Elektroprivreda BIH
Re: Elektroprivreda BIH
Pa i jeste cilj da se poskupljnjem smanji potrosnja u BIH da bi vise bilob za izvoz' jer eu ima deficit struj i od nekud moraju uvoziti. A jeftinije im je uvoziti iz nerazbijenih teritorija nego proizvoditi kod sebe.
Ne bi bila ko u Austriji ali bi bila ko u distriktu Brckom.Sitna buranija wrote: ↑30 Nov 2025, 18:31A onda bi fino građanstvo plaćalo cijenu kao da smo u Austriji. Proizvođači ponude na berzi uz određenu zaradu, onda to distributeri preuzmu i preprodaju opet uz zaradu, znači imamo već dvije značajne marže na cijenu koštanja.brzi wrote: ↑30 Nov 2025, 15:50 Nije bitno, nek proizvodi bilo ko.
Ako bi islo sve po zakonu onda bi fino svi proizvođači ponudili na toj berzi a svi kupci sto uključuje i distributere kupovali.
Pa bi npr struju iz HE Jablanica mogla kupiti neka firma a elektrodistribucija Zenica ili Bihać da kupe struju od TE Stanari.
Ja sam ipak za to da državne EP prodaju struju građanstvu uz minimalnu maržu, tako da i građani imaju korist od toga... Pa makar ja kao dioničar dobio manje...
Ako stanovnistvo Brčkog može plaćati 22 fening u prosjeku, zasto ne bi moglo stanovnistvo Sarajeva, Tuzle ili Zenice.
Zbog odvajanja distribucije i uspostave berze ne bi trebale rasti cijene za javno snabdjevanje ,jer je to tržište zakonski regulisano.Sitna buranija wrote: ↑30 Nov 2025, 18:31A onda bi fino građanstvo plaćalo cijenu kao da smo u Austriji. Proizvođači ponude na berzi uz određenu zaradu, onda to distributeri preuzmu i preprodaju opet uz zaradu, znači imamo već dvije značajne marže na cijenu koštanja.brzi wrote: ↑30 Nov 2025, 15:50 Nije bitno, nek proizvodi bilo ko.
Ako bi islo sve po zakonu onda bi fino svi proizvođači ponudili na toj berzi a svi kupci sto uključuje i distributere kupovali.
Pa bi npr struju iz HE Jablanica mogla kupiti neka firma a elektrodistribucija Zenica ili Bihać da kupe struju od TE Stanari.
Ja sam ipak za to da državne EP prodaju struju građanstvu uz minimalnu maržu, tako da i građani imaju korist od toga... Pa makar ja kao dioničar dobio manje...
Sad su I proizvođači i distribucije u FBIH u okviru jednog pravnog lica: JPES ili JPEM.
Problem je što EP prodaje u javnom snabdjevanju ispod proizvodne cijene . Niko nije branio da proizvođač zaračuna minimalnu maržu distribuciji ,odnosno ova krajnjem potrošaću.
Ali politički populizam plus sadašnja organizacija EP po kojoj distribucija nije poseban pravni subjekt su dva glavna faktora koja su pogodovala prodaji struje ispod cijene koštanja za tržište javnog snabdjevanja.
Očekivalo se da će tzv. “ bilansni viškovi” stalno peglati rezultat.To je bio modus operandi više uprava EP javno podržavanih I hvaljenih od vlasti kao čarobnjaka koji uspjevaju strancima prodati skupo. A na kraju smo spoznali da su ti viškovi bili u stvari “ šarena planska laža” koja ako se desi zbog hidrologije onda ide prodaja posredničkim firmama ,a ako se ne desi ide tržišna nabavka uglja ili struje.
Toj mantri je došao kraj. Ne može se više živjeti samo od božijeg davanja: vode ,uglja ,pa ni sunca I vjetra,treba nešto I znati. Bit će teško je provesti zaokret u firmi od 4000 ljudi ,kad će se tome protiviti bar 3950. Ali je žalosno saznanje da se svi odgovorni prave da još nema razloga za bilo kakve promjene.
-
Sitna buranija
Ma ni ta cijena u Brčkom nije tržišna.brzi wrote: ↑30 Nov 2025, 19:51Ne bi bila ko u Austriji ali bi bila ko u distriktu Brckom.Sitna buranija wrote: ↑30 Nov 2025, 18:31A onda bi fino građanstvo plaćalo cijenu kao da smo u Austriji. Proizvođači ponude na berzi uz određenu zaradu, onda to distributeri preuzmu i preprodaju opet uz zaradu, znači imamo već dvije značajne marže na cijenu koštanja.brzi wrote: ↑30 Nov 2025, 15:50 Nije bitno, nek proizvodi bilo ko.
Ako stanovnistvo Brčkog može plaćati 22 fening u prosjeku, zasto ne bi moglo stanovnistvo Sarajeva, Tuzle ili Zenice.
Meni je na računu cijena po kW cca 24 feninga skuplja tarifa, a oko 12 feninga jeftina tarifa (cijena sa PDV). Mjerno mjesto ne ulazi u tu cijenu. Prosječna je znači nešto oko 19 feninga.
Ali, mogu oni još 20% podići cijenu, opet će raditi sa minusom, jer su nesposobni na prvom mjestu, a potom imaju i loše, skrivene namjere.
Ja govorim o normalnoj, kompetentnoj upravi koja bi uz pokrivanje troškova proizvodnje i neku minimalnu maržu za stanovništvo, te postojeću cijenu za privredu uspjelanapraviti pozitivan rezultat na zadovoljstvo i nas dioničara i građana koji su indirektni vlasnici državnih EP.
Inače, za ostale forumaše informacija, uspostava berze neminovno dovodi do rasta cijena električne energije. Zamolio bih ove "suvlasnike" EPBiH sa foruma da, kada već nisu u stanju doći na skupštinu i iznijeti svoje mišljenje, bar pročitaju poslovne planove i da pokušaju shvatiti zašto berza dosad nije zaživjela ovdje.