Elektroprivreda BIH

Truba

Re: Elektroprivreda BIH

Post by Truba »

potrudiš se sastaviš platiš mučiš se i na kraju sud odbaci jer je nerazumljivo i nekompletno
vrati na doradu i tako godinama
veliki dedo

Post by veliki dedo »

I to je nešto.
Za njih, da vide da im neće baš svaka greška, nesposobnost, neodgovornosti i kriminal uvijek prolaziti mirno i neometano kao prije.

Za nas, da prestanemo da trabunjamo kako smo mogli a nismo, kako smo trebali i morali, zašto nismo...

A sve to čak i da ne dobijemo na sudu.
brzi

Post by brzi »

Najlakse ih je bilo dobiti na osnovu prodaje ispod proizvodne cijene.
Tu su dokazi jasni i oni ih ne kriju nego ih dostavljaju FERK-u.
A i FERK bi trebalo tuziti po istom osnovu.
montypython

Post by montypython »

Ja sam svaki put kad smo govorili o tome, uključivo i viber grupu, bio ZA tužbu, po raznim osnovama a prvenstveno onoj da se prodaje domaćinstvima ispod proizvodne cijene, da direktor oštećuje vlastitu firmu a također i Premijer i sl. A ima i drugih osnova, kupovina od Lagera po visokim cijenama uglja lošeg kvaliteta itd sl. Dobar pravnik bi tu našao još štošta poput otpisa dugova rudnicima i sl. Međutim primjetio sam da je interes za tužbu mlak i ispuše relativno brzo, ljudi se vjerovatno boje troškova a jeste premali broj zainteresovanih.
Drugo, predlagao sam i varijantu da se ode kod aktualnog Premijera (šta god ja mislio o njemu) i predloži da nam se otkupe dionice po knjigovodstvenoj ili sličnoj i država se vrati na 100% (kao što je bilo i prije privatizacije i što je sasvim logično za ovakav vid "poslovanja" kao sada) ako i dalje namjeravaju poslovati netržišno, kao socijalna ustanova, sa cijenama nižim od proizvodnih, bez dobiti i sa nedijeljenjem dividende što se otvoreno pominje čak i u 3 godišnjim planovima. To je i dalje sasvim logičan korak, međutim opet kod dioničara tj NAS, vrlo mlak prijem a da nismo ni probali već odmah priča "nema šanse da nam to uvaže..." itd i sl mada bi i sam razgovor o tome sa glavnim i odgovornim možda uticao i na njegovu percepciju ako ništa da vidi da mi mali dioničari postojimo. Nismo ni probali a tu stvarno nemamo šta izgubiti.
Dakle lično nemam sebi šta zamjeriti.
montypython

Post by montypython »

I još nešto, ja čak mislim da bi i policija sipa i tužilaštvo trebali i samostalno reagovati čak i bez neke tužba dioničara. Zar nije jasno da kad se premijer HVALI po medijima da se struja prodaje ispod proizvodne cijene da se potapa firma koja je strateška za državu, ekonomiju i odbranu. Kad neko objavi na instagramu da je vozio 150 km/h odmah ga "spengaju" organi iako niko nije podnio tužbu a kad Premijer (ili Lakić ili Buljubašić) kaže da se struja (pod njegovom komandom) prodaje ispod proizvodne cijene što nanosi štetu od stotina miliona KM državnoj firmi tj građanima, onda SIPA tužilaštvo i "organi" kao da sjede na ušima iako je šteta stotinama puta veća od one koju je prouzrokovao Fadil koji leži u ćeliji zbog toga.
veliki dedo

Post by veliki dedo »

I direktno pokradanje poreskog sistema zbog manjeg PDV-a.
aid

Post by aid »

I ja razmišljam o tužbi ,ali ništa pametno nisam našao. Osnovi za tužbu koje ovdje spominjemo možda bi rezultirali osuđujućom presudom, ali to nama ne bi donijelo satisfakciju koju očekujemo.
Za šta god da tužimo mora biti jasno: koga tužimo; firmu ili odgovorno lice, imenom I prezimenom, osnov koji mora biti predviđen nekim zakonom kao kažnjivo djelo, vrijednost spora, kao i kakvo izvršenje predlažemo.
U zakonu o privrednim društvima je ranije postojala zaštita manjinskih dioničara u određenim slučajevima, ali je izmjenama zakona onemogućena za društva u većinskom državnom vlasništvu.
Ako tužimo za prodaju ispod cijene koštanja za javno snabdjevanje odbranit će se da je to regulisana oblast I da cijenu određuje FERK. A FERK se može braniti da oni vode računa da firma u cjelini posluje s dobiti, a ne nužno po svakom segmentu ( energija , mrežarina , tržišno snabdjevanje) .
EP radi planove s dobiti. I u ovom revidovanom planu 2025-2027, za 2026. I 2027 ostavili su pozitivne rezultate i planirali isplatu dividende. Što se planovi ne ostvaruju to je drugi problem. Prvi put su,stidljivo, spomenuli da će tražiti pomoć Vlade ,ali to nisu kvantificirali finansijski.
Za korupciju u javnim nabavkama bi mogle ići tužbe ,ali bi trebali čvrsti dokazi, a I u slučaju pozitivne presude finansijsko obeštečenje dioničara nemoguće. Mi tražimo uticaj na Upravu kakav sa cca 4-5% vlasništva formalno nemamo. Jadran je tužbom dobio za sad člana u NO. Naš uticaj može postati jači od formalnog vlasništva na razne načine.
Jedan od načina je animiranjem javnog mjenja ,a posebno parlamentaraca FBIH da ne usvoje izvještaj o poslovanju EP za ovu godinu, što je najlakši put za smjenu uprave. Naravno da to nije garancija da će biti izabrana bolja uprava ,ali nakon trogodišnjeg gubitka mora postojati način za kaznu.
brzi

Post by brzi »

Ne, FERK nije nadležan za tržisno snabdhevanje.
FERK je tu da štiti korisnike javnog snabdjevanja ali i da spriječi mnopol odnosno prodaju ispod proizvodne ili nabavne cijene plus marža.
Sitna buranija

Post by Sitna buranija »

Njih bi krivične prijave i medijska osuda više boljele od ičega. Mi direktno ne bi imali ništa od toga da njih neko za nešto istražuje ili proziva u medijima, ali bi indirektno imali korist od toga jer bi oni malo više vodili računa o tome šta i kako rade. Ovako im se jebe jesu li napravili minus 50, 100 ili 300 miliona, oni uredno pare izvlače kroz tendere, zapošljavanja i sve druge njima poznate načine, a koliki će gubitak biti, to je nebitno...

Kada su počeli pričati o ovom drugom poskupljenju, bio sam protiv toga, ali ne zato što ne mislim da je cijena niska i da je treba podići, nego zbog toga što sam znao da oni to ne rade u interesu firme i dioničara, nego da bi sebi proširili prostor da imaju odakle da izvlače pare i da pokrivaju svoju nesposobnost. Upravo i kod prvog povećanja se desilo to, poskupili struju, povećali prihode, a rezultat ostao jednako loš. Jer ako ti povećaš cijenu struje kumulativno skoro 20% i imaš veće prihode za cca 100 mio na godišnjem nivou, a opet napraviš minus cca 60 mio kao i prije povećanja cijene, pa bolje je da se onda cijena nije ni povećala, jer ovako im se samo omogućilo da prospu dodatnih 100 mii... Bez povećanja cijene bi im manevarski prostor bio manji, pa i šteta koju su mogli napraviti...
Post Reply