Tvornica Cementa Kakanj
-
Drnda Drndić
Re: Tvornica Cementa Kakanj
Ja je 2010. kupio po 25,80. Za 15ak godina uzeo dividende cca 31,5 KM/dionici. I desi se ovaj veliki uzlet dionice i ja je prodam na 75 KM/dionici u aprilu 2025. Kontam gdje će više toliko skočiti, i eto ga otimačina i preko 100.
-
Sitna buranija
Upravo u tome i leži razlog ogromne cijene dionice cementare, zato što je u njoj normalna uprava i normalan vlasnik, a ne mulj kao kod većine drugih kompanija na SASE. Dakle, zbog stanja drugih kompanija, a ne cementare. Ali, kako uglavnom nema šta drugo da se kupi, sve se usmjerilo na cementaru i ona je eksplodirala. Meni ipak nekako ne zvuči realnom vrijednost od preko milijardu, ali eto...
A kod mene je opet drugačiji pristup. Volim rizikovati tamo gdje ima svega i gdje je cijena dosta ispod realne a ne oko ili preko nje. Ovdje pomalo izgleda da su ljudi koji vole stabilna ulaganja iz BH Telecoma prešli na TCK.
Realna je to analiza i pokazatelj u brojevima, vjerovatno kad bi se kompanija prodavala ne bi se mogla prodati za te pare, ali realno, ako bi većinki vlasnik krenuo u otkup preostalog dijala dionica ovih 7%, pa da iskešira nekih 50-60 miliona. možda izgleda puno, a možda i ne
Begov Han
-
Sitna buranija
Pa i ja imam sličam pristup i uglavnom gledam da kupim nešto što je potcijenjeno ili nešto što nosi prinos, a idealno je ako je i potcijenjeno i još nosi prinos. Međutim, mislim da je cementara precijenjena, ali je dobra jer nosi stabilan prinos. Ipak, šta će se desiti sa cijenom cementare ako se u međuvremenu na berzi pojavi više kompanija koje nose stabilan prinos, a nisu preskupe? A neko ušao u cementaru na 100+ KM...
Last edited by Sitna buranija on 10 Feb 2026, 18:37, edited 1 time in total.
Prodao sam po 33, da nisam prodao po 33 prodao bi po 40 ili 50 ali u svakom slučaju ne bi dočekao cijene iznad 50.
Jednostavno ne vjerujem da vrijedi više. I dalje mislim da se u kratkom roku može strmoglaviti jer sjećam se kad su imali dobit po dionici 2,93 pa su dvije godine poslije imali samo 1,10 KM po dionici. Nisu bili u stanju prodati ništa van svog standardnog BH tržišta. Pa je prodaja sa 700.000 tona u 2007. ili 2008. pala na samo 400.000 tona.
Dionica je dobra ali nije to proizvod koji može donijeti zaradu na globalnom tržištu.
Jednostavno ne vjerujem da vrijedi više. I dalje mislim da se u kratkom roku može strmoglaviti jer sjećam se kad su imali dobit po dionici 2,93 pa su dvije godine poslije imali samo 1,10 KM po dionici. Nisu bili u stanju prodati ništa van svog standardnog BH tržišta. Pa je prodaja sa 700.000 tona u 2007. ili 2008. pala na samo 400.000 tona.
Dionica je dobra ali nije to proizvod koji može donijeti zaradu na globalnom tržištu.
Evo tvrdiš da Heidelberg nije ,a koja je to dionica po tvom mišljenju, evo da malo prodiskutujemo i drugi da se uključe na Sase ili Blse čiji će proizvod donijeti ili bi mogli donijeti zaradu na globalnom tržistu, ako ona uopšte postoji ?
Last edited by KingPoint on 10 Feb 2026, 13:05, edited 1 time in total.
izlaz iz cementare 150, imam je od upisanih certifikata