BH Telecom

Sitna buranija

Re: BH Telecom

Post by Sitna buranija »

Muzafer wrote: 01 Feb 2026, 23:40
Sitna buranija wrote: 01 Feb 2026, 22:43 Mala napomena, zbog planirane akvizicije Telemacha i pljačke u najavi sam prodao sve svoje dionice u BHT nakon gotovo 20 godina, a zbog ovakvih stvari bih mogao prestati biti njihov korisnik nakon gotovo 30 godina...
Mislim da si jedno 5, 6 puta zadnjih godinu dana ponovio da si izasao iz Telekoma, ali da imaš Telekom RS. Izvinjavam se ako griješim.

Iz članka na kliksu je stalalo da "'VIP Team United' tuži BH Telecom i ostale operatere, sa tužbenim zahtjevom, samo u predmetu protiv BH Telecoma u iznosu od 25 miliona KM." Tako da vjerovatno tuzi i Telemach i Telekom RS - samo što to još možda nismo saznali.

U svakom slučaju - hajde realno odgovori - na šta bi ličilo da je BH Telekom platio 25 miliona 'VIP Team United-u' da zadrži emitovanje Hayata i ne znam kojih još kanala, a da pri tome nije sklopio nikakav ugovor o distribuciji sa 'VIP Team United.' Ili platio bilo koju manju sumu. Onda bi drugi domaći kanali imali osnov da tuže BH Telekom zbog nejednakoj tretmana, a i bilo kakve isplate bez ugovora za VIP Team United bi mogle isto biti predmet tužbe.
S obzirom da sam ja transparentan po pitanju mojih postupaka, pri komentarisanju na ovoj temi često naglasim da sam prodao BH telekom (a uglavnom od tih para sam kupio Mtel) kako bi se vidjelo da moje stavove prate i postupci. Nisam kao neki na ovom forumu da hvalim firmu i širim optimizam dok se istovremeno istovaram iz te firme, kao što imamo primjere na Elektroprivredi gdje su pojedinci širili potpuno neutemeljen optimizam dok su je istovremeno rasprodavali. Nažalost, u slučaju EPBiH nisam sebe poslušao i izašao iz nje na vrijeme, pa se sada moram zajebavati s njom.

Uglavnom, koliko sam skontao, Mtel plaća prava i za Pinkove i za Grandove i za Hayatove kanale. Samo BHT plaća za sve strane, a ne plaća ništa za domaće kanale. Ukoliko mu neko ustupa besplatno kanale, to je ok, svako ima neki svoj interes. Ali ako mu neko ne želi više ustupati besplatno, treba ili da plati ili da ne emituje te kanale. Ali objašnjenje ne može biti ono koje su dali. Razlog za neemitovanje kanala i odbijanje plaćanja može biti slaba gledanost i ekonomska neisplativost (što nije slučaj) a nikako obračun i osveta na političkoj osnovi. A BHT nije sklopio ugovor upravo jer su svjesno izbjegavali i oglušili se na višestruke pozive, zahtjeve i upozorenja ove firme oko regulisanja prava. S druge strane, ja kao korisnik sada više nemam isti obim i kvalitet usluge kakvu sam imao ranije, pa mi BHT čini time štetu.

Ti kao dioničar bi trebao biti zabrinut zbog tužbe i posljedica koje mogu nastupiti po tom osnovu, kao i zbog mogućeg otkazivanja pretplate jednog dijela korisnika. Prvo će imati efekat na rast troškova, a drugo na pad prihoda. A ono oko čega bi najviše trebao biti zabrinut je mogući odliv ogromnog iznosa novca za kupovinu mrtvog konja. Kako god okreneš, ti kao dioničar očekuješ dividendu, a da li će je biti skontaj sam. Samo posložiš stvari i upotrijebiš racio...
Muzafer

Post by Muzafer »

Kao i u svim stvarima u životu, ako ti BHT ili bilo ko drugi čini štetu, imaš pravo žalbe.
Ako smatraš da treba da ih otkažeš, tužiš - slobodno - otkaži ugovor, tuži ih. Jasno ko dan.

BH Telekom kaže da nikada nije dobio na uvid ugovor TV kuća koje su sklopile sa VIP Team United, a kamoli da se VIP Team United pojavio da sa BH telecomom sklopi ugovor o distribuciji tih kanala. Naravno i jedni i drugi mogu da lažu, ali činjenica da je OBN raskinuo ugovor sa VIP Team United da bi ostao na Moja TV platformi ipak nešto znači odnosno kazuje. I ta cifra od 25 miliona. Ma hajde. Mogli su rahat traži i 50 ili 100. Mislim - niđe veze. Make it make sense, štobirekli.

