Sta to znaci elaboriraj
ASA BANKA
Re: ASA BANKA
Ja u glavi slažem neki plan a trenutno mi izgleda najbolje sačekati sve finansijske rezultate i ovu martovsku dividendu od banke pa ako sve bude u skladu sa pretpostavkama iz plana onda malo presložiti portfolio.
Nema na sase bolji emitent od Ase i ne vidim neki nacin da se to promjeni jos dugo …
Po dosta parametara jeste vrlo kvalitetan ali je i primjećen. Najbolje se prolazi kada se prije svih uđe u manje primjećene. Bude i rizika ali bude i vrlo dobrih prinosa.
Uglavnom ASA tek treba da se vrjednuje kada uđe u rang najvećih. Jer u odnosu na ostale banke , ovdje ima prostora da dođu ulagači koji imaju 2,3,5 miliona KM pa da zatraže od ovih iz prvih deset da od njih kupe udjele. A tu ne bilo po 190 nego po znatno višoj cijeni. Sve ostale veće banke su u punom vlasništvu matica ili su na 99%.
Uglavnom ASA tek treba da se vrjednuje kada uđe u rang najvećih. Jer u odnosu na ostale banke , ovdje ima prostora da dođu ulagači koji imaju 2,3,5 miliona KM pa da zatraže od ovih iz prvih deset da od njih kupe udjele. A tu ne bilo po 190 nego po znatno višoj cijeni. Sve ostale veće banke su u punom vlasništvu matica ili su na 99%.
Pošto sam ja ponovo počeo pratiti forum aktivnije u kasno proljeće 2024., ono što mi je poznato - sad vrlo je moguće da negdje pogriješim - je da je neki fond Lilijum (nije mi poznato) prodavao prije Poštanske štedionice koja je bila u stečaju. Kad su ovi iz Lilijuma rasprodali, poštanska je bila u stečaju sa 15K komada, možda nije postojala mogućnost jednokratne prodaje jednom ulagaču. Možda stečajni upravnik ili ko već to nije dozvoljavao. Ove velike prodajne transakcije Prevent investa 2024 i 2025 su uvijek išle ASA investu jer su povezani i to je savršeno jasno.panzer wrote: ↑01 Feb 2026, 17:15 Jer u odnosu na ostale banke , ovdje ima prostora da dođu ulagači koji imaju 2,3,5 miliona KM pa da zatraže od ovih iz prvih deset da od njih kupe udjele. A tu ne bilo po 190 nego po znatno višoj cijeni. Sve ostale veće banke su u punom vlasništvu matica ili su na 99%.
Pravo pitanje je zašto PBS Sarajevo nije nekom direktno ponudio paket koji je prodavao prosle jeseni - vise ne znam ni koliko su prodali - negdje oko 500 ili 600k u KM ako se ne varam. ASA finance nije kupovala ni od lilijuma, niti ove od Postanske a ni od PBS-a. Ako sam u pravu.
Kako da je velikim igračima u BiH - onima koji barataju sa desetinama ili stotinama miliona ulaganje 2, 3 miliona u banku nebitna stvar. Samo je i stvar u tome što niko ne prodaje dok nije baš natjeran.
Kolega monty ima jedan izraz i često ga ponovi. Malo je zainteresovanih kada je cijena niska.
Nije ovo samo banka ovo je nešto veće. Sama činjenica da su izdali 60 miliona KM obveznica i da su malo agitovali kod privrednika i reklamirali kupovinu znači da se radi na promociji. Možda će isto i sa ovih novih 50 miliona KM. Pa neko će reći zašto da uzmem 5% kamate kada mogu veći iznos dividende plus kapitalni dobit odnosno rast cijene dionica.
Neko moje mišljenje je da je PBS djelovao pod uticajem H.Pršeša jer se primjeti i na trgovanjima nekim drugim dionicama.
Jeste izgledalo neozbiljno ali je pravilo prijeko potrebnu likvidnost pošto potražna strana već duže vrijeme dominira.
Nije ovo samo banka ovo je nešto veće. Sama činjenica da su izdali 60 miliona KM obveznica i da su malo agitovali kod privrednika i reklamirali kupovinu znači da se radi na promociji. Možda će isto i sa ovih novih 50 miliona KM. Pa neko će reći zašto da uzmem 5% kamate kada mogu veći iznos dividende plus kapitalni dobit odnosno rast cijene dionica.
Neko moje mišljenje je da je PBS djelovao pod uticajem H.Pršeša jer se primjeti i na trgovanjima nekim drugim dionicama.
Jeste izgledalo neozbiljno ali je pravilo prijeko potrebnu likvidnost pošto potražna strana već duže vrijeme dominira.
Pojašnjenje mog posta, samo zbog trube, ''vjenčavanje'' sa dionicama je jako opasno kao i svaki brak treba to dozirati i držati pod kontrolom, drugi problem je ako si previše izložen a cijena naraste i onda hitno trebaš neku lovu - naravno prodačeš po ogromnom diskontu. Naravno nikog ne savjetujem šta da radi, sloboda ulagačima i pravo na mišljenje svakom pojedincu.
ma razumijem ali nisam dosao da zaradim nego da kupim nesto sto ce davati dividendu do kraja zivota
tojest pretvorio sam pare koje su stajale iza ormara u najlonu nakacene na udicu u papire od vrijednosti
zato mi ovaj rast stvara frustracije
jos malo dionica se nece ni moci kupiti koliko je skupa
ne znam kako da vam to objasnim

tojest pretvorio sam pare koje su stajale iza ormara u najlonu nakacene na udicu u papire od vrijednosti
zato mi ovaj rast stvara frustracije
jos malo dionica se nece ni moci kupiti koliko je skupa
ne znam kako da vam to objasnim