Elektroprivreda BIH
Re: Elektroprivreda BIH
24. juna će se tek otvoriti ponude da bi možda dobili tri najpovoljnije koje će tek onda dati konačnu ponudu?
Pa što se držalo zatvoreno do sada, ja sam mislio da se svo vrijeme evaluiraju prispjele ponude ?
Ali Elvedin misli da će tri biti najozbiljnije ?!
- Prije otvaranja ponuda ne mogu ništa reći, jer ne znam ni ja ko je zadovoljio uvjete i koje će firme ući u završnu utrku. Znam samo da je riječ o ozbiljnim konzorcijima. Sve ćemo znati krajem juna. Riječ je o svjetski poznatim kompanijama u ovoj oblasti - kaže Grabovica.
Kako će neko sa 25 % kapitala biti većinski vlasnik?
Gradnja Bloka 7 najveći je poslijeratni investicioni projekt, vrijedan 1,5 milijardi KM, u kojem će EPBiH učestvovati u osnovnom kapitalu do 25 posto.
Pa što se držalo zatvoreno do sada, ja sam mislio da se svo vrijeme evaluiraju prispjele ponude ?
Ali Elvedin misli da će tri biti najozbiljnije ?!
- Prije otvaranja ponuda ne mogu ništa reći, jer ne znam ni ja ko je zadovoljio uvjete i koje će firme ući u završnu utrku. Znam samo da je riječ o ozbiljnim konzorcijima. Sve ćemo znati krajem juna. Riječ je o svjetski poznatim kompanijama u ovoj oblasti - kaže Grabovica.
Kako će neko sa 25 % kapitala biti većinski vlasnik?
Gradnja Bloka 7 najveći je poslijeratni investicioni projekt, vrijedan 1,5 milijardi KM, u kojem će EPBiH učestvovati u osnovnom kapitalu do 25 posto.
Izvoz dobro "dere" ovih dana ponovo. Očigledno je da će i prvo polugodište biti rekordno kad je riječ o EP Mostar.
Akumulacije su pune zbog majskih kiša, kako sam i predvidio prije nekoliko mjeseci, a "kišovita" prognoza za 6. mjesec im ide takođe na ruku (mada ne i meni jer mislim malo na Jadran )
Elektroprivreda Sarajevo i dalje krije rezultate za prvi kvartal i vjerovatno neće ni objavljivati. Šta kriju, od koga (od rudara da ne traže previše ,FERK-a da im ne spusti cijenu )
http://www.nosbih.ba/graph/combinedgraph.aspx?langid=bh
Akumulacije su pune zbog majskih kiša, kako sam i predvidio prije nekoliko mjeseci, a "kišovita" prognoza za 6. mjesec im ide takođe na ruku (mada ne i meni jer mislim malo na Jadran )
Elektroprivreda Sarajevo i dalje krije rezultate za prvi kvartal i vjerovatno neće ni objavljivati. Šta kriju, od koga (od rudara da ne traže previše ,FERK-a da im ne spusti cijenu )
http://www.nosbih.ba/graph/combinedgraph.aspx?langid=bh
-
Uvijek ista prica...
Treba sve dobro kriti... prvo svoj "komad torte" obezbjediti.
Odugovlaciti sto vise i duze...da se krava jos bolje muze.
A u medjuvremenu, astronomske plate i povlastice bez obzira na rezultate i cinjenice.
Njihovom egu nikad dosta rast pa se cak pocnu kleti i u neku svoju cast.
Iako prosto prosirenu recenicu ne mogu sastaviti, na celu najveceg privrednog giganta oni mogu biti.
SRAMOTA !!!
Treba sve dobro kriti... prvo svoj "komad torte" obezbjediti.
Odugovlaciti sto vise i duze...da se krava jos bolje muze.
A u medjuvremenu, astronomske plate i povlastice bez obzira na rezultate i cinjenice.
Njihovom egu nikad dosta rast pa se cak pocnu kleti i u neku svoju cast.
Iako prosto prosirenu recenicu ne mogu sastaviti, na celu najveceg privrednog giganta oni mogu biti.
SRAMOTA !!!
Ja ovo ovako ne bih gledao. Prema legislativi, firme su dužne objavljivati polugodišnje i godišnje izvještaje. Kvartalne ne objavljuje više niko jer nemaju obavezu, osim Bosnalijeka koji je preuzeo neke direktive o korporativnim izvještavanjima kao emitent koji kotira na SASE i koliko znam, radi zahtjeva od strane IFCa kada su potpisivali kreditni aranžman prije nekoliko godina.
Mostarska elektroprivreda objavljuje te podatke, koji su usmenoj formi, samo zato što su pod političkim pritiskom a ne zato što hoće da primjenjuju neku korporativnu transparentnost. Već par godina traju borbe za fotelje pa su i prozivani za gubitke a sada se hvale nekom dobiti. Slična stvar je i sa pojedinim dijelovima holdinga ERS. Direktori to više objavljuju radi svoje zaštite.
