Iskreno očekivao sam konstantniju likvidnost.
Kako govorim već duže vrijeme, nije ovo samo banka onako. Ovo je velika sinergija projekata i koliko vidimo poprilično uspješnih projekata.
Zvanični plan isplate dobiti je dodatni faktor koji bi morao privući veliki broj ljudi i institucija sa slobodnim kapitalom.
Dnevni promet od 100-200.000 KM bi trebao biti standardna stvar. Ali još uvijek ne postoje šestocifreni kupovni nalozi
Možda nekad ovi gorenabrojani shvate da imaju popriličnu stabilnost ali i odličan povrat na uloženo pa dođe do značajnog rasta prometa.
Do tad ćemo se mi natrgovati.
Što se tiče te retrospektive, najlakše bi ga bilo objasniti poslovnim performansom i konzervatvnom formulom 10X godišnja dobit po dionici.
U 2024. je bila oko 20 KM po dionici odnosno konzervativna realna cijena oko 200 KM.
Već za ovu godinu se nazire dobit od oko 25 KM po dionici tj 250 KM za tržišnu cijenu.
A oscilacija će biti. Ponajviše radi pomenutog nedostatka konstantne veće likvidnosti.
ASA BANKA
Re: ASA BANKA
Ove kalkulacije su ugrubo, ne mora biti 100% tacno, ali je skoro 100%.
Ukupno ima 3,137,454 dionica. ASA finance i onaj fond drze 91,49% - 2,870,686.
Otatak free float-a je 8.51% - 266,768 dionica.
Po cijeni od 185 vrijednost free float-a je 49.35 mil.
50 mil nije mala stvar. Ali sta vrijedi ako vlasnici nisu primorani da prodaju u vecoj mjeri.
Necu otkriti toplu vodu kad kazem da ce vece cijene jednostavno izmamiti vise onih koji su voljni da prodaju. Ili se mozda varam. Mozda dobar dio ne zeli prodavati, vec ostaviti dionice u nasljedje...
Evo PBS - pordaja i dalje nula kroz nista. Mozda bi 200 nekog usnulog medu izmamilo iz poslovicne jazbine. Ali, 200 je vec malo preveć za pbs... ili nije... lol...
Ukupno ima 3,137,454 dionica. ASA finance i onaj fond drze 91,49% - 2,870,686.
Otatak free float-a je 8.51% - 266,768 dionica.
Po cijeni od 185 vrijednost free float-a je 49.35 mil.
50 mil nije mala stvar. Ali sta vrijedi ako vlasnici nisu primorani da prodaju u vecoj mjeri.
Necu otkriti toplu vodu kad kazem da ce vece cijene jednostavno izmamiti vise onih koji su voljni da prodaju. Ili se mozda varam. Mozda dobar dio ne zeli prodavati, vec ostaviti dionice u nasljedje...
Evo PBS - pordaja i dalje nula kroz nista. Mozda bi 200 nekog usnulog medu izmamilo iz poslovicne jazbine. Ali, 200 je vec malo preveć za pbs... ili nije... lol...
Kao i kod svake firme i kod PBS se može primjeniti ista konzervativna formula. I tu je dobit po dionici preko 20 KM.
A kod ozbiljnog preuzimanja morala bi se platiti dobra cijena.
Mada PBS nema veliki broj dioničara za razliku od ASA banke.
I sa te strane bi se kod ASA banke kasnije trebala očekivati veća lilvidnost.
A kod ozbiljnog preuzimanja morala bi se platiti dobra cijena.
Mada PBS nema veliki broj dioničara za razliku od ASA banke.
I sa te strane bi se kod ASA banke kasnije trebala očekivati veća lilvidnost.
Sad će tu da se vrti između 190 i 200 do februara, a onda vjerovatno ide na 220 do 230,
Čekaj septembar i oktobar. Kad se svi vrate sa godišnjih odmora spremi da posluju, trguju.
A što ovaj proboj na 200 izmami prodajnu ponudu i sve ode u sekundi, iako su bila dva prekida od po 15 minuta zbog dinamičnog limita.
Evo ga dan preko 100K protrgovano...
Evo ga dan preko 100K protrgovano...
zasto ja nisam u ovome?
jer sam stavio maks 189?
jer sam stavio maks 189?