Elektroprivreda BIH

panzer

Re: Elektroprivreda BIH

Post by panzer »

Pa prije par mjeseci je dokazano da je od cementare.
brzi

Post by brzi »

Ja često vozim pored TE Kakanj, i meni izgleda uvijek kao ugašena, tek para na hladnjacima.
Ima tu još jedan problem.
Jučer vozim sa Vlašića do Zenice, iako nemaju industriju u Travniku i Vitezu je gori zrak nego u Zenici. Loženje u privatnim kućama je glavni problem.
shaldzia

Post by shaldzia »

Treba samo uporediti kvalitet uglja koje koristi elektrana, ljudi po kućama ili cementara, uporediti količine i matematika sve kaže.
panzer

Post by panzer »

Ljudi po kućama i cementara lože svo moguće smeće. Termoelektrane to ne rade.
shaldzia

Post by shaldzia »

Mislim da je podatak sa instituta u Zenici da elektrana dnevno konzumira preko 5 hiljada tona ćumura, sadržaj sumpora preko 5% a cementara ne više od 150 tona, uvoznog uglja sa manje od 0.5%. Za domaćinstva nemaju podatak a spremaju se da naprave registar kućnih ložišta, pa će se i to valjda nekad znati. Kad se sve to sabere i oduzme, 95% i više sumpora je iz elektrane.
EP BiH nema obzira prema lokalcima i potrovaće ih do zadnjeg megavata. Bukvalno se pokušavaju izvadit iz minusa preko tuđih pluća
shaldzia

Post by shaldzia »

Mislim da je podatak sa instituta u Zenici da elektrana dnevno konzumira preko 5 hiljada tona ćumura, sadržaj sumpora preko 5% a cementara ne više od 150 tona, uvoznog uglja sa manje od 0.5% sumpora. Za domaćinstva nemaju podatak a spremaju se da naprave registar kućnih ložišta, pa će se i to valjda nekad znati. Kad se sve to sabere i oduzme, 95% i više sumpora je iz elektrane.
EP BiH nema obzira prema lokalcima i potrovaće ih do zadnjeg megavata. Bukvalno se pokušavaju izvadit iz minusa preko tuđih pluća
panzer

Post by panzer »

Ista priča kao i u avgustu. A tada se jasno reklo da je uzrok cemetara i spaljeno smeće. Možda ide 150 tona uglja a koliko smeća, plastike ,guma spali cementara.

Ja živim 150 kilometara daleko od elektrana ali zagađenje je daleko veće jer imam komšiluk koji spali 30 tona uglja ,u 5-6 okolnih kuća , i svega ostalog što nađu po garažama. Dan -noć. 7 mjeseci godišnje ne mogu prozor otvoriti da se kuća prozrači.
Možda kakanjska okolna naselja lože kamilicu. Pa im je samo mrska termoelektrana kriva.

Ili se opet javljaju neformalni arhusovci.
shaldzia

Post by shaldzia »

Promaklo mi je to za august, ko je rekao? Institut ili mahala?
Milslim da im je bila i federalna inspekcija prije mjesec ili dva i utvrdila da cementara radi u okviru ograničenja a elektrana je dobila dozvolu da krši sva ograničenja, dok traje remont velikog dimnjaka
panzer

Post by panzer »

Hoće to promaknuti ,slučajno...

Ovo je izjava iz cemetare, kada su su posuli klinkerom, pardon pepelom..
Prema nalazu inspekcije, 3. augusta 2025. godine došlo je do začepljenja ciklonskog izmjenjivača topline, zbog čega je zaustavljen rad rotacione peći sa pratećim postrojenjima.

"Tokom čišćenja instalacija, 4. augusta u večernjim satima, uslijed tehničkog propusta otvorene klapne došlo je do isticanja sirovinskog brašna, bezopasne kamene prašine, u atmosferu", navodi se.

Iz inspekcijskog izvještaja proizlazi da je kompanija odmah nakon događaja na svom zvaničnom Facebook profilu uputila izvinjenje te održala sastanak s predstavnicima mjesne zajednice, gdje su pojašnjeni detalji incidenta i dogovorena dalja saradnja. Rotaciona peć ponovo je puštena u pogon 10. augusta u ranim jutarnjim satima, a o svemu su obaviješteni federalna inspekcija i Federalno ministarstvo okoliša i turizma.
shaldzia

Post by shaldzia »

Pretpostavio sam da pokušavaš ovu priču oko sumpora svaliti na druge a sad vidim da sam i dobro pretpostavio. Mislim da je ovo što se postavio incident koji je trajao možda par sati i radi se kako vidim da je napisano o kamenom brašnu a ne o sumporu.
Dakle, elektrana emituje preko 95% sumpora u atmosferu i bukvalno je jedini krivac za situaciju u Kaknju, dobace i do Visokog ali manje.

Gubitak od par stotina miliona se teško može pokriti ovim 24/1 trovanjem. EP BiH će propasti svakako, ne moraju još i da pobiju lokalno stanovništvo
Post Reply