Elektroprivreda Srbija (EPS) ostvarila je u 2025. dobit od 42,3 milijarde dinara (oko 360 miliona eura).
Ministarka energetike Dubravka Đedović Handanović je istakla da je EPS treću godinu zaredom nastavio trend stabilnog poslovanja, dobiti i kontinuiranog investiranja. Ona je dodala je da su ovi rezultati postignuti iako je hidrologija na Dunavu bila najlošija u posljednjih 35 godina.
"Godina za nama bila je i godina izazova i reformi, uz povećanu proizvodnju uglja i povećanu proizvodnju električne energije iz termo kapaciteta", rekla je Đedović Handanović, navodi se u saopštenju objavljenom nakon sastanka Skupštine akcionara AD EPS na kome je usvojen izvještaj o poslovanju za 2025.
Velike dobiti, koje ostvaruje EPS, dolaze poslije više turbulentnih godina i perioda stabilizacije.
Elektroprivreda BIH
Re: Elektroprivreda BIH
Elektroprivreda Srbije ostvarila u 2025. dobit od oko 360 miliona eura
-
montypython
Revidovani plan u kojem se spominje ta cifra od minus 61 milion KM objavljen je 24 oktobra '25. A s obzirom je to dokument od 70 ak stranica vjerovatno je pisan bar mjesec dana ako ne i dva. Dakle tu cifru su upisali vjerovatno još u septembru. Nakon što su lupnuli tu cifru slijedila su još najmanje 3 mjeseca poslovanja sa cca 400 m prihoda i rashoda, novim cijenama struje, nepredvidivom hidrologijom, ulaskom u grijnu sezonu i sl. Nema tog lumena na svijetu koji će u septembru upisati da će na 31 decembra, 3 mjeseca kasnije poslovanje biti baš minus 61 m i da tako bude. Pogotovo jer su minus u prvom polugodištu opravdavali lošom hidrologijom a u zadnjem kvartalu hidrologija i nije bila loša. Naravno može ono na kraju biti i tih -61 milion (ili više) ako se naštima (kao što se naštimalo onih -300 m na početku mandata) jer iz nekog razloga TREBA da bude (rekla Usrulja, rek'o Nermin), ali to je druga stvar.Sitna buranija wrote: ↑10 Feb 2026, 18:35Monty vječiti optimista. Revidovani plan je usvajan krajem godine, mislim u decembru, tako da su podaci za gotovo cijelu godinu već bili dostupni...montypython wrote: ↑10 Feb 2026, 13:49 Po svemu poslovanje bi u 2026 trebalo biti značajno bolje. Od više cijene struje sa blok tarifama, do izuzetno dobre hidrologije u prvom kvartalu što daje veliki udio struje iz HE čija je proizvodna cijena niža od one iz TE. Trebalo bi I da ima uglja na depoima jer TE se nisu pretrgle radeći. Troškovi niži a prihodi viši nego prije. Treba biti umjetnik pa ne ostvariti dobit.
Ja čak mislim da postoji mogućnost da i za 2025 rezultat bude bolji od onih njihovih planiranih ako se ne varam minus 62 miliona. Jer to je planirano u avgustu a nakon toga je bila bolja hidrologija od ostatka godine plus nova cijena. Alu vidjećemo. Jedino odstupanje od ovoga može biti ako im je PLAN/ CILJ da prikažu lošije rezultate (npr po naređenju izvana zbog eventualne privatizacije). U svakom slučaju vidjećemo ubrzo. S tim da ni porast sentimenta ne mora biti u vezi samo sa pozitivnim vijestima. Dovoljno bi bilo da cijena raste nekoliko dana uzastopno da se grudva zakotrlja a samo je pitanje vremena kad će, jer sadašnja cijena je apsurdna i prije ili poslije doći će na svoje.
Hvala Brzi na takvom optimizmu. Ti imaš uvijek dobre procjene .brzi wrote: ↑10 Feb 2026, 19:10 S obzirom da su prošle godine u prvih 6 mjeseci u HE proizveli samo 580 GWh, uvezli 402 GWh, i da su cijene u januaru i februaru kad su kupovali bile i iznad 350 eura a da bi ove godine mogli u HE u prvih 6 mjeseci imati 400 GWh više uz cijenu struje prema domaćinstvima koja je nesto viša a nabavna niza, bilo bi za ocekivati bar dvadesetak miliona dobiti.
Ako ostvare takav učinak kod HE možemo li reći da će za prvo polugodište 2026.uštedjeti 400 hilj. tona uglja za tih 400 GWh viška iz HE.
I bog je na pravoj strani pa pomaže maloumne i s neba im pošalje 70 miliona KM više. Realno ne mogu ništa otpisati na polugodištu tako da će teško moći napraviti gubitak.
JA STVARNO NE ZNAM I STVARNO SAM MORAO OVO ZAPOČETI VELIKIM SLOVIMA, jer ne mogu više da shvatim.
Najljudskije molim da mi neko objasni jesam li ja lud ili šta.