Mene kao dioničara bi mnogo više zabrinulo da je BH telekom platio bilo šta, bilo koji iznos nekoj firmi koja se predstavlja kao zastupnik nekih TV kanala, a da pri tome s tom distributerskom firmom - zastupnikom nema sklopljen ugovor. Sve i da hoće, u nedostatku ugovora, BH Telekom ne smije platiti ništa jer bi takvo plaćanje bilo nezakonito. Valjda je to svima jasno. Takvo plaćanje bi značilo direktno, namjerno urušavanje BH Telekoma.

Jesam za to da se BiH TV kucama isto plaća za preuzimanje signala, ali smatram da iznos treba biti za sve isti bez obzira na gledanost. Zašto - zato što gledanije TV kuće imaju pravo da skuplje naplate reklame.

Na kraju, bez sarkazma, hvala ti što se brineš za nas koji imamo dionice BH Telecoma. Ja lično mislim da od preuzimanja Telemacha nema ništa, jer je vlasnik Telemacha u međuvremenu u ostvario uspješna izdavanja obveznica, pa vjerovatno više ne mora prodavati Telemach BH. U suprotnom, da se o preuzimanju još priča, vjerovatno bih smanjio ulog, ali ovako mi je na "hold."
Sitna buranija

Post by Sitna buranija »

Neko te obavijesti da zastupa nekoga i traži da ubuduće plaćaš za korištenje tih usluga, a to ti potvrdi i onaj koga taj neko zastupa. I ti im ne vjeruješ nego tražiš na uvid njihov ugovor koji je poslovna tajna? Punomoć ili neku zvaničnu pravnu obavijest ti ne prihvataš? Vjerovatno im i firme iz Švice i Luxemburga dostavljaju svoje ugovore sa National Geography, History i sl. Dobar si...

Što se tiče ove moje brige za vas koji imate dionice, bez sarkazma, bilo bi mi drago da neko od vas ili onih koji planiraju kupiti ili prodati dionice BHT ima koristi od naše razmjene mišljenja, informacija, stavova... A hoće li se neko zajebati u procjeni, na to nemam utjecaja niti želim da imam. Ali imam potrebu komentarisati dešavanja oko BHT jer ga smatram svojim bez obzira što nisam više dioničar. Na kraju krajeva, i dalje sam korisnik. Ali, lično mi se ne sviđa smjer u kojem ide. Ti kao dioničar možeš biti sretan ili nesretan zbog tog smjera, ali uloženi novac je tvoj, tako da ti je dozvoljeno da budeš sretan i u slučaju da izgubiš ili da si u riziku da izgubiš dio novca, to je na kraju krajeva stvar nečije strategije. Bez sarkazma...

P.S. Ono što potpuno zanemaruješ u cijeloj ovoj priči jeste da ovo nije nikakva poslovna odluka već isključivo politička odluka. A to tebe kao dioničara treba najviše da brine, to što se u upravljanju firmom vode političkim a ne poslovnim potezima...
Muzafer

Post by Muzafer »

Sitna buranija wrote: 02 Feb 2026, 01:56 Neko te obavijesti da zastupa nekoga i traži da ubuduće plaćaš za korištenje tih usluga, a to ti potvrdi i onaj koga taj neko zastupa. I ti im ne vjeruješ nego tražiš na uvid njihov ugovor koji je poslovna tajna? Punomoć ili neku zvaničnu pravnu obavijest ti ne prihvataš? Vjerovatno im i firme iz Švice i Luxemburga dostavljaju svoje ugovore sa National Geography, History i sl. Dobar si...

P.S. Ono što potpuno zanemaruješ u cijeloj ovoj priči jeste da ovo nije nikakva poslovna odluka već isključivo politička odluka. A to tebe kao dioničara treba najviše da brine, to što se u upravljanju firmom vode političkim a ne poslovnim potezima...
Obavijesti i potvrde na rekla-kazala način bez dostavljanja ugovora? A ako je ugovor TV kuće i firme koja zastupa tu TV kuću poslovna tajna, onda se mora sklopiti ugovor sa tom zastupničkom firmom prije plaćanja. U ovom slučaju, zvanične pravne obavijesti ne mogu poslužiti kao poslovni ugovor za plaćanje prava na emitovanje.

