https://novac.jutarnji.hr/novac/aktualn ... k-15665823
-" Došli smo u situaciju da, prema podacima iz 10G plana HOPS-a, imamo oko 10 000 MW zahtjeva za priključenjem na mrežu, iako ni sami ne znamo što ćemo s tom električnom energijom."
Na kraju će distribucija biti profitabilnija od proizvodnje.
Tako da bi 800.000 kupaca moglo postati vrijednije od proizvodnje.
Elektroprivreda BIH
Re: Elektroprivreda BIH
Meni je ova izjava šizofrenija.Prošle su se mreže radile radi kupaca, potrošača, a danas se smatra kako bi se trebale raditi radi proizvođača", napomenuo je ministar.
Ovo mi nikada nece bitj jasno, ti hoces da kupis 240 dionica i kalkulises stavis jedan fening vise u odnosu na prethodni dan. Kakva je to racunica? Mislis sa tim jednim feningom vise nekoga natjerati na razmisljanje da ti proda.
Najčešće su to nalozi sa brokerskom diskrecijom. Daješ nalog sa gornjom cijenom do npr 9,8 ali se broker pojavljuje jedan pf iznad prvog vidljivog kupovnog naloga. Ako bi se pojavio neko da proda na 9,6 KM dobro i jest. Ako se pojavi na 9,8 KM broker odlučuje da li da kupi odmah ili da sačeka.
-
montypython
Mislim da oni i ne znaju pravu vrijednost. Ovo ima smisla jedino kad se radi o assetu gdje je cijena približno realna, na velikim tržištima gdje stalno ima stotine naloga na prodaju I kupnju I gdje se cijedi "suha drenovina" i gdje je dobra dobit i od par %.
Tamo gdje još nije ni bilo "price discovery" tj gdje je realna cijena stotinama posto iznad trenutne tržišne ovo pripetavanje za fening je besmisleno.
Dok su se oni ovako sekali prošle sedmice oko 9.50 podižući za fening ponuda je otišla sa 9.6 na 10.5 tj za marku. Na kraju će ti što štede fening trčati za cijenom da kupe po 50 KM prije nego ode na 60.
Tamo gdje još nije ni bilo "price discovery" tj gdje je realna cijena stotinama posto iznad trenutne tržišne ovo pripetavanje za fening je besmisleno.
Dok su se oni ovako sekali prošle sedmice oko 9.50 podižući za fening ponuda je otišla sa 9.6 na 10.5 tj za marku. Na kraju će ti što štede fening trčati za cijenom da kupe po 50 KM prije nego ode na 60.
Tako i ja razmisljam. Ali ocigledno ljudi imaju neku racunicu koju mi ne kontamo.montypython wrote: ↑29 Jan 2026, 12:18 Mislim da oni i ne znaju pravu vrijednost. Ovo ima smisla jedino kad se radi o assetu gdje je cijena približno realna, na velikim tržištima gdje stalno ima stotine naloga na prodaju I kupnju I gdje se cijedi "suha drenovina" i gdje je dobra dobit i od par %.
-
veliki dedo
Da, kada bolje skontaš. 
Ali na poziciji i taj jedan fening je odlučujući.
Ali na poziciji i taj jedan fening je odlučujući.
"Na sjednici je donesena odluka o zamjenskoj tržišnoj cijeni električne energije za mjesec veljaču 2026. godine, koja iznosi 20,6788 feninga po kilovatsatu.
Riječ je o cijeni po kojoj privilegirani proizvođači električne energije iz obnovljivih izvora i učinkovite kogeneracije, koji su pravo na poticaj ostvarili kroz model premije putem aukcija za velika postrojenja, prodaju električnu energiju Operatoru za obnovljive izvore energije i učinkovitu kogeneraciju. Ova cijena primjenjuje se do uspostave organiziranog tržišta električne energije dan unaprijed."
Riječ je o cijeni po kojoj privilegirani proizvođači električne energije iz obnovljivih izvora i učinkovite kogeneracije, koji su pravo na poticaj ostvarili kroz model premije putem aukcija za velika postrojenja, prodaju električnu energiju Operatoru za obnovljive izvore energije i učinkovitu kogeneraciju. Ova cijena primjenjuje se do uspostave organiziranog tržišta električne energije dan unaprijed."