Samo naprijed,ima nekoliko stotina na ponudi.
Sigurno če biti interesantnih dogadjanj oko ove dionice.
Auto-industrija Pobjeda, Enker, Unico Filter(MHBA), FAD ...
-
montypython
Re: Auto-industrija Pobjeda, Enker, Unico Filter(MHBA), FAD ...
Samo da obavjestim da me zvao čovjek telefonom da me ubijedi da dođem na skupštinu Enkera. Pitao sam koju, onu prvu na kojoj je ekipa koja odbija njemačku ponudu ili onu drugu. Ispalo je da je za onu prvu pa sam naravno rezolutno odbio i usput mu rekao svoje nimalo lijepo mišljenje o poslovanju i vođenju zadnjih 20 godina, misterioznim gubicima, prihodima nižim nego prije 15 godina uprkos inflaciji i još štošta. Kao i o apsurdnom odbijanju većinskih odlične ponude koju žele praktično svi drugi dioničari. Vrlo neuvjerljivo je odgovorio da ponuda nije prihvaćena, pazi sad, zato što je bila samo za glavne dioničare ili 70% (ili tako nešto) a ne za 100%. I da su oni (uprava) samo željeli da to ide preko berze. Jasno je da nije tako a i da je jasno da bi nijemci odmah dali ponudu i za sve ostalo čim bi kupili većinski paket. A moguće da bi odmah kupili i 100 %. Tako da znate ovi očito zovu sve dioničare po redu i ubjeđuju ih da dođu. Mislim i da bi se naša strana trebala malo aktivirati, ako nije već kasno, jer me od njih niko nije zvao, tražio punomoć ili slično pa onda vjerovatno nije ni druge.
I naša strana je aktivna,oni su vjerovatno aktivniji jer koriste resure Enkera.Danas e praktično prdzadnji dan prijave i prijavi se.odavde ide dosta nas.A to opravdanje im je baš glupo.Kao da bi se ovaj trojac obazirao na ostalee,kada bi vidjeli svoje interese.
I šta kaže, bolje je da firma propada kao i proteklih 20 godina nego da je kupi neki tamo švabo.montypython wrote: ↑10 Nov 2025, 12:02 Samo da obavjestim da me zvao čovjek telefonom da me ubijedi da dođem na skupštinu Enkera. Pitao sam koju, onu prvu na kojoj je ekipa koja odbija njemačku ponudu ili onu drugu. Ispalo je da je za onu prvu pa sam naravno rezolutno odbio i usput mu rekao svoje nimalo lijepo mišljenje o poslovanju i vođenju zadnjih 20 godina, misterioznim gubicima, prihodima nižim nego prije 15 godina uprkos inflaciji i još štošta. Kao i o apsurdnom odbijanju većinskih odlične ponude koju žele praktično svi drugi dioničari. Vrlo neuvjerljivo je odgovorio da ponuda nije prihvaćena, pazi sad, zato što je bila samo za glavne dioničare ili 70% (ili tako nešto) a ne za 100%. I da su oni (uprava) samo željeli da to ide preko berze. Jasno je da nije tako a i da je jasno da bi nijemci odmah dali ponudu i za sve ostalo čim bi kupili većinski paket. A moguće da bi odmah kupili i 100 %. Tako da znate ovi očito zovu sve dioničare po redu i ubjeđuju ih da dođu. Mislim i da bi se naša strana trebala malo aktivirati, ako nije već kasno, jer me od njih niko nije zvao, tražio punomoć ili slično pa onda vjerovatno nije ni druge.
Na berzi se jednim nalogom može kupiti 25% ili više,poslije toga mora iči tender,I zbog toga njemci hoče odmah 75%.I poslije toga je teder obaveza kupca.Mogu prodati svi koji prihvate cijenu.A ona je onolika koliko su platili tih 75%,To oni znaju,i zbog toga sam siguran da imaju nekedruge interese.Vjerovatno kroz stečaj i jvtinu kupovinu u stečaju!
-
montypython
Baš me zanima kako bi onda Sipi i tužilaštvu obrazložili taj stečaj i jeftinu kupovinu u stečaju (ili realno bilo šta drugo) ako im je to na pameti, nakon odbijanja da prodaju po 67 tj za 40 miliona KM. Ili zašto bi uopšte kupovali firmu koja 20 godina nije podijelila dividendu a koju su sami vodili. Ili kako to da su prihodi davne 2005. bili 10,8 miliona a 20 godina poslije, 2024. su 7,7 miliona tj niži iako je u međuvremenu bila inflacija od bar 50%. Apsolutno je nemoguće obrazložiti odbijanje ove ponude ikome ko se razumije. Vrlo je klizav put po kojem su pošli.