Tvoj citat: "Vjerovatno im i firme iz Švice i Luxemburga dostavljaju svoje ugovore sa National Geography, History i sl. Dobar si..."
Me ne, gdje bi im oni morali dostavljati bilo šta, njima apsolutno plaćaju na lijepe oči, onako koliko god ovi traže, bez ugovora. :roll:

A što se tiče politike, i trojka i ptice na grani već odavno znaju kakvi su im izgledi na sljedećim izborima tako da emitovanje ili neemitovanje Hayat TV-a na Mojoj TV platformi neće promjeniti ishod izbora. Svi svakako sve važne emisije - Avdu Avdica, vijesti i neke druge emisije mogu gledati na youtube kanalima Hayata.

Neću reći niša novo kad kažem da će nakon izbora nova uprava naravno kao i ova raditi kako smatra da je najbolje.
Sitna buranija

Post by Sitna buranija »

Muzafer wrote: 02 Feb 2026, 07:54
Sitna buranija wrote: 02 Feb 2026, 01:56 Neko te obavijesti da zastupa nekoga i traži da ubuduće plaćaš za korištenje tih usluga, a to ti potvrdi i onaj koga taj neko zastupa. I ti im ne vjeruješ nego tražiš na uvid njihov ugovor koji je poslovna tajna? Punomoć ili neku zvaničnu pravnu obavijest ti ne prihvataš? Vjerovatno im i firme iz Švice i Luxemburga dostavljaju svoje ugovore sa National Geography, History i sl. Dobar si...

Obavijesti i potvrde na rekla-kazala način bez dostavljanja ugovora? A ako je ugovor TV kuće i firme koja zastupa tu TV kuću poslovna tajna, onda se mora sklopiti ugovor sa tom zastupničkom firmom prije plaćanja. U ovom slučaju, zvanične pravne obavijesti ne mogu poslužiti kao poslovni ugovor za plaćanje prava na emitovanje.

Tvoj citat: "Vjerovatno im i firme iz Švice i Luxemburga dostavljaju svoje ugovore sa National Geography, History i sl. Dobar si..."
Me ne, gdje bi im oni morali dostavljati bilo šta, njima apsolutno plaćaju na lijepe oči, onako koliko god ovi traže, bez ugovora. :roll:

A što se tiče politike, i trojka i ptice na grani već odavno znaju kakvi su im izgledi na sljedećim izborima tako da emitovanje ili neemitovanje Hayat TV-a na Mojoj TV platformi neće promjeniti ishod izbora. Svi svakako sve važne emisije - Avdu Avdica, vijesti i neke druge emisije mogu gledati na youtube kanalima Hayata.

Neću reći niša novo kad kažem da će nakon izbora nova uprava naravno kao i ova raditi kako smatra da je najbolje.
Ne znam šta radiš u životu i čime se baviš, ali si očito nasjeo na Kovaĉevićev spin. Znači neko ko telekomu prodaje licence za Microsoft mu mora dostaviti svoj ugovor sa Microsoftom inače mu on ne mora platiti licence? :roll:

Onog momenta kada su ih ovi obavijestili da zastupaju Hayat i druge tv kuće iz BiH i kada su ih pozvali na plaćanje za prava i regulisanje prava i obaveza, a što je i Hayat potvrdio, telekom je trebao pristupiti pregovorima i zaključenju ugovora ili ukinuti Hayat i ostale iz programske šeme. Oni nastavljaju emitovati, ignorišući u potpunosti firmu koja zastupa ove tv kuće. Urgencije, dopisi i sl. njima ništa ne znače. E vidiš, sve od momenta kada su pozvani na regulisanje i plaćanje prava za emitovanja programa do ukidanja iz progrmaske šeme, obabeza je nastalani postojala i to će vjerovatno morati plaćati, a onda će imati i problem sa kršnjem propisa zbog diskriminatornog odnosa i nejednakog pristupa prema svim tv kućama što im je pravilima RAK-a i propisima o konkurenciji zabranjeno.

Svi konkurentski operateri koji u području gdje telekom pruža svoje usluge imaju uspostavljenu infrastrukturu sada mogu lako agresivnim nastupom i ciljanim akcijama da im preotmu dio korisnika. I to bih iskreno volio da se desi zbog diletanata koji ga vode i politike koja stoji iza svega.

I još jedna napomena, sličnu ovakvu zloupotrebu telekoma su i zeleni znali napraviti, jer 2010. godine nisu u sistem htjeli da uključe TV1 i još neke kanale koji su trebali Silajdžiću poslužiti kao medijska platforma pred izbore, s obzirom da su ga tadašnji konkurenti SDA, SDP i Fahro uspjeli držati u potpunoj medijskoj blokadi. Tako da je to ista škola. Kao što se tada nisam slagao sa takvim potezima, ni sada se ne slažem.
lopta

Post by lopta »

sve ovo bi se rijesilo da je zakon kao u Sloveniji (ako se dobro sjecam iz situacije sa Nova BH). Ako se odlucis da budes operater sa nacionalnom frekvencijom i besplatno ustupis sadrzaj za gledanje onda ne bi trebao ni naplacivati od distributera.

