Elektroprivreda BIH

brzi

Re: Elektroprivreda BIH

Post by brzi »

montypython wrote: 30 Jun 2025, 20:45
brzi wrote: 30 Jun 2025, 20:19 Monty opet preoptimističan.
Ovo poskupljenje će donijeti maksimalno 40 do 50 miliona a to je opet tek dovoljno da se vrate na poslovanje sa onih 800.000 dobiti.
Mora se povećati proizvodnja, ne smije se doći u situaciju da se zimi uvozi struja po 300 eura.
Malo mi to nešto. Evo ako im je prihod 1.2 milijarde neka je od domaćinstava recimo 700 miliona (ne znam koliko je, možda je i više, ali moram nešto pretpostaviti neka me ispravi ko zna) 15% povećanja samo na taj dio prihoda je 100 dodatnih miliona, na godišnjem nivou. Bez prošlogodišnjeg povećanja i bez povećanja privredi i bez povećanja onima koji su prešli na tržišno.
A naravno da se mora povećati proizvodnja i u rudnicima i u TE ali ovo je odvojena tema.
Od domaćinstava, ili javnog snabdjevanja je ispod 3 TWh pa je tu prosječna cijena ( sa mrežarinom) oko 15 feninga, odnosno 450 miliona KM.
Ako je povećanje računa za 11% onda je to dodatnih maksimalno 50 miliona KM.
montypython

Post by montypython »

OK ako će samo od ovog poskupljenja biti efekat cca 50 m na godišnjem nivou, od prošlogodišnjeg koje je više u postocima (cca 20 ak %) je efekat još bar 70-80 dodatnih miliona. A ako na domaćinstva otpada 450 m onda na ostalo otpada bar cca 700 miliona a tu je povećanje bilo još više, imamo privredu i imamo one koji su prešli na tržišno kojima je povećanje bilo mislim 100% od septembra prošle godine. Ovo sve kad se sabere je razlika od možda 200 dodatnih miliona u odnosu na sredinu prošle godine.
panzer

Post by panzer »

Rezultat sa polugodišta će odrediti rezultat kraja godine pošto poskupljenje kreće od 1.septembra, u najboljem slučaju.

Ali to je opet čekanje prvog polugodišta iduće godine pa smjena uprave do kraja iduće godine, pa će " jestel vi novi... jesmo... gasi muziku" postaviti svog " stručnjaka" koji će se žaliti na staru upravu dok se ne snađe i tako ukrug.
Skendi122

Post by Skendi122 »

Tesko je isplivati na povrsinu kad svi kradu od drzave.Citas da imaju rezerve uglja za narednih 250 godina, ali neko vise ne zeli da kopa. Da je Njemacka elektroprivreda vlasnik koncerna imali bi dobit 500 miliona svake godine.Zacarani krug iz kojeg se ne vidi izlaz.Jedino ako neko ozbiljan udje u dionicu nevezano za poslovanje i zavrti ozbiljan novac. Ja jedino vidim tako rast na neku cifru koju mi prizeljkujemo.
aid

Post by aid »

Buljubašić je za rudnike dao dobru dijagnozu: neperspektivni su RMU Breza , RMU Đurđevik i jamska eksploatacija u Kaknju, jer troškovi jamske eksploatacije su sve veći i znatno prevazilaze vrijednost iskopanog uglja.
Za površinske kopove je evidentan znatan zastoj u otkrivci što nije ad hoc problem, te zahtijeva pojačan angažman i otvaranje novih polja na svim kopovima :Kaknju,Dubravama,Šikuljama i revitalizaciji jame Mramor ,što bi uz ostvarenje planova u Banovićima za cca 2 godine stabilizovalo potrebne količine uglja prema energetskom bilansu.Problem je u vremenskom jazu koji mora proteći od ove izgovorene rečenice do mobilizacije društva na akciju, jer to sada zaista nije problem samo EP ako društvo želi stabilno snabdijevanje domačinstava i to po regulisanim cijenama,ali i povoljno investiciono okruženje.
Na primjeru RMU Zenica agonija oko zatvaranja je trajala godinama ,i traje još. Na kraju su u donošenju odluke pomogli sami rudari ,jer im je bilo dosta iscrpljivanja.
Ali koliko je ovakav pristup koštao.EP sada ne bi smjela ponavljati iste greške kao sa Zenicom nego Vladi FBIH odmah servirati računicu:ugalj dobijen iz navedenih jama neće biti dovoljan za pokriće samih aterijalnih troškova (repromaterijala ,energije,amortizacije na nove investicije), a za bruto primanja cca najmanje 2000 zaposlenih treba dati još oko 90 mil KM godišnje. EP mora iskazati svoj nedvosmislen stav da je bolje da sada zajednica izdvoji tih 90 mil. KM i zatvori odmah te jame nego za pet godina kada i rudari sami to uvide,ali kad će trebati najmanje 500 mil.KM.
Pod ovim uslovom zdravi dio rudnika, tj.površinski kopovi, će moći profitabilno raditi i vračati ranije dugove EP. Za ovo bi trebalo hrabrosti i društvenog aktivizma da uvjeri donosioce odluka da će se desiti upravo ovakav crni scenario ili gori ,a ne populizma koji i narod i rudare uvjerava da će se nekim božijim proviđenjem desiti sve najbolje.
montypython

Post by montypython »

Izgleda kao koordinirana. akcija. U Mirnesa doslovno iste riječi i rečenice kao kod Čavalića prije, copy paste, višečlane porodice i još plus toplotne pumpe. Cijenio sam ga zbog aktivnosti u vrijeme korone i vakcine a evo ga sad prešao na drugu stranu i brani toplotne pumpe lansirane od istih krugova koja je pustila u promet lockdowne i čudesne lijekove.
Jerlagić isto sve više pada u populizam. Kakve veze da li neko ima 5 apartmana ako ne troši. I kako mogu biti ugroženi ono koji enormno troše, strujomjer kaže sve, nema šuplje. Ako puno trošiš nisi siromašan i u potrebi. Još malo pa će početi govoriti fabrike radnicima zemlja seljacima.
Ako blok tarifa ne prođe zbog ovakvih likova i populizma, treba lupiti 20% povećanje, svima isto, (I poslati to odmah kao alternativni predlog) pa da vlasnici toplotnih pumpi
I višečlani bar imaju satisfakciju da penzioneri, samci, oni sa niskim primanjima i svi ostali koji malo troše neće biti pošteđeni kao što bi bili sa blok tarifom. Nek' komšiji crkne krava.
panzer

Post by panzer »

https://avaz.ba/vijesti/biznis/982903/u ... nje-struje

Korak od dobrog poslovanja, dva koraka (u suprotnom smjeru) do srozavanja firme.
Ovo poskupljenje će konačno dati prostora firmi da prodiše.
mikriza

Post by mikriza »

I sad Ferk kaže ne može, mora biti minimalno proizvodna cijena :mrgreen: ups malo sanjarim :mrgreen:
montypython

Post by montypython »

mikriza wrote: 01 Jul 2025, 19:27 I sad Ferk kaže ne može, mora biti minimalno proizvodna cijena :mrgreen: ups malo sanjarim :mrgreen:
Ustvari u pravu si, da FERK radi kako treba trebao bi ih odbiti ili odmah korigovati cijenu iz njihovog zahtjeva naviše jer jedan od onih iz menadžmenta jučer reče da će i nakon ovog poskupljenja cijena i dalje biti ispod proizvodne I to mislim 11%.Dakle sam priznaje da je i dosad i sad sve protiv zakona.
Post Reply