Dionice na berzama van BiH

Bokac

Re: Dionice na berzama van BiH

Post by Bokac »

one wrote: 16 Oct 2025, 19:56 Where ever the current bull market in U.S. equities ends (and it will end) expect at least 8 to10 years of no gain
1929-1954 = no gain
1965-1983 = no gain
1999-2013 = no gain
2025-???? = no gain
Stocks spend more time in "chop" than in "gain" periods

https://x.com/PeterLBrandt/status/19776 ... 48/photo/1
Al bez obzira na to, opet je prosječni porast S&P 500 indeksa 10-ak posto godišnje.
https://www.investirajmo.com/ - Portal o dionicama/akcijama
W.T. Riker

Re: Dionice na berzama van BiH

Post by W.T. Riker »

Pozdrav svima 👋
Zanima me da li je neko iz Federacije BiH pokušao samostalno otvoriti račun na Interactive Brokers (IBKR), bez posredovanja domaćih brokera iz RS?

Konkretno me interesuje:
- Da li je bilo tehničkih ili zakonskih prepreka pri otvaranju računa direktno na IBKR platformi?
- Kako ste izvršili uplatu sredstava iz BiH – posebno ako ste koristili banke iz Republike Srpske za prenos novca?
- Da li su banke tražile dodatnu dokumentaciju prilikom međunarodnog transfera; npr. domaći brokeri iz RS navode da je za uplatu sredstava ka IBKR potrebno prethodno sklopiti ugovor o berzanskom posredovanju i investicionom savjetovanju. Da li su banke zaista tražile te ugovore kao uslov za realizaciju transfera?
-- Da li je neko realizovao puni ciklus: uplata sredstava iz banke u RS → ulaganje preko IBKR → povlačenje dobiti nazad na banku u RS, kao fizičko lice sa prebivalištem u FBiH?
--Kako se u tom slučaju tretira kapitalna dobit i da li je bilo obaveze prijave prema Poreznoj upravi FBiH za fizicko (sa prebivalistem) iz FBIH?
-- Da li ste dobili zahtjev za dodatnu dokumentaciju od banke ili porezne uprave prilikom povlačenja sredstava?

Nailazio sam na slične teme, ali nijedna nije obuhvatala kompletan tok od samostalnog otvaranja deviznog računa, preko direktne trgovine na IBKR, pa sve do povlačenja sredstava bez angažovanja domaćeg brokera kao posrednika.

Cilj mi je izbjeći posrednike i imati direktnu kontrolu nad investicijama, pa bih bio zahvalan za bilo kakva iskustva, savjete ili upozorenja.

Hvala unaprijed!
Post Reply