Ako zelis naplatu onda povuces signal sa zemaljske digitalne mreze. Meni iskreno nije normalna situacija da je kanal (nebitno koji) besplatan za gledanje a da ga operater (nebitno koji) mora platiti.

N1 je u istoj situaciji, traze naplatu a imaju nacionalnu frekvenciju.
Drnda Drndić

Post by Drnda Drndić »

@lopta upravo je bit cijele priće u tome što si naveo.

I zašto bi korisnici koji ne gledaju Hayat plaćali taj Hayat? Pa nije javni servis! Staviš ga u dodatni paket i ko želi da gleda neka uzme taj paket. pa nije Hayat takvog svjetskog renomea, da ga moraju plaćati svi korisnici. Uostalom, ovo je problematika koja se povlači još iz doba vladavine prethodne vlasti. Što tada SDA nije odmah potpisala ugovor i plaćala Hayatu.
Sitna buranija

Post by Sitna buranija »

Drnda Drndić wrote: 02 Feb 2026, 10:13 @lopta upravo je bit cijele priće u tome što si naveo.

I zašto bi korisnici koji ne gledaju Hayat plaćali taj Hayat? Pa nije javni servis! Staviš ga u dodatni paket i ko želi da gleda neka uzme taj paket. pa nije Hayat takvog svjetskog renomea, da ga moraju plaćati svi korisnici. Uostalom, ovo je problematika koja se povlači još iz doba vladavine prethodne vlasti. Što tada SDA nije odmah potpisala ugovor i plaćala Hayatu.
A što bih ja kao korisnik onda plaćao Pinkove koje ne gledam ili sportske kanale koji me ne interesuju? Onda bi trebalo ponuditi mogućnost svim korisnicima da odaberu kanale koje žele da gledaju i da samo za njih plaćaju. Ali ne ide to tako. Operaterima kuće kao što je ova portugalska nude pakete svojih kanala čija prava imaju i ti ih kupiš i nudiš svojim korisnicima u okviru pretplate koju naplaćuješ. Osim nekih ekskluzivnih sadržaja koji se posebno plaćaju. Hajat nije ekskluzivni koji bi se pozebno plaćao nego klasični paketski program. Hoće li nam BHT smanjiti cijenu pretplate s obzirom da je osiromašio ponudu, prvo MTV kanalima, a sada i ovim domaćim?
Drnda Drndić

Post by Drnda Drndić »

Vidi, generalno se slažem sa tobom da ono što želiš gledati platiš. Sportski kanali se plaćaju kao dodatni paket i nisu u paketu svim korisnicima. Neki dominantniji televizijski kanali koji imaju jaču moć, izlobiraju da se na ukupan broj korisnika plaća pretplata bez obzira na gledanost, ali Hayat sigurno nije takva TV kuća. Smatram da je i Hayat trebalo ponuditi u zaseban paket i završiti šriću, ali je to Hayatu neprihvatljivo i ne bi prihvatili takav lobi.
Sitna buranija

Post by Sitna buranija »

Znaš li uopšte kako to fercera?
Npr. firma iz Švice zastupa 30 nekih tv kanala i prodaje ti prava za emitovanje cijelog paketa prema broju korisnika za neku lokaciju, npr. za 2 € po korisniku. Isto tako, neka firma iz Luxemburga ima prava za nekih drugih 40 kanala koje ti isto tako proda u paketu prema broju korisnika za npr. 2,5 € po korisniku. Pa ti zastupnik Pinka proda Pinkov paket za neki iznos, zastupnik Arena ti proda taj paket za neki iznos, sve prema broju korisnika. Niko ti ne nudi paket da se kupuje ko hoće, nego za sve korisnike, uzmi ili ostavi. Samo ekskluzivni sadržaji kao HBO i sl. ti nude da se kupi onoliko koliko korisnika želi, ali su takvi kanali dosta skuplji. Što se tiče sportskih kanala, ja imam Arene, htio ih ili ne, i plaćam ih kroz pretplatu. Ono što se dodatno plaća po želji korisnika su ekskluzivni sadržaji. Hayat nije ekskluzivni sadržaj i on bi trebao ići paketski. Ali, telekomu je to izgovor, stvarna pozadina nema veze sa biznisom i poslovnim odlukama.
Post Reply