Energoinvest

montypython

Re: Energoinvest

Post by montypython »

Ono što po meni razlikuje Ustamujića od npr Buljubašića iz EPBiH je da se ovaj prvi bar ponaša kao menadžer. Čovjek priča o dobiti, prihodu, novom poslovima, proboju i sl. Ako ništa, shvata da je dobit bitna I da to razlikuje dobrog menadžera od lošeg. Makar i ako dijelom i nije sve baš kako priča, jasno mu je da je dobit ono čemu treba težiti. Ima potrebu da predstavi rezultate za prethodnu godinu. Čak priča o cijeni dionice, tržišnoj kapitalizaciji I dioničarima. Ovakva predstavljanja je nekad imala i EPBiH, čak i prije kraja godine. S druge strane Buljubašić I ne pominje pojmove poslovanja i dobiti, dobit nije u njegovom vokabularu. Kao da vodi dječiji vrtić ili dom penzionera.
Da, i dalje iz izlaganja nije baš jasno na koji način se generiše dobit i iz čega bi došla ta buduća najavljena dobit (projektovanje? , proizvodi?...) ali to je druga priča.
panzer

Post by panzer »

Ma ok je. Drugačiji pristup imidžu je očit i na krajeva rezultat je važan. Imaju dobar rezultat ali rezultat ovog polugodišta će pokazati da li tu ima dobrog trenda. Kao i gotovinski tokovi na kraju 2025.
potisak

Post by potisak »

montypython wrote: 28 Jan 2026, 20:05 Očito imamo dvije dijametralno različite priče...
Pozzz Monty, ono što „Raport.ba“ piše, iza čega stoje nekadašnji urednici Dnevnog avaza (Kenan Kešmer, Dženana Burek, Edina Kalamujić...), a već je vidljivo (ali odavno poznato), koliko Dnevni avaz naginje na stranu prijašnje vlasti, da je to toliko prosto, bezobrazno, nemilosrdno i providno...

Bar bi mi trebali znati razlikovati rezultate (15 miliona KM dobiti), od šuplje priče...
montypython

Post by montypython »

Ma normalno da svako naginje na svoju stranu ali kad ja ne znam šta je prava istina onda ne znam ni ko laže. Poštujem da je dobit 15 miliona to je OK ali volio bih znati koji je izvor toga, na čemu se tačno zaradilo. Kao i na čemu se planira nastaviti ta dobit jer direktor reče da se nada da će možda dostići BHTelecom po dobiti u sljedećim godinama, to je 60-70 miliona. Krupna izjava. Volio bih znati koji je proizvod (ili proizvodi) koji će tu dobit generisati jer nije pomenut. Ništa više, nemam nikakvih predubjeđenja ne navijam ni za koga ali ne može se investiciona odluka bazirati na Avaz bad Raport bad direktor good priči. Trebaju mi cifre, konkretni proizvodi ili usluge koje će donijeti prihod I dobit.
Pat

Post by Pat »

Energoinvest se vratio rezultatima, a ne riječima
Svaka čast DIREKTORE BRAVO SVE POHVALE.
Sitna buranija

Post by Sitna buranija »

Monty, u pravu si 100% kada pitaš šta je to na čemu su zaradili. A ubrzo će izvještaji pa ćemo vidjeti strukturu prihoda i koliko ima tu ino, a koliko domaćih prihoda. Energoinvest je uvijek živio od stranih tržišta, a ako su domaći prihodi dominantni, onda je jednostavno povećao maržu na uvezeni plin i "preporodio" firmu. I možda najvažnije što ćemo vidjeti je da li je rezultat došao kao posljedica rezanja troškova ili rasta prihoda.

A ovi proleteri što ovdje kliču velikom direktoru, da znaju kako smiješni ispadaju suzdržali bi se svojih lupetanja...
Kenanhr

Post by Kenanhr »

Ako uzmemo cinjenice, nema aktivnih projekata, ovaj prihod je samo mogao doći od marze za gas.

Ne razumijem kako neko može hvaliti ovog direktora koji je uništio par privatnih firmi, radi samo na ličnoj promociji...

Što kažu kolege iznad vrlo brzo će finansijski izvještaj, ali prema svemu sudeći situacija je daleko od dobre bez obzira na rezultat.
panzer

Post by panzer »

Iskreno, već godinama jedino posao sa prirodnim gasom mu i daje vrijednost. Ali ja to ne bih podcjenjivao. Ekskluzivni posao je nešto za šta bi se mnogi otimali.
Ovaj upravljač voli raditi na samopromociji i to je svakako instrukcija vladajuće strukture ali se na bilansu pokaže i da su gotovinski tokovi dobri, onda je to dobar pokazatelj. Bitno je da ne srozava firmu kao kolege mu iz EPBIH.
Sitna buranija

Post by Sitna buranija »

Pa bez novih projekata, naravno da srozava firmu. Dizanje marže na uvoz plina daje samo privremene efekte, jer u dugom roku ovi kauboji pritišću da se potpuno odustane od ruskog plina a ako se to desi onda neće biti ni ove marže...
Post Reply