Elektroprivreda BIH

shaldzia

Re: Elektroprivreda BIH

Post by shaldzia »

Na stranu nivo i način komunikacije, ali i dalje stoji činjenica da emisije idu na manji dimnjak i da su koncentracije sumpora skoro pa smrtonosne, 20 ili 120% kapaciteta, apsolutno nebitno.
Da ne govorim da je svako iole pametan i odgovoran trebao skontat alternativu dok se novi sistem ne osposobi i pusti u rad.

I kad smo već kod TE Kakanj, koliki je njen udio u gubitku EPBiH od preko 300 miliona KM prošle godine?
LUMEN

Post by LUMEN »

panzer wrote: 03 Sep 2025, 14:16
LUMEN wrote: 03 Sep 2025, 13:34
indikator wrote: 02 Sep 2025, 15:24 Kada je veliki 300m dimnjak tehnički ispravan onda dimni plinovi od sva tri bloka (5,6 i 7) idu u njega. Trenutno je u toku revitalizacija velikog dimnjaka koju izvode kineske firme, pripreme za proces odsumporavanja, koja bi trebala trajati 3mjeseca a ako završe do nove godine to će biti dobro. Od 1.8.2025 dimni plinovi idu u manji 100m dimnjak, tako da su od tog datuma alarmantne vrijednosti SO2 na mjernim stanicama u gradu Kaknju, idu i preko 1300 µg/m³.
https://www.klix.ba/vijesti/bih/zrak-u- ... /250828093
Ova kratkotrajan pojava povišene koncetracije SO2 ima samo kod visokog atmosferskog pritiska, dok je nema u danima niskog atmosferskog pritiska, ali ako je 100 m dimnjak izvor zagađenja - zašto povišene koncetracije nema i u ovim uvjetima?
Može li cementara uticati na povišeni CO u ovom slučaju sa početka avgusta?
Pazite, trebala bi se šira slika uzeti u obzir, TC ima kontinuirano mjerenje emisija koje se da provjeriti, imamo i mjerne stanice za pračenje kvaliteta zraka koje isto moramo usporediti sa određenim datumima i uzeti malo duži period mjerenja da bi se konačan zaključak mogao donijeti.
Također sam rad ili promjena u radu nekog proizvodnog pogona (u ovom slučaju TC), bi se trebalo prijaviti Federalnoj upravi za inspekcijske poslove.
Sve provjere trebala bi obavljati ovlaštena akreditovana laboratorija, kao i inspekcijsko tijelo koje provjerava rad laboratorija te federalna inspekcija.
Svaka promjena u radu nekog postrojenja/pogona morala bi se prijaviti FMOIT kao i FUZIP, koji bi pravovremeno obavijestili javnost te upoznali se sa promjenom u radu nekog pogona.
Govorim kako je zakonski propisano.
Jedan od razlog povišenog SO2 može biti vrsta energenta koji se spaljuje u cementari, dimnjak, cementara ima porpilično nizak dimnjak 60 m koji se nalazi uz grad Kakanj te u samom naselju MZ Doboj. To sigurno stvara veliki pritisak emisija na ionako malu i zagađenu kotlinu, koja ne može primiti prekomjerne emisije SO2, još ako imamo stabilno vrijeme, bez strujanje zraka..uvijek će biti problema.
TC spaljuje rabljena ulja, rdf uvozi, gume, mazut, ugalj, i ne znam šta sve još spaljuju. Ne želim upirati prstom u bilo koga ali treba natjerati osobe, da rade svoj posao, koje su dužne da provjeravaju rad ovih firmi i da vrše redovnu kontrolu.
panzer

Post by panzer »

Pa lakše je svaliti na termoelektranu....
brzi

Post by brzi »

"prosla su 2 mjeseca od kako sam gornjim mailom zatrazio (peti put u zadnje 3,5 godine) od brojnih licenciranih snabdjevača sa prostora cijele BiH da mi dostave ponudu za tržišno snabdijevanje el. energijom. Jedan od motiva je bilo i medijsko pisanje i populisticko komentiranje o tome kako je el. energija koju kao javni snabdjevac prodaje EP BIH skupa i kako je nedavno poskupljenje neopravdano.

