Elektroprivreda BIH

Skendi122

Re: Elektroprivreda BIH

Post by Skendi122 »

Nece jos uvijek niko po 9.99 da je kupi. A nece mu se jis dugo ovakva prilika pruziti
veliki dedo

Post by veliki dedo »

Vjerujem da autor posjeduje dionice JPESR i ovo nije nikako nagovor na kupnju ili prodaju dionica.
Hugo

Post by Hugo »

Zašto nije korigiovana knjigovdstvena vrijednost elektroprivrede obzirom na inflaciju?
Hidroelektrana koja je vrijedila 500 miliona prije 2020 godine sad se ne moze napraviti ni za 900 miliona.
Isto tako dalekovodi i ostalo. Hajde da je amortizacija oslabila termoelektrane i rudnike ali sve u svemu knjigovodstvena vrijednost elektroprivrede bi trebala biti znatno veca.
montypython

Post by montypython »

Hugo wrote: 16 Dec 2025, 20:10 Zašto nije korigiovana knjigovdstvena vrijednost elektroprivrede obzirom na inflaciju?
Hidroelektrana koja je vrijedila 500 miliona prije 2020 godine sad se ne moze napraviti ni za 900 miliona.
Isto tako dalekovodi i ostalo. Hajde da je amortizacija oslabila termoelektrane i rudnike ali sve u svemu knjigovodstvena vrijednost elektroprivrede bi trebala biti znatno veca.
Tu si u pravu potpuno, plate i penzije su porasle 70ak% zadnjih desetak godina, cijene materijala, cijene stanova, dnevnice radnika vjerovatno preko 100%, trebala je I knjigovodstvena vrijednost biti korigovanja bar 100%. Prije par godina inflacija je samo te jedne godine bila 14%. Vidjelo se to lijepo kad su htjeli da prave HE Vranduk od 19, 6 MW radove su procijenili na 112 miliona KM a i to je bilo prije 7 godina sad bi bila više. To je cca 6 m po MW. Po tome bi samo HE na Neretvi od mislim preko 500 MW vrijedile 3 milijarde (ili 100 po dionici EP). Bez TE I bez VE. A u njih i danas stoji za sve to troje plus zgrade, trafo stanice i ostalo, jedva preko 2 milijarde mada je vjerovatno realno 5 ili više milijardi. Očito to niko ne osvježava mada bi vjerujem trebalo.
beka26

Post by beka26 »

Zato da sve mogu da prodaju po sadasnjoj knjigovodstvenoj' i to će da proglase velikim uspjehom.
Sitna buranija

Post by Sitna buranija »

Ja bih sve svoje dionice vrlo rado prodao po knjigovodstvenoj vrijednosti :) Čak i po nominalnoj :roll: :lol:
Skendi122

Post by Skendi122 »

Hoce li skociti barem malo. Bas je dugo zakucala na 9.70
brzi

Post by brzi »

https://n1info.ba/vijesti/buljubasic-o- ... u-sistemu/

On o uštedama od 30% a ne vidi da će svi energenti biti zamjenjeni strujom.
Stalno ista priča, loša hidrologija.
montypython

Post by montypython »

Primjetio sam kod njega vrlo interesantan obrazac. On kao kritikuje ono što ne valja, ne kopamo dovoljno uglja, ne rade blokovi, nemamo dovoljno proizvodnih kapaciteta jer ih ne gradimo, struja se tretira kao socijalna kategorija a ne tržišna. Čovjek se postavio u vrlo ugodnu poziciju da nabraja šta ne valja kao da je neko drugi direktor a on posmatra sa strane. Kao da nije ON direktor. On je taj koji je nakon 2.5 godine trebao povećati proizvodnju i u rudnicima i TE, on je taj koji je trebao omogućiti da blokovi rade, on je taj koji je trebao graditi nove kapacitete a nije. Pominje nove kapacitete kojih nema "S druge strane, nismo uspjeli dugo godina ništa novo proizvesti u smislu objekata kako bismo omogućili proizvodnju novih količina električne energije” Pa ko je trebao izgraditi nove kapacitete, moja baba ili upravo on? Ipak je direktor 2 I po godine već je mnogo toga, ako je bilo loše, trebalo poći nabolje. Kuka o velikoj potrošnji a u zemlji nema pola predratne industrije a ispraznila se i od stanovnika. Kad pogledaš na electricitymaps glavninu vremena ne radi ni pola instaliranih kapaciteta.
Pominje nove hidro kapacitete i Drinu, Bosnu i Neretvu. Međutim u 3 godišnjem planu ja ne vidim te kapacitete. Planiraju se I dalje gluposti poput solara koji proizvode struju kad nikome ne treba I vjetrenjača iako je to propalo svugdje u svijetu i svi se povlače iz te priče. Ista stvar za poslovanje, počeo je s minusom i ja sam ga neko vrijeme i branio ovdje dajući mu šansu ali 2.5 godine minusa je malo previše da bi se i dalje kukalo a bez jasne slike kako će raditi i poslovati bolje. Jer ako ne zna upravljati on sigurno bi znao neko drugi. Ne angažuju se menadžeri da pričaju šta ne valja nego da to isprave i unaprijede.
Post Reply