Elektroprivreda BIH

Skendi122

Re: Elektroprivreda BIH

Post by Skendi122 »

Ako nista, drago mi je da smo ozivili temu i da nas ima puno koji nece ovo prodavati tek tako.
panzer

Post by panzer »

Generalno, dva su postulata koje je dobro praktikovati.

Prvi je da se nikad sve ne ulaže u jednu firmu. Ovo je lakše uraditi kada je ulaganje od više desetina hiljada KM. Sa 50.000 ili 100.000 KM ili više, može se diverzifikovati na dvije-tri firme i onda je manja vjerovatnoća da totalno zarobi cijeli iznos ulaganja u ukoliko se desi nešto nepredviđeno u jednoj firmi. A i lakše je povećavati i smanjivati procente uloženog po firmama kako se situacija razvija.

Drugo je da se ne treba vjenčavati sa ulaganjem. Ako se procijeni da će performans biti loš bolje je ranije prodavati nego čekati bolja vremena. Jer kad dođu bolja vremena, u poslovanju firme, to se može prepoznati, ali je prednost što malo ko prepozna pa cijena dionica još izvjesno vrijeme ostaje niska dok ne bude očito da je kvalitetna a to tada se može nakupovati. Isto tako i kod lošijih prognoza za poslovanje, bolje je ranije izaći nego čekati godinama.
Ovaj pristup je ok ako se ulaže u samo jednu firmu odnosno ako je manji ukupni iznos kojim ulagač raspolaže.
Truba

Post by Truba »

Skendi122 wrote: 18 Sep 2025, 23:08 Ako nista, drago mi je da smo ozivili temu i da nas ima puno koji nece ovo prodavati tek tako.
sta cu prodavat kupio po 13.99 :lol:
al koji sam ja levat u pm
brzi

Post by brzi »

Truba wrote: 19 Sep 2025, 09:05
Skendi122 wrote: 18 Sep 2025, 23:08 Ako nista, drago mi je da smo ozivili temu i da nas ima puno koji nece ovo prodavati tek tako.
sta cu prodavat kupio po 13.99 :lol:
al koji sam ja levat u pm
Kupiš sad još duplo veći broj dionica iveto te na ulaznoj cijeni od 11,50 KM.
Post Reply