Ovim providnim potezom su pokazali namjeru preuzimanja, sto se odmah odrazava na potraznju.
Slicnog sam misljenja, da ako bude nastavka aktivnosti, da isto nece biti ispod 250 KM.
Pogledam grafikon pa se sjetim nekadašnjih uzoraka grafičke analize. Ovdje se, prema pravilima, formira jedan pozitivni uzorak sa ciljanom cijenom na 215 KM . Ali faktori se znaju tako da se samo simpatično sjetiti.
panzer wrote: ↑05 Nov 2025, 11:12
Ja više mislim da Preventu trebaju pare za plate.
Fondovi imaju propisano ograničenje koliko procenata svog kapitala mogu uložiti u jednog emitenta.Pa ako vrijednost tih dionica raste,moraju povremeno uskladjivati prodajom.Zif Prevent to radi uglavnom korekto,prodaje baš kada mora.Jednom su to radili sa dionicama iKB prošle godine,ali su opet u prekoračenju.A za plate imaju dovoljno od dividendi.
Situacija je sljedeća.
Ne znamo je li Asa finance planira ići u preuzimanje kompletnog paketa dionica.To bi značilo vjerovano povećanje cjena dionice (koliko - teško je predvidjeti).
Ali bez obzira na preuzimanje ili ne, možemo očekivati ,(ako 4 kvartal nastavi trend povećanja dobiti kao od početka godine), da će dobit banke biti 15-20% veća nego 2024, To bi značilo da će dobit biti oko 20-21KM Neto po dionici.Dividenda bi trebala biti 12-13 KM po dionici. (60,00% od dobiti)
Ako reuzultai budu kako se realno očekuju.Cjena do 200-210 KM je po meni sasvim u redu.Sve ispod je povoljno.Dividenda ide za nekih pola godine,što znači dividendni prinos za pola godine oko 6,00%. ili više
Ako PBS nastavi prodavati svoje paket dionica, to će usporiti rast cjene ove dionice ( kao štoje i do sada).ali svakako, ako pratimo trendove ova dionica do 200 KM je povoljna za kupiti i kratkoročno. Dugovorčno svakako.
Banka imakonktunuirani rast,dobru aktivu i očekivati je rast u budućnosti.
pa neke banke preuzimaju, ali znaju imati 99% ali ne idu dalje, jer je fora da imaju malo sitnih dioničara, kako i zbog prodaje, tako i zbog imidža, mada ima banaka i sa 100%