Namjenska industrija
Re: Namjenska industrija
Ja sam planirao nazvati sekretarku dan nakon skupštine i radi informacije o iznosu dividende ali i iznosu koji ide za donacije i i u rezerve pa i radi podataka potrebnih za isplatu
Oko 70 KM je dividenda po dionici. 6,4 miliona KM ide u rezerve a za donacije oko 2,5 miliona KM. Ovo je od onih neraspoređenih 20 miliona sa sredine godine.
UNIS „GINEX“ d.d. Goražde - Obavještenje o isplati dividende dioničarima
17.12.2025 09:45:19
Obavještavaju se dioničari privrednog društva UNIS „GINEX“ d.d. Goražde da je Skupština Društva dana 15.12.2025.godine donijela odluku o isplati dividende iz neto dobiti ostvarene u 2024. godini u iznosu od 11.168.220,00 KM odnosno 70,00 KM po dionici.
Pravo na dividendu imaju dioničari koji su bili na listi dioničara na dan donošenja odluke.
je li ovo rijetkost da namjenska isplaćuje dividendu?? ako jeste onda vladi fali para.
Begov Han
Pošto je cijela EU i veći dio planete živio u svijetu od marmelade i smišljao neke ESG gluposti, tako nije bilo potražnje za oružjem a fabrike nisu radile nešto naročito.
Sada se sve promijenilo i fabrike oružja i opreme imaju popunjen kapacitet a sigurno će ostati i u narednim godinama. Tek kada su naše počele praviti veće dobiti stvorila se mogućnost i da isplaćuju dividende. I ja očekujem da će to biti redovnije. Konkretno Ginex ima tolike zarade da može bez problema isplaćivati dividendu ali i ostavljati desetine miliona KM za dodatna ulaganja. Treća fabrika u svijetu po kapacitetu.
Nema ovo veze sa potrebama entitetskog budžeta. Iako budžetu nije mrsko da zaprimi uplatu.
Sada se sve promijenilo i fabrike oružja i opreme imaju popunjen kapacitet a sigurno će ostati i u narednim godinama. Tek kada su naše počele praviti veće dobiti stvorila se mogućnost i da isplaćuju dividende. I ja očekujem da će to biti redovnije. Konkretno Ginex ima tolike zarade da može bez problema isplaćivati dividendu ali i ostavljati desetine miliona KM za dodatna ulaganja. Treća fabrika u svijetu po kapacitetu.
Nema ovo veze sa potrebama entitetskog budžeta. Iako budžetu nije mrsko da zaprimi uplatu.
-
Sitna buranija
Mislim da je u pitanju otplata duga onima koji su učestvovali u pakovanju prošlom premijeru koji im nije htio dati pare i dijeliti dividendu, jer firme iz namjenske industrije uglavnom ne dijele dividendu s obzirom da imaju ograničen pristup zaduživanju kod banaka. Ovo sada je izlaženje u susret tim ljudima...
Dijele zato što imaju zaradu. Pa dok god imaju zaradu valjda će i dijeliti. Ne bih se ja tu ustručavao uzeti dio dobiti.