BH Telecom

panzer

Re: BH Telecom

Post by panzer »

Trend konsolidacije, dodaje on, nije samo lokalni fenomen, nego globalna nužnost. Telekomi širom svijeta, a naročito u Evropi, suočavaju se s problemom fragmentacije tržišta.

"U većini zemalja imate tri do pet operatera koji su, svaki za sebe, premali da bi ulagali u inovacije, infrastrukturu i digitalnu transformaciju", kaže Nemšić, naglašavajući da upravo zato spajanja poput ovog otvaraju prostor za veće investicije i napredak korisničkih usluga.
https://www.klix.ba/biznis/privreda/bor ... /251022175
Truba

Post by Truba »

23.10.2025 15,0000 0,00 8 1.305 19.575,00

fino neko ulaže :D
panzer

Post by panzer »

Moglo bi preko 15 KM
Mirnes

Post by Mirnes »

pa normalno bi bilo na nromalnim berzama da tržište odgovori sa pola marke ili marku skoka
Begov Han
Sitna buranija

Post by Sitna buranija »

Normalno bi bilo kada bi tržište očekivalo pozitivne, sinergetske efekte od kupovine Telemacha. Ali ako tržište očekuje izvlačenje keša iz firme i njeno zaduživanje za kupovinu Telemacha, ne vidim zašto bi cijena dionice skakala...
panzer

Post by panzer »

Keš stoji od 2008.-9. pa je bilo vrijeme da se nekako izvuče.

Sad jedno pitanje. Je li Telemach bio glavni konkurent u kablovskom internetu i TV BH telecomu na području Sarajeva ili ih ima jos?
Sitna buranija

Post by Sitna buranija »

Telemach je BH Telekomu otimao korisnike godinama prije i ugrožavao im poslovanje. Do unazad 3-4 godine. Zadnje 3-4 godine ih apsolutno ni na koji način ne ugrožava, nego je čak bio u defanzivi, jer je unazad 6-7 godina BH telekom prešao u kontraofanzivu, a ovi su ostali bez zaleđine u američkim fondovima koji su im bili vlasnici (pa tako i bez političke podrške kauboja). I ovi sada našli da istresaju ogromne pare za Telemach.

Ima još Logosoft na tržištu koji je Mtel-ov, ali on nema potencijal da ozbiljnije bilo koga ugrozi, baš zato jer je Mtel-ov. Bar ja tako mislim...
slavuj

Post by slavuj »

Sitna buranija wrote: 24 Oct 2025, 13:16 Normalno bi bilo kada bi tržište očekivalo pozitivne, sinergetske efekte od kupovine Telemacha. Ali ako tržište očekuje izvlačenje keša iz firme i njeno zaduživanje za kupovinu Telemacha, ne vidim zašto bi cijena dionice skakala...
Javlja se upravo sa skupštine otjeran dioičar,pa dobro,nije još došlo do zaštitara,ali su mi rekli da ne mogu govoriti o onom što nije na dnevnom redu.A ja sam se upravo izjašnjavao da sam energično protiv te akvizicije Telemacha.
Iskoristio sam podatak koji je iznijela finansijska govoreči o razhodima u planu spomenula je i poziciju Kosalting i advokatske troškove u vezi pripreme za akviziciju.Meni je to bila prilika da pitam kolike su te pozicije i ona je pročitala 900.000 km advokatski i 2,400.000 km troškovi konsatinga.
Ja sam to nazvao prvim blagodetima akvizicije.i izjasnio se protiv daljneg rada na tome.E tada je počelo horsko upozornje onih koji če dobiti i bonuse za pokretanje te priće a dioničari neće ni dividendu u naredne tri godine,ako se ovo realizira,a ako ne onda če biti nešto više od trideset mliona dividende za prošlu godinu.
Napuštajuči skupštinu rekao sam da nije čudo što sam sam,tako je bilo na skupštini FDS,sam sam bio protiv prodaje i rekao im da razmisle gdje je sada FDS.Još da dodam da je korisna pitanja postavlao i predstavnik Bonusa.
Sitna buranija

