https://www.dobojski.info/ekonomija/fin ... miliona-km
Ubrzano zaduživanje, kako će vratiti?
Elektroprivreda BIH
Re: Elektroprivreda BIH
FERK 23. jula razmatra prijedlog EPBiH o novoj cijeni struje
Naime, članovi Regulatorne komisije za električnu energiju u FBiH (FERK) u srijedu, 23. jula, kako je potvrđeno za „Dnevni avaz“, održat će sjednicu na kojoj će razmatrati, ali i odlučiti o prijedlogu cijena za snabdijevanje krajnjih kupaca kod javnog snabdjevača JP „Elektroprivreda BiH“.
Zahtjev za promjenu cijena električne energije s prijedlogom cjenovnog modela EPBiH su u FERK-u zaprimili 1. jula, nakon čega su stručne službe izvršile temeljite analize. Prijedlog EPBiH je, podsjetimo, predstavljen javnosti, a podrazumijeva podjelu potrošača električne energije u tri kategorije, odnosno tri tarife - zelenu, plavu i crvenu, koje bi se u obračunu primjenjivale u ovisnosti od količine utrošene energije.
Prva kategorija obuhvata tzv. zelene račune za mjesečnu potrošnju do 350 kilovatsati (kWh). Druga kategorija su plavi računi, koji se odnose na potrošnju između 350 i 2.000 kWh, dok treća kategorija obuhvata crvene račune za potrošnju iznad 2.000 kWh. Prema podacima Elektroprivrede BiH (EPBiH), gotovo 70 posto domaćinstava spada u kategoriju zelenih računa.
Procjene EPBiH su pokazale da bi povećanje računa za zelene iznosilo prosječno 4,8 posto, za plave 6,3 posto, a za crvene osam posto. Sjednica FERK-a, kako je rečeno, bit će javna u dijelu koji se odnosi na prijedlog EPBiH.
Za prvih 6 mjeseci izvezeno 439 mil KM uvezeno 344 mil KM. Izvoz FBIH 175 mil KM, uvoz 252 mil.
Šta ćeš kupovat ugalj kad možeš kupiti struju.
Nije problem, nek ugovore terminsku kupovinu ako se isplati a nek smanje broj uposlenih u termoelektranama.
Smanjenje proizvodnje u TE za 20% podiže cijenu proizvodnje za 20%.
Opet Klix huška, lažu, opstruiraju, niko da iznese uporodni racun u dvije elektroprivrede.
https://ephzhb.ba/kupci/kucanstva/
Monty ti ziviš u Mostaru, daj nabavi nam neki račun EPHZHB, da vidimo, google ne moze da povuče nijedan račun sa cihdnama.
Smanjenje proizvodnje u TE za 20% podiže cijenu proizvodnje za 20%.
Opet Klix huška, lažu, opstruiraju, niko da iznese uporodni racun u dvije elektroprivrede.
Monty ti ziviš u Mostaru, daj nabavi nam neki račun EPHZHB, da vidimo, google ne moze da povuče nijedan račun sa cihdnama.
-
Nije mi ovo baš jasno. Za kupovinu OK, koliko toliko je povoljna, štedi se ugalj, čak se može nešto I zaraditi. Mada, cijena bude I mnogo niža od te, svaki dan. Vikendom i po nula eura, satima. Pretpostavljam da je to posljedica toga što i dalje ne trguju samostalno nego još ide preko preprodavaca koji ostvaruju enormne profite.
Međutim što bi neko izvozio po 117 KM odnosno ispod 60 eura/MWh? Ispod svoje proizvodne cijene. A bude preko 150 na berzi svaki dan. Da bez veze prže ugalj i raubuju postrojenja.
Tu prosječnu prodajnu i dalje obaraju Stanari.montypython wrote: ↑22 Jul 2025, 12:36Nije mi ovo baš jasno. Za kupovinu OK, koliko toliko je povoljna, štedi se ugalj, čak se može nešto I zaraditi. Mada, cijena bude I mnogo niža od te, svaki dan. Vikendom i po nula eura, satima. Pretpostavljam da je to posljedica toga što i dalje ne trguju samostalno nego još ide preko preprodavaca koji ostvaruju enormne profite.
Međutim što bi neko izvozio po 117 KM odnosno ispod 60 eura/MWh? Ispod svoje proizvodne cijene. A bude preko 150 na berzi svaki dan. Da bez veze prže ugalj i raubuju postrojenja.
U maju kada nisu radili se vidjela velika razlika između prodajne i kupovne.
Last edited by brzi on 22 Jul 2025, 12:50, edited 1 time in total.
-
I ja sam odmah pomislio nakon što sam ovo pročitao pa možda nisu sada povisili u EPHZHB zato što im je cijena otprije viša. Ali nisam im to mogao ni napisati jer sam tamo banovan jedno deset puta. Klix, lažljivo agendaško smeće.brzi wrote: ↑22 Jul 2025, 12:04
A za račun jesam u Mo ali nisam baš pokretan, tek skinuo gips nakon 2 mjeseca, slomio neku kost u stopalu. Ali probaću naći taj "zapadni" račun od kolega s posla kad se vratim.