Nije se ta mostarska EP ranijih godina trudila da svaki mjesec objavi rezultate kao ni HT Mostar. Trebalo je čupati rukama i nogama da se dođe do godišnjih finansijskih izvještaja a o nekim kvartalnim da se ne govori.
Mostarska elektroprivreda objavljuje te podatke, koji su usmenoj formi, samo zato što su pod političkim pritiskom a ne zato što hoće da primjenjuju neku korporativnu transparentnost. Već par godina traju borbe za fotelje pa su i prozivani za gubitke a sada se hvale nekom dobiti. Slična stvar je i sa pojedinim dijelovima holdinga ERS. Direktori to više objavljuju radi svoje zaštite.
Nije se ta mostarska EP ranijih godina trudila da svaki mjesec objavi rezultate kao ni HT Mostar. Trebalo je čupati rukama i nogama da se dođe do godišnjih finansijskih izvještaja a o nekim kvartalnim da se ne govori.
Sa ovim se slažem, ali je u dobroj praksi kompanija koje kotiraju na berzama da se čak najavljuju procjene za pojedine periode unaprijed, a kod nas, što kažeš, moraš kopati da saznaš i ono što je po zakonu obavezno.
Nego, off topic, hoće li sad mostarska EP promjeniti naziv; uvjek me nerviralo što se zove EP HZ HB, koja je sada i sudski označena kao zločinačka tvorevina (ovo je bilo samo retoričko pitanje).
Sa ovim se slažem, ali je u dobroj praksi kompanija koje kotiraju na berzama da se čak najavljuju procjene za pojedine periode unaprijed, a kod nas, što kažeš, moraš kopati da saznaš i ono što je po zakonu obavezno.
Nego, off topic, hoće li sad mostarska EP promjeniti naziv; uvjek me nerviralo što se zove EP HZ HB, koja je sada i sudski označena kao zločinačka tvorevina (ovo je bilo samo retoričko pitanje).
-
Što se tiče Sarajevske EP mislim da je razlog za tajnovitost manje više to, a moguće da ima i "obezbjeđivanja svog komada torte". Siguran sam da mogu imati iznad 50 miliona na polugodištu minimum, e sad hoće li tako i biti ostaje da se vidi. Varijanta koja me ne bi iznenadila je, da za prvo pulugodište prikažu što manju dobit a za cijelu godinu kad je već sve gotovo i nema vremena za događanja rudara i populističke naslove u novinama prikažu realnu cifru (npr 100 miliona i više) a onda to podijele kao dividendu, Vlada onda od svojih 90 % neposredno pred izbore počne dijeliti poticaje, povećavati penzije, asvaltirati ceste i sl. Neću sad govoriti koja stranka bi kontrolisala "rudare" i njihove tzv sindikate, to se zna, a zna se i koja bi mogla omastiti brkove "prelijevanjem" dobiti, već su mi jednom rekli da politiziram pa neću ovaj put.proleter wrote: Elektroprivreda Sarajevo i dalje krije rezultate za prvi kvartal i vjerovatno neće ni objavljivati. Šta kriju, od koga (od rudara da ne traže previše ,FERK-a da im ne spusti cijenu )
Upoređujem neke rezultate, pravim korelacije...
Ako je EP Mostar ima 72 mil dobit za 4 mjeseca, a HE Bočac na Vrbasu (110MW, EP RS) za tri mjeseca imala dobit 25 miliona KM, koliko bi onda trebala biti dobit ove tri hidroelektrane na Neretvi u sastavu EP BiH Sarajevo (510 MW instalisane snage) ?!
Najmanje 100 miliona KM za 5 mjeseci, najskromnija procjena.
Plana ulaganja u rudnike za 2013. godinu je 73 mil. KM.
U dva nova podzemna kopa (Breza i Bukinje) očekuje se godišnja proizvodnja preko 1.000.000 tona i prihod preko 120 mil KM (2014. godine).
SDP-u je pala kašika u med sa ovom Elektroprivredom.
Ako je EP Mostar ima 72 mil dobit za 4 mjeseca, a HE Bočac na Vrbasu (110MW, EP RS) za tri mjeseca imala dobit 25 miliona KM, koliko bi onda trebala biti dobit ove tri hidroelektrane na Neretvi u sastavu EP BiH Sarajevo (510 MW instalisane snage) ?!
Najmanje 100 miliona KM za 5 mjeseci, najskromnija procjena.
Plana ulaganja u rudnike za 2013. godinu je 73 mil. KM.
U dva nova podzemna kopa (Breza i Bukinje) očekuje se godišnja proizvodnja preko 1.000.000 tona i prihod preko 120 mil KM (2014. godine).
SDP-u je pala kašika u med sa ovom Elektroprivredom.
