Elektroprivreda BIH

veliki dedo

Re: Elektroprivreda BIH

Post by veliki dedo »

brzi wrote: 09 Oct 2025, 17:24
Truba wrote: 09 Oct 2025, 15:08 https://capital.ba/elektroprivreda-rs-d ... iliona-km/

barem nije u fbih kao u rs :D
Vučić nudi lovu za HEP.
Neće kupiti HEP ali možda će "spašavati" EPRS-a.
Ne nudi lovu nego glumi horoza.
Ali neka spašava nas, ne bi imao ništa protiv kada nas ovi "naši" pokopaše.
mikriza

Post by mikriza »

veliki dedo wrote: 09 Oct 2025, 16:28 Nisu smjeli ovo, morali su ono, protuzakonito je tako, trebali su ovako...

Ima li šta od tužbe ili idemo po ko zna koji put, beskonačno istim začaranim krugom svakojakih kritika.
Istina, nastavljamo kukati u nadi će neki vanjski događaji ići u našu korist.

Usput tema energenata za grijanje po meni puzajući mijenja pogled na el.energiju i tjera na reakciju zbog cijene, sigurnosti snadbijevanja, percepcije el. energije. Razlika između tarifa je morala biti min. 20%, a crvena da bude blizu 50% viša od osnovne, napomena sam se grijem na invertere.

https://www.klix.ba/biznis/privreda/pre ... /251009083

Sankcije na energente u okruženju, i minusi u EPRS i očekivano podizanje cijena u tom bliskom ekonomskom okruženju.
panzer

Post by panzer »

mikriza wrote: 10 Oct 2025, 09:08 [ Razlika između tarifa je morala biti min. 20%, a crvena da bude blizu 50% viša od osnovne, napomena sam se grijem na invertere.
Ovo ima smisla ali uvijek ima pritisak "javnost" uvijek i u svemu javnost kuka. Ne kukaju baš kada privatne firme rade svašta ali državne treba pokopati. Vjerovatno da bi postale privatne.
Sitna buranija

Post by Sitna buranija »

Meni je račun sa 70-tak KM došao na 90 KM. Ako sa ovim rastom prihoda ne dođu bar na nulu onda neće nikad na zelenu granu izaći :roll:
Truba

Post by Truba »

ja se grijem na konvektor i grijalicu te plinsku pec
izolacija truba

ima da dodje 400 u februaru za januar
panzer

Post by panzer »

„Ovom kampanjom Elektroprivreda BiH kao društveno odgovorna kompanija koja, uprkos brojnim izazovima na tržištu, osigurava stabilno snabdijevanje električnom energijom, želi promovisati vrijednosti koje doprinose održivijoj budućnosti. Želimo inspirisati građane da osvijeste trenutke kada im je energija stvarno potrebna i kada nije. Male promjene, mogu donijeti velike rezultate. Naša zajednička odgovornost je da energiju koristimo pametno i s mjerom. Zato apelujemo da pravimo male, ali značajne korake koji doprinose stabilnijem energetskom sistemu i boljoj budućnosti. Svaka ušteda i svaki racionalan izbor, doprinos su našoj zajedničkoj energetskoj sigurnosti i održivom razvoju Bosne i Hercegovine”, poruka je generalnog direktora Elektroprivrede BiH, dr. sci. Sanela Buljubašića, uz podsjećanje da, osim finansijskih ušteda za građanstvo, energetska efikasnost ima važan utjecaj na zaštitu okoliša i ublažavanje klimatskih promjena.

Potrošnja električne energije u BiH je dosta viša u poređenju s razvijenim, ali i nekim zemljama u razvoju. Upravo visoka specifična potrošnja električne energije ukazuje i na značajan potencijal za njene uštede, koje su, prema procjenama moguće i do 30%.
Može ako se digne cijena proizvoda.
veliki dedo

Post by veliki dedo »

Privredna komora FBiH poziva na konferenciju: Elektromobilnost početak ili kraj ledenog doba

http://www.klix.ba/clanak/251009153
Post Reply