Post by Sitna buranija »

slavuj wrote: 24 Oct 2025, 15:01
Sitna buranija wrote: 24 Oct 2025, 13:16 Normalno bi bilo kada bi tržište očekivalo pozitivne, sinergetske efekte od kupovine Telemacha. Ali ako tržište očekuje izvlačenje keša iz firme i njeno zaduživanje za kupovinu Telemacha, ne vidim zašto bi cijena dionice skakala...
Javlja se upravo sa skupštine otjeran dioičar,pa dobro,nije još došlo do zaštitara,ali su mi rekli da ne mogu govoriti o onom što nije na dnevnom redu.A ja sam se upravo izjašnjavao da sam energično protiv te akvizicije Telemacha.
Iskoristio sam podatak koji je iznijela finansijska govoreči o razhodima u planu spomenula je i poziciju Kosalting i advokatske troškove u vezi pripreme za akviziciju.Meni je to bila prilika da pitam kolike su te pozicije i ona je pročitala 900.000 km advokatski i 2,400.000 km troškovi konsatinga.
Ja sam to nazvao prvim blagodetima akvizicije.i izjasnio se protiv daljneg rada na tome.E tada je počelo horsko upozornje onih koji če dobiti i bonuse za pokretanje te priće a dioničari neće ni dividendu u naredne tri godine,ako se ovo realizira,a ako ne onda če biti nešto više od trideset mliona dividende za prošlu godinu.
Napuštajuči skupštinu rekao sam da nije čudo što sam sam,tako je bilo na skupštini FDS,sam sam bio protiv prodaje i rekao im da razmisle gdje je sada FDS.Još da dodam da je korisna pitanja postavlao i predstavnik Bonusa.
Ja bih Slavuj bio sa vama na skupštini sigurno da nisam prodao sav svoj telekom. A prodao sam ga evo upravo zbog ovoga, da se ne bih nervirao i raspravljao bezveze. Dobrim dijelom sam ga zamijenio Mtelom, što se trenutno ne pokazuje uspješnim, ali je bar vjerovatnoća isplate dividende značajno veća. A u dugom roku i rast cijene je tamo vjerovatniji s obzirom da je sad cijena na nivou nominalne vrijednosti.
slavuj

Post by slavuj »

Od juće razmišljam o onom što sam doživio na skupštini BHT.
U Fabrici duhana direktor bi na mene slao zaštitare kada bih počeo priću o njegovom rasipanju para dioničara.Od batina me jednom spasio general Jaganjac,jedini pošten predstavnik Vlade kojeg sam sreo na tim skupštinama.
Nakon jedne cjelodnevne skupštine u Bosnalijeku,kada smo pokretali priću koja je dobila svoj epilog na sudu,na izlazu sam naletio na tada važnog Šepu.Stajao je izmedju dva policajca i slavodobitno uzviknuo:Šta je Č...,p.... ti materina,tamo me napadaš a valjaam ti kad je jesti sendvić.I tek tada sam shvatio da je onaj sendvić što smo dobili unutra,darivao dobričina Šepo!
A ovi juće mi nisu dali ni čašu vode,koju sam zamolio prije početka skupštine.
Rekli su mi da vode ima tek sprat niže.Sam sam otišao dolje,našao neku gospodju koja mi je velikodušno dozvollla čak i da ponesem čašu.
A ja sam vidljivo stariji od troje njih zajedno!I ne mogu da vjerujem da je to posljedica kučnog odgoja!
Oni su opasni,po BH Telekom,po dioničare,po Vladu i po j edan čitav narod.A ja sam tu bio i kao korisnik njihovih usluga.
OBjasnili su mi time zašto konkurenciju moraju kupiti,a ne zaustaviti radom i kvalitetom usluga.
A ako parama dioničara obezbjde i sebi bonuse,legalno ili na drugi način,tim bolje.
To što bar tri godine nije planirana dividenda ako dodje do akvjzicije,pomoći če da se vrijednost dionica svuće na nivo prihvatljiv za nekog,za koga odradjuju ovu akviziciju.
A ako ih premijer Nikšić ne zaustavi,nadam se da čemo na njegovom primjeru naučiti šta znači SPENGATI.
PS
Arslanagić je osudjen,Mulahasanoviču se sudi,Novalić je preselio u Vojkoviće,Uzunović ima dvije istrage u toku.
A i ovaj novi poskok mora nešto raditi!
Post Reply