Iako sam kroz zahtjev od 03.07. 2025. pristao da placam daleko veću cijenu energije od one koju sam placao javnom snabdjevanju EP BIH, nisam dobio nijednu ponudu. Dobio sam tačno 5 kulturno i poslovno sročenih odbijenica od pojedinih snabdjevaca. Takodjer, nisam vidio u prethodna 2 mjeseca nijednu reklamu/oglas/kampanju u kojoj neko nudi domacinstvima "pogođenim" poskupljenjem struje kod EP BIH da promjene snabdjevaca uz povoljnije cijene energije.

U medjuvremenu sam saznao da je EP BiH (napokon) otvorila mogućnost trzisnog snabdijevanja domacinstava te sam 25.07. 2025. i od EP BIH zatrazio ponudu za trzisno snabdijevanje mene kao domacinstva. I zaista, ubrzo mi je stiglo ono sto trazim/cekam vec neke 3,5 godine. Sredinom augusta sam od EP BiH kao trzisnog snabdjevaca dobio ponudu čije uslove mogu smatrati tržišnim (cijena energije daleko veca nego bi je placao na javnom snabdjevanju, cak i po novim tarifama, ali definitivno tržišna).
Pristao sam na tu ponudu, potpisao ugovor o trzisnom snabdijevanju (trajanje 12 mjeseci), te sam od 01.09.2025. postao vjerujem prvi kupac u BiH koji je kao domacinstvo na trzisnom snabdijevanju i to nekih 3.900 dana (ili 10 godina i 8 mjeseci) nakon što je u BiH formalno otvoreno za sve krajnje kupce.

EP BIH je i kao snabdjevac i kao distributer sve odradila u skladu sa propisima. Moje brojilo je očitano sa 31.08.2025. te sam vec i dobio taj racun (sa cijenama javnog snabdjevanja). Od 01.09. 2025 sam na tržišnom snabdjevanju, struja je i dalje ista, samo se ja osjecam bolje znajući da ću je platiti pošteno i da nikom neću nanositi ekonomsku štetu kao upalim bojler ili sijalicu.

I za kraj, obavještavam FERK da im se stavljam (pro bono) na raspolaganje i kao savjetnik i kao mogući svjedok u eventualnim sudskim postupcima koje su u proteklom periodu nagovjestili pojedini populisti. Ima mnogo stvarnih diskriminacija na ovim prostorima protiv kojih se ne bore i negativnosti oko kojih ćute.

Evo recimo ja placam grijanje po m2 stana (ne po članu domaćinstva) i to po cijenama centralnog grijanja koje su bazirane na tržišnim cijenama plina koji se troši (i jeste glavni trošak) za centralno grijanje u Sarajevu. Ja se cak ne mogu odjaviti (preci na drugi vid grijanja) sa tog centralanog grijanja. A mnogi se u BiH griju na struju (koja je postala oskudan resurs u BiH) i pri tome ne placaju tržišnu cijenu struje (vec cca upola jeftinije cak i u novoj crvenoj blok tarifi), a još su iz budžeta dobili subvencije da kupe uređaje pomocu koih se griju na struju. Time se nanosi direktna ekonomska šteta EP BIH i Federaciji BiH kao njenom vecinskom vlasniku, a kao građanin Federacije BiH i indirektni vlasnik EP BIH ja se osjecam diskriminirano i finansijski oštećeno zbog toga. U Kantonu Sarajevo se i odvoz smeća plaća po površini stambenog objekta, a ne po broju ljudi koji ga koristi. Da li je to logično i da li je tu možda neko diskriminiran, a neko pripažen ?

