BH Telecom

panzer

Re: BH Telecom

Post by panzer »

Ovaj konkurent ima zemaljsku fizičku infrastrukturu. Prije ili kasnije bi neko došao da preuzme. A tada bi za BH Telecom bilo kasno.

Ja ovdje vidim vrlo dobar poslovni potez, nikako skandal.
Sabur2

Post by Sabur2 »

I ja mislim da j epotez dobar jer je strateski, fakticki i iznuđen.
Da nisu oni, neko bi drugi, a onda bi pisali kako telekom ne razmislja dugorocno i kako cuvaju pare koje stalno gube vrijednost.
Sitna buranija

Post by Sitna buranija »

Trebali su podijeliti dioničarima akumuliranu i tekuću dobit, tako da svi upotrijebe svoj novac na najbolji mogući način, da ne stoje pare na računima i gube vrijednost. Niko ovdje nije prigovarao što pare stoje na računima i gube vrijednost da bi ih oni prebacili tamo nekoj United grupi za kupovinu neperspektivne firme, već da podijele dioničarima kroz dividendu kada već imaju ograničene mogućnosti ulaganja. Ali ne, smislili su oni kako da "ulože" pare. Samo je pitanje koliku će "dividendu" uzeti protagonisti toga svega...
panzer

Post by panzer »

Ta "neperspektivna firma" je firma sa velikom zemaljskom infrastrukturom i sa velikim brojem korisnika. Zašto BH Telecom ne bi pojeo konkurenciju. To se radi svuda u svijetu.
Sitna buranija

Post by Sitna buranija »

Panzer, ako je tačno ovo što je Slavuj rekao, tj. da prema planu naredne tri godine sigurno neće biti dividende ukoliko se ovo realizuje, to znači da dioničari mogu biti sigurni da dividende neće biti, ali da ne mogu biti sigurni da će cijeli ovaj projekat polučiti pozitivne efekte. Znači, dioničari mogu biti sigurni u negativne efekte, ali ne mogu biti sigurni u pozitivne efekte...
panzer

Post by panzer »

Pa sad, jeste problematično iz ugla dioničara jer se mijenja imidž. Jedina firma koja skoro 20 godina isplaćuje dividendu. Ali treba znati da je u tih 20 godina iznos dividende pao za 60-70%. Dijelom zbog promjena tehnologija ali isto tako i pod velikim uticajem konkurencije. Pa i Telemach je bio jedan od tih ozbiljnih konkurenata. Neko ko ima 280.000 korisnika i 150 miliona KM prihoda nije za zanemariti. I on je uticao da padne iznos dividende.

Ako se ne bi prodao BH Telecomu, možda bi imao problema a možda i ne bi. Ok, možda vlasnicima ne donosi dovoljan prihod a ko su vlasnici.

Nije nikakav Slobodan, ako vam on smeta.

https://www.bcpartners.com/

Ovo su vlasnici. I oni bi sigurno našli trećeg kupca, ne bi pustili da firma ode u stečaj. A BH Telecom bi ostao sa tim parama na računu. Ako nisu za 15 godina podijelili 350 miliona KM koje su doživjele totalnu devastaciju stojeći na računima u tom periodu ne bi sigurno ni danas bile podijeljene.

Kako reče sabur, pomalo iznuđen potez ali je dobar potez.
one

Post by one »

ovi su prodali prava united grupe za prenos sporta za zapadni balkan srbijanskom telekomu
panzer

Post by panzer »

Čudi me da nisu kosovskom Ipku pošto je Ipko najveći operater na području exyu.
Drnda Drndić

Post by Drnda Drndić »

Nije problem kupovina, problem je cijena koju još ne znamo. Strah me da ne bude preplaćeno.
Sitna buranija

Post by Sitna buranija »

Pa Nikšić je neki dan rekao da će cijena biti između 350 i 700 mio KM. Sve i da je ova niža cifra u pitanju, opet je dvostruko preplaćeno.
Post Reply