Jer, imali smo situaciju rekordnog izvoza kad se cijene struje u skoro svim zemljama EU nakon početka Ukrajine povećale 5 do 10 puta. I OPET JE ISPEGLANO NA KRAJU DA JE BILA POZITIVNA NULA. !!!!! KAAAKKKOOO?????
Šta vas nakon svega što smo DOŽIVJELI, vidjeli i što je OVDJE napisano NAVODI da će ikad, ikad, ikad prikazati neku iole značajnu dobit?!?! JE LI MOGUĆE DA SVE ŠTO JE IOLE DOBIT MOGU ZGURAT U AMORTIZACIJU, OTPISE I ŠTA JA VEĆ ZNAM GDJE?! Odnosno, gdje je dobit nestala kad je bio rekordan izvoz. Koko se uvijek iznenada i neočekivano, ali nepogriješivo pojave neke crne rupe koje uredno usisaju sav višak.
F this sh!t.
Ili, što bi španci rekli: Vivimos un apagón. DokleN više....
Najljudskije molim da mi neko objasni jesam li ja lud ili šta.
Jer, imali smo situaciju rekordnog izvoza kad se cijene struje u skoro svim zemljama EU nakon početka Ukrajine povećale 5 do 10 puta. I OPET JE ISPEGLANO NA KRAJU DA JE BILA POZITIVNA NULA. !!!!! KAAAKKKOOO?????
Šta vas nakon svega što smo DOŽIVJELI, vidjeli i što je OVDJE napisano NAVODI da će ikad, ikad, ikad prikazati neku iole značajnu dobit?!?! JE LI MOGUĆE DA SVE ŠTO JE IOLE DOBIT MOGU ZGURAT U AMORTIZACIJU, OTPISE I ŠTA JA VEĆ ZNAM GDJE?! Odnosno, gdje je dobit nestala kad je bio rekordan izvoz. Koko se uvijek iznenada i neočekivano, ali nepogriješivo pojave neke crne rupe koje uredno usisaju sav višak.
F this sh!t.
Ili, što bi španci rekli: Vivimos un apagón. DokleN više....
Samo kupovat dok je jeftino....
S ovim se slažem. Samo što ja više nemam vremena da čekam.... Ili možda imam, ako ovaj nivo i dalje bude stajao i narednih nekoliko godina, pa se desi da mi ostali emitenti postanu "oversized." LOL.
Ko ima 30, 40 godina do penzije - za njih apsolutno da. Za ostale koji su već malo stariji, heh...
Najgore da covjek izadje sad, ona bi za godinu otisla na 30km, tako to uvijek bude....Muzafer wrote: ↑10 Feb 2026, 23:51S ovim se slažem. Samo što ja više nemam vremena da čekam.... Ili možda imam, ako ovaj nivo i dalje bude stajao i narednih nekoliko godina, pa se desi da mi ostali emitenti postanu "oversized." LOL.
Ko ima 30, 40 godina do penzije - za njih apsolutno da. Za ostale koji su već malo stariji, heh...![]()
-
montypython
Pitam se čitaju li ovo "naši", Buljubašić, Lakić, Nikšić? Je li ih stid? Mrljaju s nekakvim minusima već tri godine, te ne može ovo, te ne ide ono, gotovo su doveli da pozitivna nula a njima izgleda kao uspjeh, a ovamo EP susjedne zemlje koja od nas još i uvozi ugalj 360 miliona eura dobiti. 700 miliona KM dobiti a ovi ne mogu ni 7. Mene bi bilo stid, ne bi me trebalo ni otpuštati sam bih dao otkaz. Japanac bi izvršio harakiri a ovi ništa, đon obraz. Idu do gorkog kraja mandata u kojem su na svakom polugodišnjem i godišnjem FI bili u gubitku. Ostaće zabilježeni kao najgori ikad direktori, ministri i premijeri, gori čak i od Grabovice. Ne znam, nijedna plata ne vrijedi te bruke.indikator wrote: ↑10 Feb 2026, 21:14 Elektroprivreda Srbije ostvarila u 2025. dobit od oko 360 miliona euraElektroprivreda Srbija (EPS) ostvarila je u 2025. dobit od 42,3 milijarde dinara (oko 360 miliona eura).
Ministarka energetike Dubravka Đedović Handanović je istakla da je EPS treću godinu zaredom nastavio trend stabilnog poslovanja, dobiti i kontinuiranog investiranja. Ona je dodala je da su ovi rezultati postignuti iako je hidrologija na Dunavu bila najlošija u posljednjih 35 godina.
"Godina za nama bila je i godina izazova i reformi, uz povećanu proizvodnju uglja i povećanu proizvodnju električne energije iz termo kapaciteta", rekla je Đedović Handanović, navodi se u saopštenju objavljenom nakon sastanka Skupštine akcionara AD EPS na kome je usvojen izvještaj o poslovanju za 2025.
