Elektroprivreda BIH

beka26

Re: Elektroprivreda BIH

Post by beka26 »

[Evo ovako se to radi.nagovoris budale da prave nešto za što i sam Trump kaže da je ludost. I onda im za rođendan daš kredit uz kolateral.

INDIKATOR - Mjera uspjeha
KOMPANIJE I TRŽIŠTA
EPBiH potpisala ugovor o koncesiji za VE Vlašić i anekse ugovora za FNE Gračanica 1 i 2
Stvaraju se preduslovi za realizaciju budućih investicija i projekata
EPBiH potpisala ugovor o koncesiji za VE Vlašić i anekse ugovora za FNE Gračanica 1 i 2
Generalni direktor Elektroprivrede BiH dr.sci.Sanel Buljubašić i Sedžad Milanović, ministar privrede Srednjobosanskog kantona, potpisali su u Travniku ugovor o koncesiji za izgradnju, uređenje, opremanje, korištenje i održavanje postrojenja Vjetroelektrana „Vlašić“ i ankese na ugovore o koncesiji za fotonaponske elektrane „Gračanica 1“ i „Gračanica 2“, područje općine Bugojno.

Potpisivanjem ugovora predviđena je saradnja Elektroprivrede BiH i Srednjobosanskog kantona na projektima od zajedničkog interesa, s posebnim fokusom na unapređenje energetske infrastrukture, sigurnost snabdijevanja električnom energijom, te podršku razvoju industrijskih i privrednih kapaciteta.

Saradnjom na projektima VE „Vlašić“ i fotonaponskih elektrana „Gračanica 1“ i „Gračanica 2“, stvaraju se preduslovi za realizaciju budućih investicija i projekata koji će doprinijeti ekonomskom rastu, otvaranju novih radnih mjesta, unapređenju energetskog sistema i jačanju saradnje između kantonalnih institucija i javnih preduzeća, koja su od strateškog značaja za Bosnu i Hercegovinu.

Vjetroelektrana „Vlašić“, koja će imati do 9 vjetroagregata ukupne snage 50 MW s procijenjenom godišnjom proizvodnjom od 112 do 116 GWh, gradiće se na nenaseljenom platou Vlašića na nadmorskoj visini 1850 metara, što je za 1000 metara više u odnosu na podveleški plato.

Vrijednost investicije je 90 miliona eura. Krajem decembra 2025. godine, Vijeće ministara BiH je utvrdilo prijedloge sporazuma o zajmu i grantovima s Razvojnom bankom Njemačke (KfW) za realizaciju projekta Vjetroelektrane, u ukupnoj vrijednosti 38,43 miliona eura, uključujući i propratne mjere.

Uz saglasnost Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), u decembru 2025. godine, objavljena je finalna faza nabavke izgradnje fotonaponskih elektrana „Gračanica 1“ i „Gračanica 2“, zaključen je ugovor o pravu građenja pogona ukupne snage 45 MW, a u toku su aktivnosti u vezi s priključenjem na prijenosnu mrežu i postupci koje se odnose na eksproprijaciju i izmjenu namjene zemljišta, saopšteno je iz Službe za komunikacije Elektroprivrede BiH
GAS

Post by GAS »

brzi wrote: 23 Jan 2026, 11:59
GAS wrote: 23 Jan 2026, 11:52 Gdje piše da se neki proizvod ne smije prodavati ispod nabavne cijene i zapravo koji zakon se krši takvim postupkom?
I ako je tako, kakav je kazneni zakon po tom osnovu?
Meni je glupo da ako recimo prodajem piškote koje sam nabavio po 2KM i slabo se prodaju radi ovog ili onog. Bliži se istek roka trajanja a ostalo mi 10 paleta. Naravno da ću ih pokušati prodati po marku iako je to ispod N.C.

Nisam protiv tužbe ali samo tužbe na realnoj osnovi.
Piše u zakonima i propisima koje bi trebao provoditi FERK da zaštiti ostale učesnike od monopola i damping cijena.
Cijena mora biti nabavna+marža.
Kod nas su zakoni vrlo nejasno pisani i obično ih je moguće protumačiti na ovaj ili na onaj način. Valjda da se sami oni (stvaraoci zakona) mogu izvući ako zatreba. Slabo se razumijem, ali mi se tako čini.
Evo i sam primjer koji si naveo. "FERK da zaštiti ostale učesnike od monopola i damping cijena". Zar ovaj zakon nije pisan u istom trenutku kad je monopoli već bioi i nastavio se. Koji su "ostali učesnici"?
Znači monopol je bio i ostao, a "ostalih učesnika" još uvijek nema. Za koga vrijedi ovaj zakon? Od koga ja mogu kupiti struju osim EP?
montypython

Post by montypython »

GAS wrote: 23 Jan 2026, 11:52 Gdje piše da se neki proizvod ne smije prodavati ispod nabavne cijene i zapravo koji zakon se krši takvim postupkom?
I ako je tako, kakav je kazneni zakon po tom osnovu?
Meni je glupo da ako recimo prodajem piškote koje sam nabavio po 2KM i slabo se prodaju radi ovog ili onog. Bliži se istek roka trajanja a ostalo mi 10 paleta. Naravno da ću ih pokušati prodati po marku iako je to ispod N.C.

