BH Telecom

panzer

Re: BH Telecom

Post by panzer »

Prodani su svi Telemach operateri izvan EU. I nigdje se nije javio ni jedan, taj neki legitimni, preuzimač.

Ti neki ,legitimni, preuzimači su preuzimali prije 15 godina pa nisu nešto dobro prošli. Danas niko više od njih nije toliko željan da ide u preuzimanja.

A bilo bi glupo da ovo uzme npr gordan pavlović pa da ovdje ide drvlje i kamenje što BH Telecom sto godina drži milione i milione na gomili i ništa ne radi.
Anoniman

Post by Anoniman »

Muzafer wrote: 18 Oct 2025, 15:10 Pa pretpostavljam da je ugovor u pregovarackoj fazi poslovna tajna upravo da ne bi dosao treci igrac i ponudio veću/bolju cijenu. Veo poslovne tajne također omogućava firmi koja preuzima i određena pregovaranja i eventualna spustanja cijene. Objava cifre u ovoj fazi bi potpuno "vezala ruke" BH telekomu.

S obzirom na ovu inflaciju, koja izgleda ne posustaje - cak i ako malo previse plate nije prevelika steta. Uslovi koji je Konkurencijsko vijeće postavilo nisu preostri i cak u nekom obimu "idu na ruku" BH telekomu - uslovi su mogli biti puno ostriji.

Ako sam dobro shvatio, Telemach poostaje firma kcerka, odnosno nema potpunog utapanja u BH telecom u funkcionalnom smislu - IPTV platforme se onda vjerovatno neće objedinjavati dok će se poslovni prihodi i rashodi objedinjavati. To će omogućiti tu prodaju od 3 posto telemaha za 18 mjeseci.
Ako se tvoj post odnosi na ono sto sam ja iznad napisao,nisam mislio da u ovoj fazi ugovor i sve sto se desava oko kupovine postane javno dostupno i tacno je da bi takvo nesto BH Telecomu "vezalo ruke"
To trebaju uraditi onda kada sklope ugovor i kada sve postane gotova stvar,ako tada ostane kao poslovna tajna...
Meni ce biti jasno o cemu se tu radi...

Mislim da BH Telecomu ne ide u prilog sto nece moci povecati cijenu usluga ,a Telemachu ne ide u prilog postepena prodaja (3%) jer njima treba keš, imaju i kredit oko 150M KM.
Koliko ja imam informacije i prosla uprava BH Telecoma je bila zainteresovana za kupovinu Telemacha ali do realizacije nije doslo..
Telemach ima svoje "igrace" koji su dio sistema jer ne mozes doci u drzavu i siriti svoju mrezu preko stubova (EP) besplatno a oni su to radili..
U isto vrijeme BH Telecom zakonski to nije smio raditi.
Nekad 2017 god. je Telemach platio nekih 4M KM za koristenje stubova,a posebna je tema preuzimanja ovih manjih operatera.
Za korisnike je najbolja stvar konkurencija trzista,a sa ovim preuzimanjem to ce nestati i bojim se da bi brzo mogli vidjeti ogranicene pakete usluga jer takva ideja postoji...
Muzafer

Post by Muzafer »

Konkurencijsko vijeće nije odredilo zabranu dizanja cijena, već da to dizanje ne može biti veće od iznosa inflacije kojem se također dodaje i korektivni faktor koji odražava stvarne promjene opravdanih troškova poslovanja (OPEX). Znači da ima pravo dizati za procenat zbirnog iznosa inflacije plus operativnih troškova. Ako do dizanja dođe, klijenti pod ugovorom imaju pravo na raskid ugovora bez posljedica. Ugovori su max na 2 godine i do sada se nije dešavalo da rade takve korekcije – mijenjaju cijenu tokom trajanja ugovora. Nakon isteka 2 godine, moguće je da više nema paketa s tom cijenom, odnosno da su cijene veće.

Tri procenta prodaje Telemacha idu nakon 18 mjeseci od potpunog preuzimanja Telemacha. Znači prvo ide cjelokupno preuzimanje, a za 18 mjeseci BHT mora prodati 3 posto Telemacha. Nemam pojima, ali znajući političke prilike, nešto mi govori da bi tih 3 posto mogao biti Telemach u Mostaru i okolini.

A što se tiče kupoprodajnog ugovora, nakon potpisivanja više nema razloga da bude poslovna tajna, tako da će sigurno tada biti objavljen i znat ćemo cijenu.

Što se tiče kredita Telemacha, njega će trenutni vlasnik TM-a vratiti od cijene koju dobije prodajom, a ako u prodajnu cijenu ulazi taj dug kojeg BHT treba vraćati, onda će se prodajna cijena smanjiti za iznos tog duga.

Za korisnike jeste konkurencija bolja, a za vlasnike/dioničare nije. Preuzimanjem se stvara “moat” – kanal/rov oko tvrđave. Ovaj “moat” čuveni investitor Warren Buffett često spominje kao jedan od preduslova za dobro ulaganje, jer je prepreka koja otežava konkurenciji da ugrozi poziciju firme.
Post Reply