Telekom RS
-
Sitna buranija
Re: Telekom RS
Čekaj, da ne ispadne da ih branim, daleko od toga. Ja sam ih prvi kritikovao na ovoj temi. Međutim, sada je cijena na nivou nominalne vrijednoati dionice ili više od dva puta manja od knjigovodstvene, pa ni nekog velikog pesimizma oko zarade i povrata ne bi trebalo biti. Ja sam ih ranije kritikovao, kada je cijena bila veća a nelikvidnost permanentna. Ali, ovo što si naveo i poredio, zaradu Mtel-a i zaradu HT-a, pa 70-80 mio dobiti na 500 mio prihoda je bolje nego 142 mio dobiti na 1.114 mio prihoda. Ne vidim šta je problem sa zaradom. Očekivano je bilo da će biti niža zbog prodaje i iznajmljivanja stubova, ali prodaja je bila jedini način da likvidnost koliko-toliko stabilizuju. Međutim, problem likvidnosti su napravili oni prije nje, a ne ova budala. Ovu budalu su i postavili da pokupi sve posljedice lopovluka onih prije nje. A koga ćeš uvaliti u to, nego nekoga ko je totalno nesposoban i ne razumije biznis kojim se kao bavi...
Re: Telekom RS
Slažem se ja da ona nosi "manji" dio krivice...Poenta je u dobiti koja je
1. MTEL cca 6,2% dobiti, to nigdje nema zabilježeno
2. Uzeo sam HT za primjer gdje se kreće dobit u rasponu od 12,9% odnosno u zadnje 4 godine procenat je cca 14,5-13%
Ne treba biti tu puno pametan, na 6% dobiti na prihodu od cca 500 mil KM nešto ne valja, možemo uzeti mnoge kompanije, i vidi se da ne postoji ispod 10% dobit, a tek da otvorimo temuo tome kako stoji u dobiti "iznos koji se ne može dijeliti ", stare centrale, stara oprema koja se vodi finasijski a ne vrijedi jer je radni vijek prošao i pojeo ali se i dalje vode, a služi za Ibru da dođe da odveze u staro željezo i riješi bakra što ima
Tako da igranje kroz završni račun da je dobit jedno, a dijeli se nešto drugo a onaj dio koji je "ostao" u stvari i ne postoji
1. MTEL cca 6,2% dobiti, to nigdje nema zabilježeno
2. Uzeo sam HT za primjer gdje se kreće dobit u rasponu od 12,9% odnosno u zadnje 4 godine procenat je cca 14,5-13%
Ne treba biti tu puno pametan, na 6% dobiti na prihodu od cca 500 mil KM nešto ne valja, možemo uzeti mnoge kompanije, i vidi se da ne postoji ispod 10% dobit, a tek da otvorimo temuo tome kako stoji u dobiti "iznos koji se ne može dijeliti ", stare centrale, stara oprema koja se vodi finasijski a ne vrijedi jer je radni vijek prošao i pojeo ali se i dalje vode, a služi za Ibru da dođe da odveze u staro željezo i riješi bakra što ima
Tako da igranje kroz završni račun da je dobit jedno, a dijeli se nešto drugo a onaj dio koji je "ostao" u stvari i ne postoji