Lp

XY, Sarajevo , 03.09.2025"
LUMEN

Post by LUMEN »

panzer wrote: 03 Sep 2025, 14:47 Pa lakše je svaliti na termoelektranu....
Najveći problem splaljivanja u cementari je otpad upitnog porijekla RDF tj otpadno gorivo obrađeno iz više vrsta otpada kao što je komunalni čvrsti otpad, industrijski otpad ili komercijalni otpad.
A spominje se i raznorazni medicinski otpad koji se spaljuje.
Šta svjesno ili ne ispod radara prolazi??
Dioksini i Furani! Veoma toksične i kancerogene materije!
Koje niko ne mjeri!
Dioksine i Furane ubrajamo među najopasnije otrove koji povećavaju mogućnost oboljevanja od raka!

Kratkotrajna izloženost visokim nivoima Dioksina može dovesti do lezija na koži, poput hlorakns i mrlja, ali i do promjene funkcije jetre.
Dugotrajna izloženost dovodi se u vezu sa oštećenjem imunološkog sistema, razvoja nervnog sistema, endokrinog sistema i reproduktivnih funkcija.
Kada Dioksini uđu u tijelo, oni traju dugo zbog njihove hemijske stabilnosti i sposobnosti da se apsorbuju u masnom tkivu, gde se skladište u tijelu.
U organizmu mogu da se zadrže između 7 i 11 godina.
LUMEN

Post by LUMEN »

shaldzia wrote: 03 Sep 2025, 14:20 Na stranu nivo i način komunikacije, ali i dalje stoji činjenica da emisije idu na manji dimnjak i da su koncentracije sumpora skoro pa smrtonosne, 20 ili 120% kapaciteta, apsolutno nebitno.
Da ne govorim da je svako iole pametan i odgovoran trebao skontat alternativu dok se novi sistem ne osposobi i pusti u rad.

I kad smo već kod TE Kakanj, koliki je njen udio u gubitku EPBiH od preko 300 miliona KM prošle godine?
Alternativa i jeste dimnjak 100 m, koji je radio 50 godina!! Nije to nikakva improvizacija! I de fakto i de jure!
Emisije idu na manji dimnjak, ali ko je utvrdio da je to uzrok povišenih koncetracija u Kaknju?? Da vidim tog tastatura stručnjaka! Jeste li čuli za matematičko moduliranje rasprostiranja zagađujućih materija u zrak u okolini industrijskih pogona!? Niste naravno!
Jer da jeste ne biste nebuloze pisali kao što su 20 ili 120 % je svejedno čega ko ispušta..
shaldzia

Post by shaldzia »

AI:
TE Kakanj koristi stariji sistem sa djelomičnim odsumporavanjem, što rezultira visokim emisijama (11 puta iznad granica u 2024., prema CEE Bankwatch).
Cementara koristi modernu tehnologiju, uključujući alternativna goriva i napredne sisteme za kontrolu emisija, što značajno smanjuje utjecaj na okoliš.

Ukratko, elektrana za dan izbaci u atmosferu što cementara izbaci za nekoliko mjeseci, ovisno koliko je utegnuta i koliko alternativnih goriva koristi
panzer

Post by panzer »

Nije mi sad logično upotrebljavati nekakav AI algoritam koji pokupi sve moguće relevalntne i nerevantne izvore da bi se diskutovalo protiv nekoga ko očito ima prave informacije.

E sad, ovo oko načina pisanja članka koji je negdje objavljen prošlog mjeseca je samo primjer koliko je postalo normalno okrivljivati elektroprivredu za sve i svašta i opstruisati njen rad.

Godinama primjećujem kakav je odnos svih građana, od onih iz najnižeg sloja društva tj najneobrazovanijih ali nekim čudom tehnologije imaju pravo na javno mišljenje, do vodećih glava ove države. Svako traži neku manu elektroprivredi, počesto i neosnovano.
shaldzia

Post by shaldzia »

Imamo preko 300 miliona razloga da ih kritikujemo.
AI je objektivniji jer ne prešućuje činjenice
panzer

Post by panzer »

Napisao sam za "javnost" i imidž firme za neke stvari neposlovne i nefinansijske prirode.

Što se tiče 300 ili 400 miliona razloga treba ići na direktni kontakt sa upravom firme i onda ih kritikovati.
Post Reply