Telekom RS

Sitna buranija

Re: Telekom RS

Post by Sitna buranija »

Solidno izgleda izvještaj. Sa 29 mio na polugodištu skok na 50 mio za 9 mjeseci. U 3. kvartalu rezultat skoro kao za pola godine. Do kraja godine bi moglo biti bar 70 mio dobiti ako se nastavi ovaj trend. U međuvremenu, za jedan kvartal smanjene obaveze za 24 mio, a keš za samo 9 mio.
Last edited by Sitna buranija on 01 Nov 2025, 16:18, edited 2 times in total.
zule

Post by zule »

Sitna buranija wrote: 31 Oct 2025, 16:09 Solidno izgleda izvještaj. Sa 29 mio na polugodištu skok na 50 mio za 9 mjeseci. U 3. kvartalu rezultat skoro kqo za pola gidine. Do kraja godine bi moglo biti bar 70 mio dobiti ako se nastavi ovaj trend. U međuvremenu, za jedan kvartal smanjene obaveze za 24 mio, a keš za samo 9 mio.
Možete li usporediti izvještaj sa sa istim razdobljem iz prošlih godina?
Hvala.
zule

Post by zule »

I koji k***c ste mi blokirali IP. Zar nije bilo istinito sve što sam napisao, pogledajte unazad. Satisfakcija mi je da sam na vrijeme kupio i na vrijeme prodao akcije Mtela uz solidan profit.
Sitna buranija

Post by Sitna buranija »

zule wrote: 01 Nov 2025, 09:32
Sitna buranija wrote: 31 Oct 2025, 16:09 Solidno izgleda izvještaj. Sa 29 mio na polugodištu skok na 50 mio za 9 mjeseci. U 3. kvartalu rezultat skoro kqo za pola gidine. Do kraja godine bi moglo biti bar 70 mio dobiti ako se nastavi ovaj trend. U međuvremenu, za jedan kvartal smanjene obaveze za 24 mio, a keš za samo 9 mio.
Možete li usporediti izvještaj sa sa istim razdobljem iz prošlih godina?
Hvala.
Gledao sam juče i poredio u odnosu na prošlu godinu. Znači, dobit je manja cca 13 mio u odnosu na 9 mjeseci prošle godine, ali je 11,5 mio te razlike napravljeno za 6 mjeseci. Poredeći samo ovaj 3. kvartal, rezultat je slabiji za 1,5 mio, odnosno sada je plus cca 21,5 milion a prošle godine je bio plus 23 miliona. Što je ok. Problem je bila prva polovina godine.

U svakom slučaju, mislim da je pametno sada kupovati Mtel. Radi se gotovo po nominalnoj, a knjigovodstvena je oko 2,2 KM po dionici što će reći da je Mtel na berzi potcijenjen. I ona ulaganja koja su preplaćivali su se u međuvremenu zbog inflacije sama od sebe skoro u potpunosti "revalorizovala" i ispeglala...
zule

Post by zule »

Hvala.
Jedino još ne znam tačno da li če suinvestirati sa Telekomom Srbije u širenju na područje USA iduće godine.
A imaju i solidnu rezervu 170 mil.
igipop

Post by igipop »

Ne bih se složio da je stanje "uredu" u odnosu na prošlu godinu. Dakle svakog akcionara interesuje dividenda, u odnosu na prošlu godinu nekih cca25% je razlika u odnosu na 2025 godinu

"Нето добитак обрачунског периода Просјечан пондерисан број издатих акција Зарада по акцији (основна и разријеђена)

У Конвертибилним маркама Период који се завршава
30. јуна 2025. 2024.
29,143,789 40,139,025

491,383,755 491,383,755

0.0593 0.0817

Zadnji dio je neto dobit po akciju a iznat neto dobit po oporezivanju, tako da ne zaboravimo da od tog dijela cca ide 15 mil u dividendu i ako se nastavi ovim poslovanjem dijeliće se dobit od cca 30-35 mil KM ili po akciji 0.030 (cca) gledajući ove podatke. Iz tog razloga je i smijenjen direktor prodaje zbog loših rezultata. Realno kako niko od njih nije na poslu ovaj i ovakav MTEL super posluje. Dalje, u nastavku izvještaja stoji i jedno upozorenje

40. ПОТЕНЦИЈАЛНЕ ОБАВЕЗЕ

"Судски спорови
Друштво се повремено јавља као тужена страна у споровима које физичка и правна лица воде против Друштва. Процијењене потенцијалне обавезе Друштва по судским споровима у којима је Друштво тужена страна на дан 30. јуна 2025. године износе укупно 50,875.520 Конвертибилних марака, не укључујући ефекте потенцијалних затезних камата и трошкова судских спорова.

