Namjenska industrija
Re: Namjenska industrija
Zaŝto je sad dividenda toliko bitna?
Usvojena na skupštini Dividenda 0,43 KM po dionici .
Skupa dionica po mom mišljenju nova fabrika će usisati dobit koju budu ostvarivali u narednom periodu.
Sell..
Skupa dionica po mom mišljenju nova fabrika će usisati dobit koju budu ostvarivali u narednom periodu.
Sell..
Treba prvo vidjeti rezultate. Pretis realno može imati veću dobit od BH telecoma.
Malo se miješaju ovi podaci, ili kod izvještaja agencije za statistiku proizvodi budu evidentirani na više klasifikacija.
U svakom slučaju rast je od skoro 40%.Iz Spoljnotrgovinske komore BiH su za "Nezavisne novine" potvrdili da je vrijednost izvoza namjenske industrije od januara do maja prošle godine iznosila 205.072.492 KM, a u istom periodu ove godine 285.259.770 maraka
Bh. namjenska industrija bilježi snažan rast izvoza, ali se povećava i uvoz sirovina. Očekuje se da će ovaj sektor nastaviti rasti ako se održe globalne vojne napetosti i povećana potražnja za municijom i eksplozivima", naglasili su iz Spoljnotrgovinske komore BiH.
Isti oni što kritikuju višedecenijski posloženi elektroenergetski sektor i zamišljaju besplatnu struju, sad se sablazne i na industriju oružja.Njemački obrambeni startup Helsing, specijaliziran za umjetnu inteligenciju (AI) u vojnim tehnologijama, privukao je novo ulaganje od 600 milijuna eura koje predvodi investicijska tvrtka Prima Materia, čiji su utemeljitelji Daniel Ek, osnivač Spotifyja, i Shakil Khan. Tim krugom financiranja vrijednost Helsinga dosegnula je 12 milijardi eura, čime je tvrtka postala jedan od najvrjednijih tehnoloških startupa u Europi.
Unatoč kritikama i potencijalnim bojkotima Spotifyja zbog Ekove investicije u obrambeni sektor, Ek ostaje uvjeren u ispravnost svoje odluke: “Ljudi će kritizirati, to je u redu. Ja se fokusiram na ono što smatram ispravnim i potpuno sam uvjeren da je ovo prava stvar za Europu”, izjavio je.
Kad se samo sjetim pretis 10km, i a hocu da prebacim sve iz elektroprivrede tamo. Ona je bila oko 13.30. I broker kaze ne znam eto da se ne zeznes, sacekaj jos malo. Ne mozes uzeti puno dionica. Sad kad vidim 68km nije mi dobro. To je taj trenutak kad osjetis. Ne desi se puno puta.
Osjetim ja puno puta ali brokeri ne daju. Ja sam bio spreman kupovati do 20 KM. I uvijek ista priča. Ne možeš ti sam dizati cijenu. Ja razumijem da njima smeta što to nije nalog od 50.000 -100.000 KM ali koliko bi bilo na ponudi ja bih to kupio do cijene od 20 KM.
Ali dijelom je i dobro. Jer iako ima solidnih emitetata, da nije ovih ograničenja, zarobio bih se u dosta nelikvidnih pozicija.
Ali dijelom je i dobro. Jer iako ima solidnih emitetata, da nije ovih ograničenja, zarobio bih se u dosta nelikvidnih pozicija.
Lideri 32 članice NATO saveza usvojili su u Hagu 25. juna historijsku deklaraciju kojom se uvodi obaveza izdvajanja pet posto bruto domaćeg proizvoda (BDP) za potrebe odbrane i sigurnosti do 2035. godine.
In 2024, the European Union's nominal GDP was approximately 17.9 trillion euros
27.000 milijardi KM u narednih 10 godina.Europa bi u sljedećih deset godina mogla potrošiti do 14 bilijuna eura, što je oko 16 bilijuna dolara, na obranu i pripadajuću infrastrukturu, što predstavlja ogromnu priliku za privatne ulagače,
Ako BIH namjenska industrija u ovoj godini održi rast od 40 % ukupna prodaja do kraja godine će biti 700 miliona KM.
Da iskoriste odnosno iz BIH izvezu samo milijardu KM od predviđenih 2700 milijardi KM koliko bi NATO zemlje trebale trošiti godišnje , to su ogromne cifre za našu industriju.
-
Ima li kakvih informacija sa skupstine ginexa
Ako bude kakve dividende, biće neka obavijest do kraja iduće sedmice. Prošle godine je obavijest bila 6 dana nakon skupštine.