Elektroprivreda BIH

aid

Re: Elektroprivreda BIH

Post by aid »

https://www.bhkcigre.ba/Cired_D/Dokumen ... olovic.pdf

Evo kakva su razmišljanja u EP bila 2020. god. o izdvajanju ODS-a kao samostalne djelatnosti.

Ne znam koliko su napredovali u ovom konceptu za ovih pet godina,ali po ovome prezentiranom se vidi po mnogim detaljima da se nije namjeravalo da taj novi pravni subjekt bude zaista samostalan u poslovanju.
Počnimo npr. od šeme gdje je na čelu izvršni direktor,kao da će to još uvijek biti samo jedan sektor EP čiji direktor neće biti potpuno samostalan u donošenju odluka, pa tako i druge veze za EP po dubini organizacije koje su protivrječne prirodi samostalnog subjekta.
Sad je u opticaju prijedlog još jednog zavisnog društva , ali su male šanse da se novi zajednički prijedlog za JPES I JPEM usaglasi do roka 17.08.2025.
Konačan usvojeni model će i organizacijski i vlasnički odredit u najvećoj mjeri pravac daljnjih organizacijskih i eventualnih vlasničkih transformacija elektroenergetskog sektora.
Truba

Post by Truba »

nikakvog odgovora burze na poskupljenje
brzi

Post by brzi »

Truba wrote: 24 Jul 2025, 08:42 nikakvog odgovora burze na poskupljenje
Kako nema?
Struja ide 5% i dionica će ići 5%
montypython

Post by montypython »

Samo povećanje ne zvuči značajno međutim efekat može biti mnogo veći nego što izgleda. Npr mogu lako do kraja godine iz minusa preći u plus. Podsjećam da su ti postoci koji su dati povećanje na račun, koji obuhvata i mrežarinu koja nije poskupila tako da je samo poskupljenje struje (I efekat na EPBiH) možda I duplo od navedenih postotaka.
Dobar dio investitora ovo I ne zna I reaguje tek na direktne pokazatelje poput dobiti, dividendu i sl, koji dolaze sa zakašnjenjem od pola godine ili više. Ipak imam osjećaj, mada je prognozirati nezahvalno (a pogotovo na SASE) da bi ovo moglo preko 12 KM u sljedećih nekoliko dana. Sam efekat ovog poskupljenja uz ono prošlo omogućuje komotno da cijena dionice ode bar na 20 KM bez ikakve druge mjere poput povećanja proizvodnje, samostalnog trgovanja na berzi i sl. E sad drugo je pitanje jesu li "investitori" toga svjesni i prije nego postane očito.
brzi

Post by brzi »

Ako je vjerovati ovom
https://www.energy-charts.info/charts/p ... ?l=de&c=BA
proizvodnja u TE je oko 400 MW, ako je u tih 400 uključena i proizvodnja STanara onda ove dvije javne elektroprivrede proizvode manje od 200 MW. Šta onda očekivati ?
Encyko

Post by Encyko »

montypython wrote: 24 Jul 2025, 10:45 Samo povećanje ne zvuči značajno međutim efekat može biti mnogo veći nego što izgleda. Npr mogu lako do kraja godine iz minusa preći u plus. Podsjećam da su ti postoci koji su dati povećanje na račun, koji obuhvata i mrežarinu koja nije poskupila tako da je samo poskupljenje struje (I efekat na EPBiH) možda I duplo od navedenih postotaka.
Dobar dio investitora ovo I ne zna I reaguje tek na direktne pokazatelje poput dobiti, dividendu i sl, koji dolaze sa zakašnjenjem od pola godine ili više. Ipak imam osjećaj, mada je prognozirati nezahvalno (a pogotovo na SASE) da bi ovo moglo preko 12 KM u sljedećih nekoliko dana. Sam efekat ovog poskupljenja uz ono prošlo omogućuje komotno da cijena dionice ode bar na 20 KM bez ikakve druge mjere poput povećanja proizvodnje, samostalnog trgovanja na berzi i sl. E sad drugo je pitanje jesu li "investitori" toga svjesni i prije nego postane očito.
Istog sam mišljenja, da je sad vrijeme za kupovinu, investicija uz trenutnu cijenu skoro da nema rizika a korist bi mogla biti velika.
Truba

Post by Truba »

mislim da se nista nece dogoditi
aid

Post by aid »

Dijelom se slažem s tobom Truba ,jer je cijena padala baš u vrijeme dobrih rezultata, ali nije sve ni tako crno. Nerealizovane gubitke ja sam u glavi otpisao, kad šta bude knjižit ćemo ih ko prihode od otpisanih potraživanja i veseliti se. Malo više potražnje i cijena će se vratiti neovisno od trenutnih rezultata. Ozbiljan investitor bi trenutnu cijenu platio samo za 800 hiljada kupaca na javnom snabdjevanju, bez ikakve infrastrukture i proizvodnje.
Upravljanje el.en.sistemom je komplikovano (što kaže Monty previše pokretnih dijelova). Ali kad se pojednostavi :prvo se odvoji mreža pa je onda njen zadatak javno snabdjevanje.
Onda za proizvodne cjeline EP veća proizvodnja, koja se u zadnje vrijeme apostrofira kao problem, ne mora više biti imperativ ,jer ako proizvod košta više od prodajne cijene nekad veća proizvodnja znači veći gubitak . Fokus će se prebaciti na smanjenje disproporcije proizvodne cijene iz portfolija EP prema tržišnim cijenama. To je proces koji će zavisiti od brzine investicija u obnovljive izvore I uspješnosti iskorištenja termokapaciteta u vrijeme najviših cijena na tržištu.
Obzirom da su kapacitetI i sirovine za baznu energiju koje ima još dugo nezamjenjivi, I uz iole dobro upravljanje prednost, ostvarenje uobičajenog profita za granu neće biti nikakav problem za EP.
montypython

Post by montypython »

Bičakčić. Slušajući ovaj intrevju najbolje bi bilo kad bi njega vratili iz penzije ili gdje je već I postavili u EPBiH ili u ministarstvo umjesto Lakića. Ne znam koliko mu je godina ali zvuči dalako mlađe, energičnije i racionalnije nego ova ekipa sada a i prethodne.
https://m.youtube.com/watch?v=_eXA0QDLO ... VuYQ%3D%3D
panzer

Post by panzer »

Savjet ministara BiH jednoglasno je usvojio Nacrt zakona o regulatoru prenosa i tržištu električne energije u BiH, kojim se, između ostalog predviđa i osnivanje berze električne energije koja će se nalaziti u Mostaru.

“Donošenje zakona doprinosi i ispunjenju obaveza iz Ugovora o Energetskoj zajednici i Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Njime će se stvoriti uslovi za uspostavu organizovanog tržišta električne energije, formiranje berze i njeno povezivanje sa regionalnim i EU tržištem, što je ujedno bio i preduslov za izuzeće od CBAM-a. Zakon je ključan za integraciju obnovljivih izvora energije, sigurnosti snadbijevanja i privlačenja investicija, a izrađen je uz konsultacije sa nadležnim institucijama na svim nivoima vlasti”, navedeno je u obrazloženju usvojenog Nacrta zakona o regulatoru prenosa i tržištu električne energije u BiH.

Iz Savjeta ministara Bosne i Hercegovine saopšteno je da se osnivanjem berze električne energije u Bosni i Hercegovini ispunjava preduslov za izuzeće BiH od primjene mehanizma za prilagođavanje CO2 na granicama.
Nešto ne vjerujem da je mogu osnovati do kraja godine
Post Reply