Elektroprivreda BIH
-
Re: Elektroprivreda BIH
Ja ne znam zašto iko više uzima ovaj Strabag za bilo koje radove. Prije će ti posao završiti GP Mistrija iz Buturović Polja. Ko god ih angažuje za bilo šta skoro da mu je garantovano da će biti tužen od njih za ovo ili ono i izgubiti novac. Oni izgleda više tuže investitore za koje rade nego što im urade posla. Te most preko Save kod Svilaja, te Vranduk, 40 miliona a nisu da valja ni počeli. Vidim da su i u Hrvatskoj imali sličnih problema s njima. Trebalo bi ih proglasiti za kompaniju non grata, ne zvati ih ni na kakav konkurs, izolovati da se nauče pameti ili ih uslovima eliminisati i prije prijave. Gori je od njih samo onaj ko ih angažuje.
https://www.fokus.ba/vijesti/bih/dubioz ... u/3495382/
Direktor se stalno hvali uštedama.
"Milioni potrošeni na otpremnine i nagrade
U izvještaju se navodi i da je samo za otpremnine u 2024. potrošeno 23,5 miliona KM, dok su jubilarne nagrade i druge obaveze iznosile dodatnih 19 miliona KM. Prema obračunu, na otpremnine se odnosi 23.554.943 KM, jubilarne nagrade 6.758.903 KM i smrt penzionera 12.567.138 KM”, ističe se u izvještaju."
Nudim 5000 dionica za radno mjesto u Elektroprivredi.
Jer bolje je biti uposlenik nego dioničar.
Nadam se da će Jadran dobiti taj sudski postupak pa da se i mi privalimo.
Direktor se stalno hvali uštedama.
"Milioni potrošeni na otpremnine i nagrade
U izvještaju se navodi i da je samo za otpremnine u 2024. potrošeno 23,5 miliona KM, dok su jubilarne nagrade i druge obaveze iznosile dodatnih 19 miliona KM. Prema obračunu, na otpremnine se odnosi 23.554.943 KM, jubilarne nagrade 6.758.903 KM i smrt penzionera 12.567.138 KM”, ističe se u izvještaju."
Nudim 5000 dionica za radno mjesto u Elektroprivredi.
Jer bolje je biti uposlenik nego dioničar.
Nadam se da će Jadran dobiti taj sudski postupak pa da se i mi privalimo.
Stranački novinar ko fol radi analizu revizorskog izvještaja.
-
Većina ih politički "potkovana". To se primjeti čim opskurni portal preko noći postane računovodstveno finansijski "autoritet" i počne razlagati nešto o čemu nema veze onda je sve jasno.
Godinama svi ti portali i pisci zanemaruju stvari koje vrijeđaju zdrav razum pri vođenju firmi i uopšteno ekonomskog sistema a onda počnu tabiriti računovodstvene stavke o kojima pojma nemaju.
Godinama svi ti portali i pisci zanemaruju stvari koje vrijeđaju zdrav razum pri vođenju firmi i uopšteno ekonomskog sistema a onda počnu tabiriti računovodstvene stavke o kojima pojma nemaju.
-
Sve ovo nije krivica Strabaga. Ljudi samo potražuju svoje zakonsko pravo, i naravno da su svaki do sada propust investitora predali na sud da se zaštite. Tako to rade ozbiljne kompanije.montypython wrote: ↑25 Sep 2025, 14:34 Ja ne znam zašto iko više uzima ovaj Strabag za bilo koje radove. Prije će ti posao završiti GP Mistrija iz Buturović Polja. Ko god ih angažuje za bilo šta skoro da mu je garantovano da će biti tužen od njih za ovo ili ono i izgubiti novac. Oni izgleda više tuže investitore za koje rade nego što im urade posla. Te most preko Save kod Svilaja, te Vranduk, 40 miliona a nisu da valja ni počeli. Vidim da su i u Hrvatskoj imali sličnih problema s njima. Trebalo bi ih proglasiti za kompaniju non grata, ne zvati ih ni na kakav konkurs, izolovati da se nauče pameti ili ih uslovima eliminisati i prije prijave. Gori je od njih samo onaj ko ih angažuje.
Ovdje je najveća greška Elektroprivrede i Autocesta i sličnih što ugovore sve poslove, a ne obezbijede sve neophodne preduslove za početak radova. I onda se desi da se ne uvedu Izvođači u posao, ili se uvedu pa se radovi obustave, i na kraju se raskinu ugovori. To sve ima za posljedicu da je Strabag za te poslove koje je ugovorio izvršio ozbiljna planiranja, od ljudi, mehanizacije, finansija i sl, te je sve rezervisao za taj posao, koji onda propadne nemarom investitora. I naravno da će onda tužiti.
https://www.epbih.ba/novost/44589/-rudn ... roizvodnju
nisu budale da rade i vade čelo kad im je to zadnje sredstvo ucjene
nisu budale da rade i vade čelo kad im je to zadnje sredstvo ucjene
Gdje su oni "novinarski stručnjaci" da malo izanaliziraju računovodstvenu stavku revizorskog izvještaja.- Danas bi trebalo biti u potpunosti kreirano rješenje na osnovu kojeg bi se isplatila plata za sedmi mjesec, a u narednim danima treba tražiti način za isplatu plate za avgust. Generalno, mislim da ovaj koncept na osnovu kojeg smo radili prethodnih 16 mjeseci treba preispitati. Isplaćeno je u tom periodu 15 plata, zahvaljujući ogromnom angažmanu i od strane sindikata, i saradnji drugih rudnika s Elektroprivredom i Federalnim ministarstvom energije, rudarstva i inustrije. Prilikom kreiranja novog koncepta treba uzeti u obzir sve ono što su rekli i radnici RMU Zenica na sastanku u EP BIH 3. septembra, jer s nedostatkom finansijskih sredstava i s unutrašnjim slabostima unutar RMU Zenica mi ovaj proces ne možemo dovesti do kraja – kazao nam je Husić.
On očekuje da FBIH, posredstvom resornog ministarstva, treba proces preuzeti u potpunosti i dovesti ga do kraja. Dodaje da je možda najveći problem što kasne radovi na izvlačenju opreme iz jame Raspotočje, u kojoj je zatvorena eksploatacija uglja, jer bi se time stvorile pretpostavke za njeno iznajmljivanje ili prodaju rudniku Kreka.
- Tako bi određeni prihod zenički rudnik ostvarivao najmom ili prodajom te opreme, pa i to otežava stanje u kojem se nalazimo. Nismo imali potrebnu dinamiku u izvođenju radova. I ljudi iz zeničkog rudnika su kazali da su uočili jedan izuzetno indolentan odnos odgovornih u RMU Zenica prema obavezama koje oni imaju u provođenju ovih mjera. Proces zatvaranja rudnika Zenica s određenim brojem radnika će trajati naredne dvije, pa i tri godine – dodaje Husić,