Elektroprivreda BIH
Re: Elektroprivreda BIH
Ako nista, drago mi je da smo ozivili temu i da nas ima puno koji nece ovo prodavati tek tako.
Generalno, dva su postulata koje je dobro praktikovati.
Prvi je da se nikad sve ne ulaže u jednu firmu. Ovo je lakše uraditi kada je ulaganje od više desetina hiljada KM. Sa 50.000 ili 100.000 KM ili više, može se diverzifikovati na dvije-tri firme i onda je manja vjerovatnoća da totalno zarobi cijeli iznos ulaganja u ukoliko se desi nešto nepredviđeno u jednoj firmi. A i lakše je povećavati i smanjivati procente uloženog po firmama kako se situacija razvija.
Drugo je da se ne treba vjenčavati sa ulaganjem. Ako se procijeni da će performans biti loš bolje je ranije prodavati nego čekati bolja vremena. Jer kad dođu bolja vremena, u poslovanju firme, to se može prepoznati, ali je prednost što malo ko prepozna pa cijena dionica još izvjesno vrijeme ostaje niska dok ne bude očito da je kvalitetna a to tada se može nakupovati. Isto tako i kod lošijih prognoza za poslovanje, bolje je ranije izaći nego čekati godinama.
Ovaj pristup je ok ako se ulaže u samo jednu firmu odnosno ako je manji ukupni iznos kojim ulagač raspolaže.
Prvi je da se nikad sve ne ulaže u jednu firmu. Ovo je lakše uraditi kada je ulaganje od više desetina hiljada KM. Sa 50.000 ili 100.000 KM ili više, može se diverzifikovati na dvije-tri firme i onda je manja vjerovatnoća da totalno zarobi cijeli iznos ulaganja u ukoliko se desi nešto nepredviđeno u jednoj firmi. A i lakše je povećavati i smanjivati procente uloženog po firmama kako se situacija razvija.
Drugo je da se ne treba vjenčavati sa ulaganjem. Ako se procijeni da će performans biti loš bolje je ranije prodavati nego čekati bolja vremena. Jer kad dođu bolja vremena, u poslovanju firme, to se može prepoznati, ali je prednost što malo ko prepozna pa cijena dionica još izvjesno vrijeme ostaje niska dok ne bude očito da je kvalitetna a to tada se može nakupovati. Isto tako i kod lošijih prognoza za poslovanje, bolje je ranije izaći nego čekati godinama.
Ovaj pristup je ok ako se ulaže u samo jednu firmu odnosno ako je manji ukupni iznos kojim ulagač raspolaže.
-
https://www.klix.ba/vijesti/bih/zima-jo ... /250919171
Ovo izgleda nešto novo? Nakon 50 godina čistog zraka sada ih odjednom počeli gušiti? Interesantno...
Ovo izgleda nešto novo? Nakon 50 godina čistog zraka sada ih odjednom počeli gušiti? Interesantno...
-
Mnogo čega se u ovom članku ne slaže ili je izostavljeno. Prvo, nije rečeno da je blok u TE Kakanj u remontu (i to onaj veći od 230 MW) i biće još nekoliko mjeseci. Ovdje je pisano nedavno da TE Kakanj radi na ispod 30% kapaciteta. Vidi se i u onom mjesečnom izvještaju NOSbih da je TE Kakanj u avgustu proizvela svega oko 50% struje u odnosu na isti mjesec prošle godine. I onda je logično pitanje kako to da TE koja radi decenijama punim kapacitetom proizvede nekakve ekstremne emisije baš kad radi ispod trećine kapaciteta odnosno upravo kad je glavni blok mjesecima van pogona. Dalje, pogledao sam ovu stranicu aero zagađenje u cijelom svijetu.Sitna buranija wrote: ↑19 Sep 2025, 23:48 https://www.klix.ba/vijesti/bih/zima-jo ... /250919171
https://waqi.info/#/c/4.643/7.776/2.4z
https://aqicn.org/city/bosnia-herzegovi ... /centar/m/
Trenutno, subota, u Kaknju je sasvim normalno. Kad se pogleda onaj dijagram SO2 (click for more info pa fullscreen) vidi se da nigdje od četvrtka do sada nema tih vrijednosti od 900 i sličnih. Imaju epizode od po cca 1 sat svaki dan oko 11 sati a maksimum je bio 238. Ostatak vremena tj 90% vremena emisije su niske. Ne radi se dakle o kontinuiranoj aktivnosti, lako bi bilo utvrditi da neko radi/spaljuje nešto vanredno vrlo kratko. I ko to radi. Ne zvuči mi kao TE. Treba primjetiti da je u zadnjih par godina izuzetno pojačan rad raznih NVO i "neformalnih grupa građana", većina njih na platnom spisku izvana, gdje je glavni cilj obustava bilo kakvih proizvodnih aktivnosti da ne kažem deindustrijalizacija. Imamo nekakve Aarhuse, Ateljee za promjene, Centre civilnih inicijativa i još stotine sličnih think tankova I NVO (sve pod platom iz inostranstva) koji obično stoje iza sličnih "inicijativa" I "udruženja građana". Lično mislim da bi u drugoj fazi slijedilo poklapanje svih tih resursa koji "ugrožavaju klimu" da bi onda pod novim vlasnikom iz inostranstva najednom postali "bezopasni" i profitabilni.