Nisam protiv tužbe ali samo tužbe na realnoj osnovi.
Ova analogija naprosto nije dobra.
Prodavac piškota iz primjera nije sam proizveo te piškote nego ih je kupio od drugoga po cijeni koja očito nije dobra jer ne može ih prodati po višoj. Vjerovatno ih je kupio iz druge ili treće ruke a proizvodna cijena je možda bila mnogo niža. Dakle napravio je loš poslovni potez. U slučaju EPBiH je sasvim drugačije, zna se koja je proizvodna cijena a proizvođač prodaje robu ispod proizvodne cijene ne zato što nema potražnje tj nema kome prodati (kao u slučaju piškota jer se zahebao tj napravio loš poslovni potez) nego zato što je "socijalno osjetljiv" pa namjerno (dokaz: izjave) prodaje robu ispod cijene (za koju ima potražnje I u zemlji i u inostranstvu) oštećujući firmu koju vodi i dioničare. To je krivično djelo. Vraćajući se u analogiju (koja to nije) to bi bilo kao da onaj što prodaje piškote kupi ih po 2 KM a onda proda po 1 KM (jer nema potražnje i ističe rok) a onda ih ponovo naruči po 2 (znajući da nema potražnje i da je prvi put izgubio) pa proda po 1 i tako gubi 10 godina. Nema tako glupog prodavca ni u seoskoj piljari a kamoli bi trebalo bitii u ozbiljnoj firmi, najvećoj u zemlji. Bi li Buljubašić Lakić I Nikšić prodavali ispod proizvodne cijene i bili socijalno osjetljivi da je firma njihova? Ne bi. Aaa tu smo. Dakle radi se o utuživom, SVJESNOM, višegodišnjem kriminalu, oštećivanju firme, dioničara, zaposlenika, rudara, energetskog sektora, zemlje, a neka advokati nađu šta je sve prekršeno.
I ne pominjem otpise dugova u stotinama miliona, kupovinu lošeg uglja od privatnika po napumpanim cijenama pored vlastitih rudnika sa hiljadama rudara, uvozu struje po visokim cijenama a izvozu po niskim, trgovinu preko posrednika, firmica sa 1-2 zaposlena koji imaju milionsku dobit a ti proizvođač u minusu itd i sl. Ima materijala za 20 godina robije i oduzimanje kompletne privatne imovine.
Miner

Post by Miner »

Vezano za prodaju ispod trzisne cijene...
Ne zaboravite, na krajnju cijenu struje placa se Pdv.
Zato se i nemoze tek tako placati ispd cijene jer je to utaja pdv poreza. Po ovom osnovu vrlo se lako moze utuziti EP.
Ne uplatom pdv-a ostecuje se prihod drzave, odnosno budzeti oba entiteta nakon raspodjele.
Miner

Post by Miner »

Jos jedna vijest od danas. Covic, mali cova, coveculjak, ne da da se usvoji Zakon o el.en. jer ne da da berza el.en. bude u Brckom nego u Mostaru.
Je li ovo glavni razlog, ili to da se BIH ne usvajanjem zakona uvede CBAM taksa, gdje bi to vrlo pogodovalo EPHZHB ali ne i EPBIH?
beka26

Post by beka26 »

Svi ce da plaćaju taxu.
Bit će kako Ameri
kažu.
Ko se bude pravio
mutav shvatit će na tezi
nacin
panzer

Post by panzer »

https://www.hercegovina.info/vijesti/go ... ne/250463/

Jedna od rijetkih informacija o JPEM
brzi

Post by brzi »

Znači i oni planiraju dobit od 400.000 maraka. :lol:
Sve će ostalo skrsiti na plate, jubilarne nagrade i eksterne usluge. Tuga.
Skendi122

Post by Skendi122 »

Prati li neko NOS BiH veceras. Izvoz 465 mw, zna li neko koliko od ovog izvozi epbih? Ovo je kako vidim skoro maksimum.
brzi

Post by brzi »

Kakav izvoz, potrosnja na mrezi EPBiH ide i do 1100 MW a proizvodnja ne moze dobaciti ni do 1000 MW.
Post Reply