Prošle sedmice sam poslovno bio u HE Mostarsko Blato. Ljudi su me prijatno iznenadili svojim pristupom radu i profesionalizmom.
Istina, malo kukaju da su prošle godine plate smanjivane, a da ove godine nema ništa od povećanja, bez obzira na dobit, ali ne nešto pretjerano naglašeno.
Tu je bio i direktor EP HZHB, i sve to skupa izgleda znatno svjetlije nego u Sarajevu.
Istina, malo kukaju da su prošle godine plate smanjivane, a da ove godine nema ništa od povećanja, bez obzira na dobit, ali ne nešto pretjerano naglašeno.
Tu je bio i direktor EP HZHB, i sve to skupa izgleda znatno svjetlije nego u Sarajevu.
Pa drugačije je među onima koji proizvode a drugačije je u sjedištima firmi. U sjedištima često bude zaposleno dosta birokrata koji nemaju dobre odnose sa onima koji donose pare.
Počela akcija rudnici uz medijsku podršku:
Izgleda da ovim pokušaju da ublaže eventualni otpor među zaposlenima u rudnicima kada počnu sa pravim promjenama. Do sada je trebala biti završna faza reorganizacije rudnika koji bi poslovali na pozitivnoj nuli a u stvarnosti situacija(finansijska) nije puno bolja nego što je bila prije nekoliko godina
Počela akcija rudnici uz medijsku podršku:
Kako bi se prevazišla teška finansijska situacija u rudnicima, Nadzorni odbor "Elektroprivrede BiH" (EPBiH), koji je jučer zasjedao u Sarajevu, zakazao je sredinom ovog mjeseca tematsku sjednicu s ciljem definiranja konkretnih mjera za izlazak iz dubioze.
Ovu informaciju potvrdio je jučer Dnevnom Avazu i Bahrudin Šarić, član Nadzornog odbora EPBiH. Prema njegovim riječima, sjednica će poslužiti da se konačno utvrdi finansijsko stanje u rudnicima koji bi zbog višemilionskih gubitaka mogli ugroziti i poslovanje "Elektroprivrede BiH".
- Već smo donijeli zaključke da direktori rudnika koje smo razriješili dužnosti nemaju podršku ni Uprave ni NO. Riječ je o ukupno 17 ljudi. Sad je na redu rudnik u Zenici. Tražit ćemo smjenu i Uprave i NO. Uprava mora predložiti nove ljude. Ljude koji znaju da rade, bez obzira kome pripadali - tvrdi Šarić.
Generalni direktor EPBiH Elvedin Grbovica rekao je za Avaz da je Uprava insistirala da se održi tematska sjednica posvećena poslovanju rudnika
- Mi već radimo na tome da se razjasne mnoge stvari. Već smo pokrenuli smjene pojedinih direktora. No, sada je vrijeme da se na jednom mjestu vidi angažman i Uprave i NO svih rudnika. Neka svi kažu šta su i koliko uradili, a ne da uvijek bude kriva EPBiH - kaže Grabovica.
Istovremeno, Šarić ističe da će stanje u rudnicima svake godine biti sve lošije ukoliko se ne poduzmu konkretna rješenja.
- Kola su već krenula nizbrdo. Uprava i NO EPBiH moraju posegnuti za smjenama. Imamo direktore koji deset godina stvaraju gubitke, a plus ne plaćaju obaveze prema državi. Ako se ovako nastavi, kapital rudnika će se svesti na nulu. Imat ćemo veći gubitak nego vrijednost rudnika. Imamo direktora koji su imali firmu koja je vrijedila milijardu, a danas vrijedi 100 miliona KM - tvrdi Šarić.
Ovakva praksa nekontroliranog trošenja novca, kako Šarić tvrdi, najviše će pogoditi EPBiH
- Doći ćemo u situaciju da će rudnici, kada „pojedu" sebe, krenuti na EPBiH. Zbog toga se svi moramo probuditi. Uprava mora naći rješenje i dovesti nove ljude. Inače nema spasa ni za rudnike ni za EPBiH - kaže Šarić.
Šarić tvrdi da je stanje u rudnicima koji posluju u sklopu koncerna EPBiH daleko gore nego što se godinama mislilo
- I revizorski izvještaji o poslovanju rudnika koji nam se nude nisu objektivni niti se prikazuju istinito. U tome je problem. Mi u NO ne možemo dobiti pravu sliku. Dobijemo samo ono što nam se prezentira, a pravo stanje se prikriva. No, kad dobijemo pravu sliku, onda će mnogi rudnici završiti u stečaju. Tada će već biti kasno. Gubici su ogromni - kaže Šarić.
Izgleda da ovim pokušaju da ublaže eventualni otpor među zaposlenima u rudnicima kada počnu sa pravim promjenama. Do sada je trebala biti završna faza reorganizacije rudnika koji bi poslovali na pozitivnoj nuli a u stvarnosti situacija(finansijska) nije puno bolja nego što je bila prije nekoliko godina