Elektroprivreda BIH

Skendi122

Re: Elektroprivreda BIH

Post by Skendi122 »

Sad djeluje kao nemoguce da ce dobaciti 12km u skorije vrijeme pogotovo kad vidis tih 9000 komada na prodajnoj strani po 9.90km
panzer

Post by panzer »

Iskreno, 90.000 KM je bezveze cifra za nekog ko ima namjeru dugoročno se pozicionirati na podcijenjenim dionicama. Ali kako rekoh poslovni potencijal ne daje pravi signal. Još uvijek. Možda bude nekad iduće godine.
montypython

Post by montypython »

Sve zavisi od poslovanja jer nema još katalizatora koji bi pokrenuo pozitivan sentiment. Jedna dobra vijest može to uraditi za dan. Npr gubitak manji od očekivanog, da ne kažem dobit, bolje poslovanje u 2026. Još nemamo efekat ovih poskupljenja na poslovanje a trebalo bi biti. Da se pojavi nešto viša cijena par dana najednom bi prodajni nalozi nestali ili se povukli naviše. Problem je što ova ekipa, direktor, Lakić, Nikšić nije sposobna da za 3 godine izbaci jednu pozitivnu vijest. Takav skup nesposobnjakovića nije viđen odavno. U bilo kojoj drugoj zemlji davno bi ih opozicija pomela a direktor bi dobio nogu i od svoje stranke nakon jednog negativnog polugodišta.
one

Post by one »

kad se za neke poslove vec dovode strani radnici onda bi se mogao dovesti i strani menagment npr.japanci u mnoge javne firme pa da naprave firme kako treba, a i vlada je neefikasna i preskupa.sve to moze umjesto nje obavljati americka ambasada besptno dok je tramp ne povuce i zamjeni umjetnom inteligencijom
Skendi122

Post by Skendi122 »

Ja sam izgubio strpljenje ali totalno, znaci cekam samo trenutak da izvucem pare a to je 12km, i ne zanima me da bude nakon toga i 50km. Jednostavno se ne vidi svjetlo na kraju tunela sa ovim debilima koji vode.elektroprivredu. Najtuznije je sto ce ih zamijeniti isti debili nakon izbora. Dugo ovo vec traje i frustrira. Imam osjecaj da imamo takvu kisnu godinu, najbolju u prethodnih 30 godina i da hidrocentrale ne prestaju sa radom da bi oni opet u gubitku bili zato sto ne znaju.
brzi

Post by brzi »

Skendi122 wrote: 24 Dec 2025, 14:20 Ja sam izgubio strpljenje ali totalno, znaci cekam samo trenutak da izvucem pare a to je 12km, i ne zanima me da bude nakon toga i 50km. Jednostavno se ne vidi svjetlo na kraju tunela sa ovim debilima koji vode.elektroprivredu. Najtuznije je sto ce ih zamijeniti isti debili nakon izbora. Dugo ovo vec traje i frustrira. Imam osjecaj da imamo takvu kisnu godinu, najbolju u prethodnih 30 godina i da hidrocentrale ne prestaju sa radom da bi oni opet u gubitku bili zato sto ne znaju.
Ako nemaš potrebe za tim novcem, ili nemaš neko dobro ulaganje na vidiku onda čekaj.
Ja sam prodao dio ali da bi kupio dionice ASA banke.
Te dionice sam kupovao po 100 maraka.
Sad ne vidim nista vrijedno prodaje.
Da dam 9 dionica Elektroprivrede za jednu Cementare, to bi znacilo dati 600 maraka kapitala za 20 maraka kapitala u Cementari.
Toliko pesimističan ne treba biti.
Skendi122

Post by Skendi122 »

Ma nemam potrebe hvala bogu, ali mi je jednostavno dopizdilo. Ja sam takodjer razmisljao o Asa banci kad je bila i cak jeftinija, ali djaba kad sam ko budala vjerovao ovoj dionici. Jedino to formiranje berze elektricne energije mozda da nesto razdrma. Iskreno, nisam nikada bio pesimista, ali trenutno ni veliki optimista po pitanju ove dionice.
brzi

Post by brzi »

Čak i bez nekog značajnijeg boljitka u nekom trenutku će otići bar preko 20 maraka. Jer i na 20 je tek na 30% nominalne
Tako da bi opet pokrio inflaciju na ulozeni novac i imao nesto prinosa.
Ako te sve ovo nervira, zaboravi na ovu dionicu na godinu do dvije.
zzz

Post by zzz »

montypython wrote: 23 Dec 2025, 22:52 Nekako mi je sve to s planovima nerealno, kao da namjerno prave lošije nego što će i biti. Kako može planirani prihod u 2026. biti samo 1, 33 milijarde, jedva malo viši od onog u 2024 (1,28). A glavninu '24 nije zahvatilo ni ono prvo poskupljenje. Pa je onda došlo ono drugo, i ta dva kumulativno iznose bar 30 %. Plus poskupljenja privredi. Plus malim preduzećima koja su prebačena na tržišno.
Ili ovako, prihod na polugodištu '25 je 745 miliona i to u polugodištu kad još nije bilo stupilo na snagu ovo drugo poskupljenje. Kako onda može biti 2026 kad će (prvi put) sva ta poskupljenja biti efektivna čitavu godinu, godišnji prihod biti 1,33. Po svemu bi trebalo biti bar 1, 6 milijardi. I to i bez eventualnog novog poskupljenja u 2026. Ili npr ta planirana dobit od 0,22 miliona. Eto mogu oni kao predvidjeti dobit do u dvadeset hiljada KM godinu i po unaprijed a u stvarnosti ne mogu ništa ni u 300 miliona. Ti planovi ne vrijede ni papira na kojem su napisani. Kao da su se djeca igrala. Niko nije baš toliko glup i nesposoban. Ne bi me čudilo da u predizbornoj godini hoće da prikažu dobro poslovanje pa namjerno prave idiotski plan da ga lakše prebace. Druga varijanta je da žele da privatizuju firmu pa je namjerno prikazuju neprofitabilnom i slabom da se prodaja lakše provuče u javnosti.
Džaba se nadaš monty, privatizacija bi bila previše dobra za male dioničare da bi bila istinita (a vjerovatno u široj slici i za građanstvo). Po Okamovoj oštrici, nema tu nikakve zavjere, jednostavno su brutalno nesposobni.
Post Reply