Mislim da je na ovu dionicu najbolje zaboraviti neko vrijeme. Jednostavno, kao da je nema. Eventualno pojačati poziciju ako neko smatra da nije dovoljno nakupio i da vrijedi tog rizika. Jer, ako većina dioničara tako razmišlja, cijena joj ne može puno potonuti. Najgore bi bilo prodati je sada, a da u nekom budućem periodu krene rasti. Međutim, taj budući period je vrlo rastezljiva kategorija i to je najveći problem. Ipak, ovim kretenima na vlasti ističe vrijeme, a tako i njihovim nesposobnim direktorima. Još godinu, godinu i po, i to bi trebalo biti to. Ubijeđen sam da bi svaki prosječan menadžer iz te struke uspio napraviti pozitivan rezultat i uspostaviti uspješno poslovanje EPBiH. Problem bi mogao nastati jedino ako ovi nekom čarolijom (stranaca ili HDZ-a) ostanu na vlasti i nakon idućih izbora. Ali u tom slučaju govorimo o propasti firme, jer još 4 ovakve godine ona ne može izdržati...Skendi122 wrote: ↑18 Sep 2025, 10:06brzi wrote: ↑18 Sep 2025, 08:59slušaj,..Skendi122 wrote: ↑17 Sep 2025, 23:18 Ja sam mislio sa ce ove blok tarife malo dionicu razdrmati, kad ono kontraefekat. Mada mi se cini da sve ove interesantne dionice polako postaju nedostupne. Ko ce tako lako naprimjer iskesirati 100km za cement, Asa banka postaje pomalo skupa, Bosnalijek ce vjetovatno sad da tapka u mjestu kao i bh telekom, tako da je mozda vrijeme da se pocne malo da raste. Cini mi se da treba samo jedna pozitivna vijest da se situacija promijeni.
dvije moje najveće greške su prodaja dionica Mann Hummela po 50 KM a godinu poslije bile 120 KM i Cementare Kakanj po 33 KM a tri godine kasnije 85 KM uz dividendu veću od 10 KM u ove tri godine.
Ne bi da mi se ponovi i treća takva situacija, da prodam dionice Elektroprivrede po 10 KM a za godinu bude 30 KM.
Ma odlucio sam i ja da cekam. Nekad malo gubim strpljenje, ali definitivno cu i narednu godinu sacekati.
Elektroprivreda BIH
-
Re: Elektroprivreda BIH
Cijena treba da dođe do apsurda da bi se svi povukli sa prodaje odnosno da svi prestanu prodavati. Tako nešto je bilo 2019-2020. Nije bilo nikakvih prodajnih naloga do 15-16 KM
Koji je nivo apsurda u današnje vrijeme , vidjet ćemo. Je li 10 ili bi neko prodao na 9 KM još ne znamo ali slabe su šanse.
Iako je i ovo sad apsurd. 300 miliona KM cijela EPBIH.
Koji je nivo apsurda u današnje vrijeme , vidjet ćemo. Je li 10 ili bi neko prodao na 9 KM još ne znamo ali slabe su šanse.
Iako je i ovo sad apsurd. 300 miliona KM cijela EPBIH.
-
Apsurd je već godinama na ovoj dionici. Ranije je cijena otišla nisko zbog fondova koji su prodavali i očekivanja onih koji su bili spremni kupiti po tim niskim cijenama. Kada su fondovi prodali svoje, cijena se počela oporavljati i kretala se prema gore i osim onih par situacija kada je otišla na 20+, uredno se kretala na 15-16 sa tendencijom daljeg rasta. A onda su došli ovi stručnjaci koji su svojom nesposobnošću gurnuli firmu u dubioze koje se ne mogu ni sakriti i ti loši rezultati i crna perspektiva su gurnuli cijenu ponovo na niske grane. Tako da je sada oporavak i značajan rast cijene manje izvjesan, nego prije...
https://www.hercegovina.info/vijesti/bi ... di/244431/
Dionica na 30% nominalne a plate rekordne.
"Prema podacima iz revizorskog izvještaja, Elektroprivreda HZ HB je u 2023. godini za plaće izdvajala 128 milijuna KM, a u 2024. godini 134 milijuna KM. To znači da je prosječna mjesečna bruto plaća po zaposleniku porasla s oko 4.578 KM u 2023. na 4.754 KM u 2024. godini."
Dionica na 30% nominalne a plate rekordne.
"Prema podacima iz revizorskog izvještaja, Elektroprivreda HZ HB je u 2023. godini za plaće izdvajala 128 milijuna KM, a u 2024. godini 134 milijuna KM. To znači da je prosječna mjesečna bruto plaća po zaposleniku porasla s oko 4.578 KM u 2023. na 4.754 KM u 2024. godini."
Stvar je perpcepcije. Sve ove godine realno bi bilo da se kreće između 40 i 60 KM, i diskontirano tako da se uračunaju sve gluposti,gubici,husići, lageri, buljubašići, apačke dove za kišu, eksplozije kotlova u Kaknju, žiške, kušljugići, cbamovi........ sve,sve,sve . I u najgorem slučaju 40 KM.Sitna buranija wrote: ↑18 Sep 2025, 14:31 Apsurd je već godinama na ovoj dionici. Ranije je cijena otišla nisko zbog fondova koji su prodavali i očekivanja onih koji su bili spremni kupiti po tim niskim cijenama. Kada su fondovi prodali svoje, cijena se počela oporavljati i kretala se prema gore i osim onih par situacija kada je otišla na 20+, uredno se kretala na 15-16 sa tendencijom daljeg rasta. A onda su došli ovi stručnjaci koji su svojom nesposobnošću gurnuli firmu u dubioze koje se ne mogu ni sakriti i ti loši rezultati i crna perspektiva su gurnuli cijenu ponovo na niske grane. Tako da je sada oporavak i značajan rast cijene manje izvjesan, nego prije...
Sad je tražim po 8-9 KM. Zato što ima ili će opet biti voljnih da prodaju.
Blok tarife bi mogle imati efekta zimus ovima koji se griju na struju, koji su zadnjih 15 godina sa drva, uglja, peleta i plina prelazili na strujno grijanje. Naravno da zavisi i koliko zima bude hladna...Skendi122 wrote: ↑17 Sep 2025, 23:18 Ja sam mislio sa ce ove blok tarife malo dionicu razdrmati, kad ono kontraefekat. Mada mi se cini da sve ove interesantne dionice polako postaju nedostupne. Ko ce tako lako naprimjer iskesirati 100km za cement, Asa banka postaje pomalo skupa, Bosnalijek ce vjetovatno sad da tapka u mjestu kao i bh telekom, tako da je mozda vrijeme da se pocne malo da raste. Cini mi se da treba samo jedna pozitivna vijest da se situacija promijeni.
Moja ostala vidjenja: Za cement se slazem, a gledajuci trendove - ASA banka nije skupa - mozda bi bila da je 230 i vise, Bosnalijek jednostavno od preuzimanja ima novi sentiment i ne bi me cudilo da se polako i lagano uspuze na 40 i vise, jer opet imamo efekat Solane i njenog preporoda od kad je preuzela ista grupa.
Problem EP-a je i ako se desi da vise ne bude u minusu, opet se vracamo da ono sto je bio slucaj zadnjih 15 godina, a to je manje-vise pozitivna nula gdje dionica i moze u nekom zanosu da ode na 20, ali za vise bi trebali neki desetci miliona u plusu - a to se meni iz ove perspektive koja traje vec 15 godina cini kao Sizifov posao.