Elektroprivreda BIH

panzer

Re: Elektroprivreda BIH

Post by panzer »

Zašto se pojavila priča o plinskim termoelektrama? Zato što su shvatili da je novi plinovod u trenutnoj konstelaciji potrošnje plina besmislen.
A kad shvate da plinske termoelektrane u trenutnoj konstelaciji potrošnje struje plus peripetije oko izgradnje nisu moguća opcija onda će se " amerikanci" ispariti. Skupa sa Lakićem kojem curi vrijeme.

Bolje da se okrenemo trenutnom poslovanju. Izvještaj NOSa za januar će dati neke naznake.
brzi

Post by brzi »

Da, trenutna potrosnja plina je oko 2,3 TWh, sto je malo da bi se investicija isplatila za 10 godina.
Vjerovatno bi trebalo i vise od 20 godina.
Potrošnja od 5 ili 7 TWh bi već dala prostora za zaradu.
U svakom slučaju sto više trzišnih igrača to smo bliže trzisnoj cijeni struje.
brzi

Post by brzi »

https://www.rtvbn.com/4087035/elektromr ... ja-toplane
Kad ne proizvode struju, onda nema ni grijanja, kad nema grijanja onda se narod grije na struju.
GAS

Post by GAS »

Gasovod - Južna interkonekcija - će biti gotov prije planiranog roka (u slučaju da Bechtel bude izvođač projekta). Potvrda za to će biti brzina kojom Parlament ili Vlada donose izmjene zakona u vezi toga. Ne treba brinuti ni hoće li se trošiti taj gas, već hoće li se moći nabaviti u dovoljnim količinama.
Bechtel je u HR izgradio veliki dio autoputa u rekordnom vremenu (i to na veoma zahtjevnom terenu). I to po cijeni koju sada nebi mogli ni zamisliti.
Tako i taj gasovod, nikada se neće moći jeftinije napraviti nego sad.
Bit će tu svakakvih instalacija. Najmanje gasnih turbina.
A priče o Amerikancima da će uzeti naša prirodna blaga i o "tihoj okupaciji" treba zaboraviti. Neka i uzmu, pa šta!
Kada sami ne znamo upravljati (što je potvrđeno već mnogo puta) zar nije bolje upravljačku palicu pustiti drugima (bili oni ameri, rusi, židovi ili ...) ?
Važno je da narod bolje živi.
montypython

Post by montypython »

Ako je ovo što je Bečarević govorio tačno onda se radi možda i o najvećoj aferi i pokušaju pljačke nakon rata. Sve je bazirano na lažima. Prva LAŽ-ostaćemo bez ruskog gasa 2028. Zašto ćemo ostati, hoće li nam Rusi prekinuti dovod? Što nisu ni u ratu. Ne, radi se u odluci EU da sama svojim članicama zabrani uvoz s te strane od 2028. Odluka je čisto politička i slična je samopresjecanju Nordstream toka koji je doveo do ekonomskog samoubistva EU. Mi se sad guramo u to i glumimo da se odluka odnosi i na nas iako nismo članica i ne odnosi se na nas. Vjerovatno će odluka biti i poništena do 2028 jer evo jučer Trump im je uništio priču o obnovljivim. A Mađarska i Slovačka će radije izaći iz EU nego se odreći ruskog gasa.
LAŽ 2-"oslobađamo se ovisnosti" tako se pakuje ta fraza. U stvarnosti oslobodili bi se nečega što je super jeftino nečim što je 3 da 5 puta skuplje. Jer "zapadni" LNG gas je u početku isti kao onaj prirodni gas koji sad dolazi sa istoka s tim da ga se onda zbog transporta mora podvrgnuti promjeni agregatnog stanja izuzetno skupim tehnološkim procesom hladeći ga na minus 162 stepena pa onda transportovati preko okeana sve vrijeme tako ohlađenog itd. Ovo rezultira, da je cijena LNGa cca 4-5 PUTA viša od cijene prirodnog. Prirodni, bar po donjem članku je 2 do 4 dolara po milion British Thermal Units a LNG 10 do 20 dolara zavisno od scenarija, rute i sl. https://ceylontoday.lk/2024/09/06/lng-v ... ic-market/
I treća LAŽ (ako je istina ovo što Bečarević piše) ni tog skupog gasa u stvari nema tj na Krku I nema tih kapaciteta da zadovolji BiH pogotovo ne za 3 elektrane sa 1200 MW.
Ali ono što je zabrinjavajuće je da se nekakvi pregovori ipak vode, mjesecima traje medijska kampanja, mjesecima ambasadori i otpravnici zavrću ruke našima. A naši "pregovaraju", pripremaju ugovore... Za šta? Za "investiciju" kojom će teći gas 5 x skuplji od sadašnjeg kojeg usput i nema iako nam onaj jeftini niko nikad nije prekinuo i neće? Ali bez obzira, oni će nešto potpisati i nastavljaju s tim. U biti mi trenutno prihvatamo bilo šta bez razmišljanja i kontrole, što ima etiketu "evropski put" ili "traži od nas Amerika". Ako već mora i mi ovako loše upravljamo (npr sa EPBiH) ja sam radije da nas okupira SAD nego EU ali mora se znati tačno šta mi tu dobijamo a ne ulijetati ovako u nepoznato kao guske u maglu jer ovdje se ne zna pravi cilj.
beka26

Post by beka26 »

Koji Mi? Npr. Ep bih i hz, a vkasnik je ustima fbih i 10 % mali dioničari. Ibte firme i mnoge druge oni na vlasti koriste kao da su njihove privatne al bez ikakvoga obzira i odgovornosti. Pljcksju se max.niko ko bi orezzeo ove firme nemoze boriti gori od ovih zadnjih 30 g. Brinuli bi se o svojoj imovini bar malo jeglr je njihova. Posredno bi se brinuli i o imovini manjinskih vlasnika. Ovi sada rade suprotno. Jedino valja da je cijena diska di ovih nivoa za dokup. I tu im zahvaljujemo jer da. Ije bilo njih teško bi bilo povoljnije kupiti.
montypython

Post by montypython »

U Tz trenutno rade 3 bloka sa cca 410 MW, sa 2 u Kaknju ukupno preko 560 MW, bez HE i VE. U RSu Ugljevik i dalje ne radi. A na Hupexu cijena danas čitav dan od 200 do 400 e po MWh.
beka26

Post by beka26 »

Cijena plina zadnja tri dana skocila 60 %. Struja mora da prati jer je energent. Da vidimo kako će sadvdacsenugriju na vjetar i sunce?
Truba

Post by Truba »

kod nas je cijena plina naftna formuka
prosjecnja cijena nafte 3 mjeseca
cijena se mijenja svako 90 dana
u odnosu na naftu
beka26

Post by beka26 »

Neće ovo ispod 9' a nece ni ovaj prodavač još dugo. Možda još sutra??
Post Reply