ASA BANKA

Truba

Re: ASA BANKA

Post by Truba »

ko je od koga kupio i zasto
elaboriraj
panzer

Post by panzer »

Ali neko im je pojeo 107 komada. Nije cijelih 3500 prešlo na finance.
panzer

Post by panzer »

Na početku godine ASA banka bila 160 KM a sada je 201 KM i sa dividendom od 10 KM daje prinos od 32% . Nikako 18%

Image
Dosadno mi

Post by Dosadno mi »

Truba wrote: 27 Nov 2025, 12:38 meni odgovvara što niža :D
Treba kakav Black Friday uvest na dionice
panzer

Post by panzer »

novi krug obveznica
Nadzorni odbor emitenta ASA Banka d.d. Sarajevo obavještava o sazivanju 58. vanredne skupštine dioničara za 15.12.2025. godine sa početkom u 10:00 sati, u sjedištu Banke, na adresi Trg međunarodnog prijateljstva 25, u Sarajevu.

Predloženi dnevni red uključuje slijedeće tačke:

- Izbor radnih tijela Skupštine,
- Donošenje Odluke o drugoj emisiji obveznica ASA Banke d.d. Sarajevo Javnom ponudom putem Sarajevske berze – burze
- Donošenje Odluke o usvajanju Elaborata o emisiji obveznica sa finansijskim projekcijama 2026. – 2032. sa obrazloženjem načina i mogućnosti vraćanja preuzetih obaveza i Plana korištenja sredstava iz emisije obveznica
- Donošenje Odluke o usvajanju Prospekta druge emisije obveznica javnom ponudom
- Donošenje Odluke o usvajanju Politike za izbor i procjenu ispunjavanja uslova za članove Nadzornog odbora i samoprocjenu rada Nadzornog odbora ASA Banke sa procedurom za procjenu
- Donošenje Odluke o usvajanju Poslovnika o radu Skupštine Banke
- Donošenje Odluke o izmjenama i dopunama Statuta Banke
- Donošenje Odluke o usvajanju prečišćenog teksta Statuta Banke
ivicak

Post by ivicak »

znali li itko očemu se radi.imate li neke teorije ili informacije
Muzafer

Post by Muzafer »

Nisam bankar pa mogu samo švrljati teorije koje mi padaju napamet.

Naravno ovdje je kljucan elaborat o emisiji obveznica sa finansijskim projekcijama 2026. – 2032. sa obrazloženjem načina i mogućnosti vraćanja preuzetih obaveza i Plana korištenja sredstava iz emisije obveznica.
Pa evo, moja teorija...
Otprilike, na kraju ove godine bi trelalo biti oko 90 miliona akumulirane, nerasporedjene dobiti - uključujući i ovu iz ove 2025. g. Prema onim odlukama da 60 posto godišnje dobiti ide u dividende - to bi bilo max oko 40 miliona, vjerovatno koji milion manje za dividendu za 2025.
Tako da ostaje neraspoređeno 50 miliona u akumuliranoj i vjerovatno 40 mil u statutarnim rezervama, nakon eventualne podjele dividende za 2025. Mozda je plan da se dio preuzetih obaveza za obveznice vraća iz akumulirane dobiti - možda nije. Lupam - znam.

U svakom slučaju, inflacija za 2025 je već konzervativno 4.5 posto, a vjerovano i veća, ne vidim razlog zašto ne nova emisija obveznica. Kako da se izrazim... Hiperskejlingom do većeg tržišnog udjela...
ivicak

Post by ivicak »

Ako banka ima rast aktive plasmana i dobiti zadnje tri godine. Emisija obveznica odnosno zaduživanje znači financiranje rasta . Naravno računajući da će iz tih novaca tj. zajma napraviti veću zaradu od date kamate na zajam.
Možda imaju mogućnost rasta plasmana iznad raspoloživi depozita i raspoloživog novca , ili bar predviđaju. Pa žele pozajmici novac i napraviti rast aktive plasman , dobiti i sl.
To je teorija, . Činjenica je da sada banka plaća godišnje 3.6 miliona kamata na obveznice.
Ali smo imali rast dobiti u 2025.

Ipak imamo rast dobiti jer su dobro investirali zajam.

S dodatnim zajmom iznos kamata raste., ako dobro plasiraju bit će rast.

Stvar je povjerenja kako će uprava kvalitetno uložiti te pare
Do sada su to jako dobro raditi.
To je moje mišljenje
panzer

Post by panzer »

Pa treba imati kapitala i biti spreman za rast potražnje kredita.
Banke očekuju da će u četvrtom kvartalu ove godine doći do ublažavanja standarda za odobravanje kredita stanovništvu, te se očekuje rast potrošačkih i nenamjenskih kredita.
Post Reply