evo uzeli smo sve u obzir , svjesni rizika kupovine , ali sve to ne mora ništa da znači , zaključili smo i da će biti previše opstrukcija prije svega što će dovesti i u pitanje samo preuzimanje Telemaha.

Dosta ljudi čita ovaj forum i onda neko ko je kupio manju količini dionica panično proda po nižoj cijeni nakon nekih konstatacija ovdje koje u 80% slučajeva baš nikakvog smisla nemaju osim pukog naglabanja.

Mislim da cijena oko 15 km je sasvim realna trenutna cijena za dionicu BH Telekoma i da ne postoji po toj cijeni na Sase neki drugi emitent koji je sigurniji u smislu likvidnosti, a i realne tržišne vrijednosti.

Imam osjećaj da je nekome krivo što je prodao dionice pa svim srcem želi da vidi i dioničare i Telekom na dnu da kaže bio sam upravu, pa kad rasproda kupi npr. Zavod za vodoprivredu po malo većoj cijeni od ove 13,52 Km što stoji već dva mjeseca.
Sitna buranija

Post by Sitna buranija »

:lol: :lol: :lol:

E provali me. Jbg, ja sam se baš zajebao što sam ga prodao i sad bih volio da propadne sve da mogu reći da sam bio u pravu :roll: :lol: Ali, ja sam ovdje javno iznio potez koji sam napravio, pa će se nakon nekog vremena moći cijeniti kvalitet tog poteza i može biti podvrgnut forumskom testu.

Uglavnom, vezano za ovaj tvoj komentar o utjecaju na druge forumaše, ide i obrnuta priča,
"Dosta ljudi čita ovaj forum i onda neko ko ima para euforično pokušava kupiti dionice po višoj cijeni nakon nekih euforičnih konstatacija ovdje koje u 80% slučajeva baš nikakvog smisla nemaju osim pukog naglabanja."
panzer

Post by panzer »

Akvizicija je uglavnom pozitivna vijest i logično je da se tako reaguje na berzi. Kupovina u vrijeme najave je bila sasvim logičan potez.

A sad sve ovo kasnije nešto drugo. Meni više izgleda da od toga neće ništa biti nego da hoće jer je sve na dugom štapu. A pošto je neizvjesno onda niko i ne zna je li bolje da se kupi telemach nego da se ne kupi. Ako je bolje da se ne kupuje onda bi trebalo davati pozitivan impuls cijeni dionica jer je još uvijek mala šansa da se realizuje.
KingPoint

Post by KingPoint »

Nemam šta da provaljujem nikoga, nego 15 miliona dobit Energoinvest - ublehaška priča , BH Telecom sa novom upravom, nastavio odličan poslovni rezultat na osnovu starih odluka i prijašnjih uprava – ublehaška priča. Pa čekaj ima li išta pozitivno bar evo u ovoj prethodnoj poslovnoj godini ? Ne vidim razlog toliko negativnosti.

Ovdje sam govorio o „naglabanjima“ u vezi sa BH Telekomom i primjetnim blagim padom dionice, a i gdje je to tržište na Sase odreagovalo i na koje euforične konstaticije sa foruma, pa da je skočila neka dionica, ja nisam primjetio.
Sitna buranija

Post by Sitna buranija »

KingPoint wrote: 20 Feb 2026, 15:48 Nemam šta da provaljujem nikoga, nego 15 miliona dobit Energoinvest - ublehaška priča , BH Telecom sa novom upravom, nastavio odličan poslovni rezultat na osnovu starih odluka i prijašnjih uprava – ublehaška priča. Pa čekaj ima li išta pozitivno bar evo u ovoj prethodnoj poslovnoj godini ? Ne vidim razlog toliko negativnosti.

Ovdje sam govorio o „naglabanjima“ u vezi sa BH Telekomom i primjetnim blagim padom dionice, a i gdje je to tržište na Sase odreagovalo i na koje euforične konstaticije sa foruma, pa da je skočila neka dionica, ja nisam primjetio.
Znaš šta je problem ovdje? Ne znam koje si struke i kojim se poslom baviš, ali ljudi mogu donositi zaključ̣ke na osnovu analiza, znanja i prethodnih iskustava ili na osnovu medijskih natpisa, članaka i intervjua.

Ja spadam u prvu grupu tako da znam da to što je neko iskazao rezultat od 15 miliona KM (obrati pažnju da sam napisao iskazao, a ne ostvario) ne mora značiti da je poslovanje te firme dobro i da ima perspektivu. Ako se ti ne baviš glavnim biznisom i ne ostvaruješ prihode iz osnovne djelatnosti, već iz nečeg sporednog, ti si u problemu bez obzira šta tvoj slatkorječivi direktor pričao. S druge strane, ako firma radi dobro i ostvaruje dobit, a ti kao dioničar od toga nemaš ništa jer se novac planira spiskati na sulude akvizicije i uz to još zadužiti firmu, onda nema tu puno pozitivnog za reći.

Imaš temu Mtel gdje su me pojedini forumaši isto tako prije 3-4 godine ubjeđivali kako je Mtel top firma, nakon što sam ih upozorio da je Mtel i pored iskazane dobiti od 80 miliona zapravo u problemu, da je nelikvidan i prezadužen, pa se na kraju ispostavilo da sam u pravu bio ja koji malo nešto i znam pročitati iz tih finansijskih izvještaja, a ne oni koji su zaključke donosili na osnovu medijskih (često plaćenih, sponzorisanih) članaka. Trebam li ovdje spomenuti da sam Mtel kupovao po 0,9 KM, a da sam ga prodao po 1,55 KM, prije nego je i tim forumašima postalo bjelodano jasno da je ono što sam govorio tačno?

Uglavnom, imamo info od direktora da je dobit 15 miliona u Energoinvestu, ali niko nije još vidio te izvještaje i analizirao ih. Ja sam analizirao one prethodne i polugodišnje i nisam pronašao nikakve promjene koje bi ukazivale na otvaranje nove fabrike transformatora, novih poslova, prihoda iz inostranstva i sl. a što je direktor ranije objavljivao kao poslovne uspjehe i zaokrete u poslovanju. Na osnovu tog iskustva, nemam nijedan razlog da vjerujem da ću u ovim izvještajima koji tek treba da budu objavljeni pronaći i prepoznati išta od ovog što direktor sada najavljuje. Biće možda tih 15 miliona, ali neće biti iz novih poslova, inostranstva, inžinjeringa i sl., nego nažalost od značajno veće marže na plin suprotno ranijim odlukama vlade...
Post Reply