Ako ih prijavimo poreskoj onda ce morati raditi po zakonu ako je tacno ovo sto si napisao?aid wrote: ↑30 Jan 2026, 00:07 U cijeloj BIH u period 26.-28. 01. ,prema podacima sa tabelarnog pregleda NOS-a, proizvodnja je bila veća od potrošnje :
26.01. 7599 MWh
27.01.12682 MWh
28.01.13716 MWh
Ako znamo da EFT termoelektrana konstantno proizvodi 267 MW odnosno 6408 MWh dnevno (I pretpostavimo da sve izvozi) proizilazi da su ostale tri elektroprivrede zajedno imale višak proizvodnje prosječno po satu:
26. jan. 49 MWh, 27. Jan. 261 MWh I 28. Jan. 304 MWh.
Obzirom da nema proizvodnje za skladište niti skladištenja eventualno uvezene energije mislim da se može izvuči jednostavan zaključak da su ovih 34.000 MWh za kojih je u ova tri dana proizvodnja bila veća od potrošnje u BIH mogla biti potrošena isključivo van BIH, bez obzira kako će to biti prikazano u bilansima uspjeha kroz prihod zbog prodaje preko posrednika. Dakle za tri dana su tri državne EP proizvele struje koja je morala da se plasira van BIH u vrijednosti od najmanje 3,4 mil. EUR ako je cijena bila samo 100 EUR-a po MWh, odnosno 34 mil EUR ako bi aproksimirali ovakve relacije na cijeli mjesec.
U planovima I izvještajima EP sve to izgleda komplikovanije, jer nabavku energije ,kao I prodaju nabavljene energije kao robe ,a ne proizvoda ,ne vode u skladu sa međunarodnim računovodstvenim standardima, koji I kod nas važe, prema kojima bi se , najjednostavnije rečeno, u brutobilansu I finansijskim izvještajima morala obebjediti sljedivost nabavljene I prodane robe tako da se jasno vidi razlika u cijeni na propisanom kontu.( što radi i mora znati i mali obrtnik)
Elektroprivreda BIH
Re: Elektroprivreda BIH
-
veliki dedo
Imam dionice JPESR ali nikako se ne mogu osloboditi ubjeđenja da bi za sve nas najbolje bilo da JPESR, ovakva kakva je, propadne.
Toliko o državi, njenom 90% - tnom vlasništvu, upravama koje postavlja i odlukama koje sprovodi.
Toliko o državi, njenom 90% - tnom vlasništvu, upravama koje postavlja i odlukama koje sprovodi.
Upravo je to interes politici i političkim direktorima.
A mutavo bi tražili opravdanja i davali političke izjave godinama nakon toga. Kao što to sada radi Bičakčić.
A mutavo bi tražili opravdanja i davali političke izjave godinama nakon toga. Kao što to sada radi Bičakčić.
-
montypython
Ja sam sve više ubijeđen da oni to rade namjerno, da posluju lošije nego što mogu da bi poslali neku poruku. Možda da gospodari iz EU vide da ih slušaju u vezi zelene tranzicije, možda da se pokaže da je EPBiH neprofitablina i pripreme javnost za prihvatizaciju...Jer čudno izgleda da imaju punu deponiju u Kaknju npr a TE ne rade, da se struja uvozi umjesto izvozi jer "nema uglja" a uglja ima, da rudnici "nikako da..." Direktor se ponaša kao da nije on glavni za minus nego neko drugi, kuka k'o baba a sve u njegovim rukama već treća godina. Čekam da vidim rezultat za 2025, najavili su planom minus 62 miliona međutim ta procjena je mislim iz avgusta nema šanse da se poslovanje nije popravilo nakon povišenja cijene i blok tarifa, čak je i hidrologija bila bolja od očekivane. Bude li rezultat tih minus 62 ili sličan to će mi biti potvrda da mi je sumnja opravdana. A pogotovo za prvo polugodište 2026 imaju nikad bolju hidrologiju akumulacija će biti puna čitav prvi kvartal, a cijene domaćinstvima više od starta godine za razliku od prošle. Ne budu li u plusu od bar nekoliko desetina miliona na polugodištu to će mi biti dodatna potvrda sumnji da NAMJERNO posluju loše. Za što bi naravno trebali dobiti mnogo više godina robije nego što je Fadil za bezvezne respiratore ali to izgleda ne zanima ni tužilaštva ni Sipe ni Poskoke a ni većinu dioničara koliko vidim.veliki dedo wrote: ↑30 Jan 2026, 10:57 Imam dionice JPESR ali nikako se ne mogu osloboditi ubjeđenja da bi za sve nas najbolje bilo da JPESR, ovakva kakva je, propadne.
evo kako su rudnici kažnjeni za prodaju ispod cijene koštanja, a još je jednostavniji slučaj kod prodaje ispod nabavne cijene
https://www.zurnal.info/clanak/za-dug-o ... pbih/27409
https://www.zurnal.info/clanak/za-dug-o ... pbih/27409
https://www.klix.ba/biznis/investicije/ ... /260129159
Ako se stvarno realizuju ove plinske elektrane, da li će Elektroprivreda smjeti prodavati struju ispod proizvodne cijene?
Čisto sumnjam, jer onda će ići tužbe sa opasnim odštetama i kaznama zbog damping cijena i monopola.
Ako se stvarno realizuju ove plinske elektrane, da li će Elektroprivreda smjeti prodavati struju ispod proizvodne cijene?
Čisto sumnjam, jer onda će ići tužbe sa opasnim odštetama i kaznama zbog damping cijena i monopola.