Velike dobiti, koje ostvaruje EPS, dolaze poslije više turbulentnih godina i perioda stabilizacije.
montypython wrote: ↑11 Feb 2026, 00:01Pitam se čitaju li ovo "naši", Buljubašić, Lakić, Nikšić? Je li ih stid? Mrljaju s nekakvim minusima već tri godine, te ne može ovo, te ne ide ono, gotovo su doveli da pozitivna nula a njima izgleda kao uspjeh, a ovamo EP susjedne zemlje koja od nas još i uvozi ugalj 360 miliona eura dobiti. 700 miliona KM dobiti a ovi ne mogu ni 7. Mene bi bilo stid, ne bi me trebalo ni otpuštati sam bih dao otkaz. Japanac bi izvršio harakiri a ovi ništa, đon obraz. Idu do gorkog kraja mandata u kojem su na svakom polugodišnjem i godišnjem FI bili u gubitku. Ostaće zabilježeni kao najgori ikad direktori, ministri i premijeri, gori čak i od Grabovice. Ne znam, nijedna plata ne vrijedi te bruke.indikator wrote: ↑10 Feb 2026, 21:14 Elektroprivreda Srbije ostvarila u 2025. dobit od oko 360 miliona euraElektroprivreda Srbija (EPS) ostvarila je u 2025. dobit od 42,3 milijarde dinara (oko 360 miliona eura).
Rekao bih da nece biti nikome problem da bude bolji od ovih. Sto prije odu tim bolje za nas.
-
Sitna buranija
Skupština na kojoj se usvajao revidovani plan je bila 23.12.2025. godine, jer je ona prethodna bila otkazana. Ne vjerujem da u revidovanom planu nisu uzeli u obzir procjenu za cijelu godinu prema najsvježijim informacijama kojima su raspolagali.montypython wrote: ↑10 Feb 2026, 21:27Revidovani plan u kojem se spominje ta cifra od minus 61 milion KM objavljen je 24 oktobra '25. A s obzirom je to dokument od 70 ak stranica vjerovatno je pisan bar mjesec dana ako ne i dva. Dakle tu cifru su upisali vjerovatno još u septembru. Nakon što su lupnuli tu cifru slijedila su još najmanje 3 mjeseca poslovanja sa cca 400 m prihoda i rashoda, novim cijenama struje, nepredvidivom hidrologijom, ulaskom u grijnu sezonu i sl. Nema tog lumena na svijetu koji će u septembru upisati da će na 31 decembra, 3 mjeseca kasnije poslovanje biti baš minus 61 m i da tako bude. Pogotovo jer su minus u prvom polugodištu opravdavali lošom hidrologijom a u zadnjem kvartalu hidrologija i nije bila loša. Naravno može ono na kraju biti i tih -61 milion (ili više) ako se naštima (kao što se naštimalo onih -300 m na početku mandata) jer iz nekog razloga TREBA da bude (rekla Usrulja, rek'o Nermin), ali to je druga stvar.Sitna buranija wrote: ↑10 Feb 2026, 18:35Monty vječiti optimista. Revidovani plan je usvajan krajem godine, mislim u decembru, tako da su podaci za gotovo cijelu godinu već bili dostupni...montypython wrote: ↑10 Feb 2026, 13:49 Po svemu poslovanje bi u 2026 trebalo biti značajno bolje. Od više cijene struje sa blok tarifama, do izuzetno dobre hidrologije u prvom kvartalu što daje veliki udio struje iz HE čija je proizvodna cijena niža od one iz TE. Trebalo bi I da ima uglja na depoima jer TE se nisu pretrgle radeći. Troškovi niži a prihodi viši nego prije. Treba biti umjetnik pa ne ostvariti dobit.
Ja čak mislim da postoji mogućnost da i za 2025 rezultat bude bolji od onih njihovih planiranih ako se ne varam minus 62 miliona. Jer to je planirano u avgustu a nakon toga je bila bolja hidrologija od ostatka godine plus nova cijena. Alu vidjećemo. Jedino odstupanje od ovoga može biti ako im je PLAN/ CILJ da prikažu lošije rezultate (npr po naređenju izvana zbog eventualne privatizacije). U svakom slučaju vidjećemo ubrzo. S tim da ni porast sentimenta ne mora biti u vezi samo sa pozitivnim vijestima. Dovoljno bi bilo da cijena raste nekoliko dana uzastopno da se grudva zakotrlja a samo je pitanje vremena kad će, jer sadašnja cijena je apsurdna i prije ili poslije doći će na svoje.
Međutim, ti već evo tri godine, nakon svake malo jače kiše najavljuješ dobit u desetinama miliona KM. Čak si znao spominjati i 100-150 miliona. Stalno misliš da neko sakriva dobit, jer želiš u to vjerovati, ali shvati da dobiti nema. Da bi je napravio, moraš proizvoditi više, izvoziti, iskoristiti kapacitete... A ovi to nisu u stanju i ne znaju... Sutra neko drugi kada bi došao, možda bi napravio 20-30 miliona pozitivnog rezultata odmah (kao u Srbiji što se desilo), ali ovi znaju napraviti samo gubitak. Što prije to shvatiš, bolje za tebe. Dakle, oni ne sakrivaju dobit i ne izmišljaju gubitak, oni gubitak prave. I jedino su u stanju napraviti gubitak...