Zlato, srebro i ostali plemeniti metali

beka26

Re: Zlato, srebro i ostali plemeniti metali

Post by beka26 »

Dobro je oboje. Zadnju godinu srebro nosi pobjedu u prinosu.ocekujem ga na 150 $
Elkombar

Post by Elkombar »

beka26 wrote: 12 Jan 2026, 09:01 Srebro i zlato ponovo napreduju sto znaci da fiat valute gube vrijednost. I ostali metali i realna dobra fe da prate srebro i zlato. Sistem se okrenuo za 180 stepeni. Sad ko ima fizickecstvari ima pravo bogastvo. Trenutno u Sangaju srebro preko 90 do London 83. Sankaj je fizicko srebro.
Austrijska kovnica Münche Österreich nudi srebro BF po cijeni od 104.12 euro za uncu (203 KM/unca) s isporukom 3-5 radnih dana i maximalnom kolicinom od 500 unci.
https://www.muenzeoesterreich.at/produk ... harmoniker

Zlatarna Celje, Tavex u Srbiji i Centar zlata u Hrvatskoj trenutno nemaju na stanju fizicku srebrnu BF. Sirom svijeta su nestasice fizickog srebra.

Ako imate srebra nemojte ga prodavati, ici ce ono jos. Da bi srebro dostiglo cijenu iz vrhunca iz 1980, mjereno u novcanoj masi M2 trebalo bi biti preko 700 USD/unca.
KingPoint

Post by KingPoint »

Elko možeš li objasniti kako ovo ide, ako je evo hoću da kupim ovaj srebrenjak preko internet stranice što si naveo?
KingPoint

Post by KingPoint »

Elko možeš li objasniti kako ovo ide, npr. ako je evo hoću da kupim ovaj srebrenjak preko internet stranice što si naveo ? Kakva je dinamika isporuke za BiH, ovaj srebrenjak ima i tamo PDV koliko vidim a i ovdje...
Elkombar

Post by Elkombar »

KingPoint wrote: 12 Jan 2026, 11:06 Elko možeš li objasniti kako ovo ide, npr. ako je evo hoću da kupim ovaj srebrenjak preko internet stranice što si naveo ? Kakva je dinamika isporuke za BiH, ovaj srebrenjak ima i tamo PDV koliko vidim a i ovdje...
Ne znam kako ide kupovina preko interneta i sa dostavom, ja sam uvijek kupovao preko posrednika uz licno preuzimanje, zadnji put u oktobru po cijeni od 120 KM za uncu BF.
Kenanhr

Post by Kenanhr »

Ko je taj posrednik? Neko ko kupi u Austriji i donese ovde sa nekom provizijom?
KingPoint

Post by KingPoint »

I mene zanima. Jer ovdje, ako nije tako nemaš nikakvu računicu kupovine. Platiš 17% PDV, čuvanje u banci u sefu te dođe 150 KM godišnje i prilično slaba likvidnost... kada prodaješ uvijek ti kaže "eh to je trenutna otkupna u Centru zlata Zagreb, i pokušava da ti izbaci PDV koji si ti platio". Zato sam malo htio da prodiskutujemo, kako da mi se to isplati u konačnici.
Elkombar

Post by Elkombar »

Kenanhr wrote: 12 Jan 2026, 13:32 Ko je taj posrednik? Neko ko kupi u Austriji i donese ovde sa nekom provizijom?
Da.

Sto se tice isplativosti, ja zlato i srebro mislim prodavati tek kad budu u balonu i to kao zamjena za drugu realnu imovinu, niposto za papirnate valute. Ne treba zlato i srebro prodavati za 5 godina ako ne bude u balonu. A i s ovim cijenama smo jos daleko od balona. Srebro je raslo 170%, a zlato 70% za godinu dana, pa iako si zlato i srebro kupio prije 1 godinu, i uz marzu i uz gubitak zbog PDV-a, opet si u plusu, a ne treba ih prodavati sada, jer zlato i srebro su zastita od inflacije i fiat ce nastaviti gubiti vrijednost, a balon ce rasti kad se psiholoski masovno prizna taj gubitak.

Ja sam prije 10 godina usao u zlato i srebro i nisam nikad nista prodavao, samo kupovao jer znam da ce oni da cuvaju kupovnu moc i sve dok ne budu u balonu ne treba ih prodavati. Dugorocno 10+ godina, ulaz je sekundaran, a PDV na srebro je problem kod kratkorocne prodaje, jer da anuliras PDV+marzu, srebro treba porasti oko 25%.
KingPoint

Post by KingPoint »

17.02.25 plocica od 2 grama kupljena ono kao poklon kartica u Zlatarni celje BBI, tada je bilo 435,04 cijena + 73,96 PDV = 509 KM ukupno . Sad otkupna 110 eura/gram Centar zlata Zagreb … Onda samo ici preko tih posrednika ko zeli kupovati u BiH, jedini nacin , ovo je smjesna racunica .
ummet

Post by ummet »

Nemojte mijenjati nesto sto vrijedi za nesto sto nece nikako vrijediti. Kad dodje trenutak koji je neizbjezan, plemenite metale mijenjati za udjele u kompanijama, stanove, pašnjake, farme, rudnike. Sve ce na svijetu stati i ovo ce biti jedino sto će biti sredstvo za poravnanje. Tada ce “cijena” eksploditati, odnosno papir ce postati bezvrijedan, a tad nece biti “cijene” kakvu mi poznajemo, nego 5kg zlata za 5 posto Bosnalijeka, jer sirovinu ce moci kupiti samo u zlatu / srebru itd.
Post Reply