https://www.klix.ba/biznis/privreda/ame ... /250920035
"Energija je jednostavno infrastruktura koja omogućava sve ostalo u našim životima i našoj ekonomiji", naveli su."
Kod nas vlada drugo mišljenje, energija pada s neba, ne košta ništa i ne može je nestati.
"Energija je jednostavno infrastruktura koja omogućava sve ostalo u našim životima i našoj ekonomiji", naveli su."
Kod nas vlada drugo mišljenje, energija pada s neba, ne košta ništa i ne može je nestati.
Kao što Panzer kaže možda mi forumaši nekad pretjerujemo u kritici EP, jer smo se vezali , ili previše koncentrisali. Pa kad već ne možemo da izliječimo emitenta ostaje da se okrenemo sebi, ali teška je muka neuzvraćena ljubav. Sve dok ne nađeš novu.
Uz državno administrativni karakter upravljanja i objektivne probleme energetskog sektora, u koje spade I zelena agenda, trenutni finansijski položaj EP je iznenađujući dobar.Pogledao sam malo pokazatelje likvidnosti kod HEP I ERS i nisu ništa bolji od EPBIH iako su oni od svojih država dobili u nekoliko zadnjih godina obimnu finansijsku pomoć radi kompenzacije državnih mjera propisivanja cijena i zbog ispada termoelektrana iz pogona. Istovremeno EPHZHB I EPRS već imaju probleme s likvidnošću iako rade u istom okruženju ,a možda I sa boljim proizvodnim portfolijem od EPBIH.
Uz državno administrativni karakter upravljanja i objektivne probleme energetskog sektora, u koje spade I zelena agenda, trenutni finansijski položaj EP je iznenađujući dobar.Pogledao sam malo pokazatelje likvidnosti kod HEP I ERS i nisu ništa bolji od EPBIH iako su oni od svojih država dobili u nekoliko zadnjih godina obimnu finansijsku pomoć radi kompenzacije državnih mjera propisivanja cijena i zbog ispada termoelektrana iz pogona. Istovremeno EPHZHB I EPRS već imaju probleme s likvidnošću iako rade u istom okruženju ,a možda I sa boljim proizvodnim portfolijem od EPBIH.
-
Druže, ovi su zatekli na računima blizu 400 miliona, dobili od Kineza povrat para iz avansa za Blok 7 u iznosu od preko 200 milona, zatekli su zaliha od 150 miliona i sada su na nekih 150 miliona keša. I ti kažeš dobro? Pa spržili su cca 600 miliona keša zbog svoje nesposobnostiaid wrote: ↑20 Sep 2025, 21:44 Kao što Panzer kaže možda mi forumaši nekad pretjerujemo u kritici EP, jer smo se vezali , ili previše koncentrisali. Pa kad već ne možemo da izliječimo emitenta ostaje da se okrenemo sebi, ali teška je muka neuzvraćena ljubav. Sve dok ne nađeš novu.

Početkom 2022. Elektroprivreda BiH je izgledala kao najpodcjenjenija firma na planeti.
Da nije tako bilo ne bi se ja zaletio pa 90% portfelja pretvorio u dionicama Elektroprivrede.
Al onda kad su trebali ostvariti stotine miliona dobiti slijedi pad prizvodnje uglja i izvoza struje i ograničenje cijene za privredu od strane politike.
Proizvodna cijena raste a cijena za domaćinstva ostaje ista.
Jednostavno rečeno, sve što je moglo poći po zlu, sve se desilo.
Da nije tako bilo ne bi se ja zaletio pa 90% portfelja pretvorio u dionicama Elektroprivrede.
Al onda kad su trebali ostvariti stotine miliona dobiti slijedi pad prizvodnje uglja i izvoza struje i ograničenje cijene za privredu od strane politike.
Proizvodna cijena raste a cijena za domaćinstva ostaje ista.
Jednostavno rečeno, sve što je moglo poći po zlu, sve se desilo.