Најзначајнији спор je онaj у којем се као тужилац јавља Crumb group д.о.о. Бијељина у износу од 42 милиона Конвертибилних марака. Управа Друштва користи правне савјете за горе наведени спор, на основу којих вјерује да је вјероватноћа негативног исхода по Друштво малa, с обзиром на чињеницу да не постоји ваљан правни основ за наведени спор.

Увјерење о неоснованости тужбеног захтјева усмјереног против Друштва, Управа темељи на чињеницама да су у овом случају надлежни органи, у законом предвиђеном поступку, већ утврдили да противправности на страни Друштва није било. Управа, даље, не очекује да ће коначан исход наведеног спора значајно угрозити материјално-финансијско пословање Друштва. На основу наведених чињеница Друштво није евидентирало резервисања по основу датог спора, нити сматра да су даља објелодањивања неопходна.
Рукoвoдствo Друштва прoцјeњуje дa нeћe нaстaти мaтeриjaлнo знaчajни губици пo oснoву исхoдa прeoстaлих судских спoрoвa у тoку, изнaд изнoсa зa кojи je већ извршeнo рeзeрвисaњe."
Sitna buranija

Post by Sitna buranija »

Ovo za tužbe uvijek imaš u svim firmama (nisam provjeravao je li bilo i rqnije tu), ali malo šta od toga dobije takav epilog.

Što se tiče rezultata, gore si dao podatke na polugodištu. Hajde uporedi podatke sa 3 kvartalom. Pa ako hoćeš i ako ti se da, uzmi 3. kvartal zadnjih 5 godina pa pogledaj i uporedi rezultat... Nije to sada tako loše. Naravno, neće više nikad svu dobit dijeliti, ali da podijele i pola, to je ok. U svakom slučaju, mislim da je sada odlična prilika za kupovinu dionica Mtel-a...
igipop

Post by igipop »

Slažem se sa kupovinom akcija, da jeste vrijeme ko ima višak sredstava da kupuje akcije

A opet vidjećemo na kraju godine rezultate.. Po meni rezultati su loši na nivou ovako velike kompanije i prihoda da je neto dobit ispod 20% katastrofalno je.

A to je sve započelo dolaskom JT na čelo MTEL-a, dovedeni su ljudi koji blage veze nemaju sa radom telekomunikacija, sistema, najgore od toga da su radili promjene sa ljudima koju su ublehe po tom pitanju. Kako sam ranije naveo, koliko svi iz Srbije dovedeni u MTEL i koliko vremena provedu upreduzeću, sve je super
Sitna buranija

Post by Sitna buranija »

Žena završila filološki fakultet a vodi telekomunikacionu kompaniju. I za ove ostale što ih šalju iz Srbije nisam siguran da su kakvi kapaciteti. Nevjerovatno je da nema niko od naših lokalnih. Međutim, ide im na ruku što je kod nas generalno, a pogotovo u RS, tržište podijeljeno po tim nacionalnim šavovima pa i sa oskudnim stanjem mogu napraviti dobar rezultat. A ovo je ipak dobar rezultat, bez obzira što je neko očekivao i bolji ili je naviknut na bolji rezultat. Možda je u prethodnim godinama iskazivan bolji rezultat nego što je stvarno bio, pa ljudi imaju iskrivljena očekivanja sada? Ne treba zaboraviti da je Mtel zadnjih nekoliko godina iskazivao dosta bolji rezultat od BHT a imao hroničan, u konačnici skoro nerješiv problem sa likvidnošću. Zato su i prodali stubove, da dobiju na vremenu, da kupe sebi priliku. I dosta su dobro to iskoristili. Ali o cijeloj dobiti u dividendi više ne smiju ni pomisliti, jer ne bi mogli izdržati to. Ako se ustale na 50% ili blizu toga biće dobro...
Post Reply