https://forbes.dnevnik.hr/aktualno/umje ... juna-eura/
Evo 600 miliona eura za baterije koje mogu skladištiti 900 MWh.
Znači mogu gurati jedan sat bh potrebe. I poslije 1000 ciklusa idu u smeće. To je 1,20 KM/KWh samo za skladištenje.
Koliko onda vrijedi akumulacija Jablaničkog ?
Elektroprivreda BIH
Re: Elektroprivreda BIH
Last edited by brzi on 27 Jun 2025, 15:32, edited 1 time in total.
-
"Cijena kilovata sa blok tarifom ne ovisi o tome koliko vas ima u kući. To sam pokazao a I bez toga jasno. Jedino ako tvrdiš da višečlane porodice troše puno više, što tvrdiš, iako tako nije."
Naravno da troše više, jer ih je više, ali to se odnosi samo na način mjerenja, jer se ne mjeri potrošnja pojedinca nego potrošnja domaćinstva.
A ako izračunam minimalne potrebe pojedinca za strujom, a to se može vrlo precizno uraditi ako se ima volje, odredim limite na njima i onda tako napravim blok tarife, bit će i vuk siti i ovce na broju. Ovako će uvijek imati bunu i teže će provesti odluku o poskupljenju koja se mora provesti.
Naravno da troše više, jer ih je više, ali to se odnosi samo na način mjerenja, jer se ne mjeri potrošnja pojedinca nego potrošnja domaćinstva.
A ako izračunam minimalne potrebe pojedinca za strujom, a to se može vrlo precizno uraditi ako se ima volje, odredim limite na njima i onda tako napravim blok tarife, bit će i vuk siti i ovce na broju. Ovako će uvijek imati bunu i teže će provesti odluku o poskupljenju koja se mora provesti.
Postoji li sansa da ce se ova dionica dozvati u skorije vrijeme?
Da li je vrijeme da se kupe dionice ili ce ovo jos ici dole!?

Samo da ne bude veliki minus u prvih 6 mjeseci, onda djaba i povecanje cijene. Meni se cini da bi mogla malo gore, samo ne znam ko ce kupiti preko 11000 dionica koje si bile na prodajnom nalogu 11,36 ja mislim.
Zaboravio sam napisati..... Ikanović na skupštini reče da još uvijek ne trguju na SEEPEXu. Kao sve imaju ali nisu dobili potvdu od carinske nadležne službe.
Znači posrednici i dalje uzimaju proviziju.
Samo privatizacija može donijeti ozbiljne promjene.
Proizvodnja uglja u FBiH u maju 297.000 tona mrkog uglja oko 7.000 tona manje nego u maju 2024.
Proizvodnja lignita bolja nego u maju 2024. za 19.000 tona.
Izvoz uglja je zaustavljen, samo 2000 tona izvezeno.
Uglavnom bez značajnijih promjena, u prvih 5 mjeseci slično prošloj godini. Pad je zaustavljen ali teško do rasta proizvodnje.
Proizvodnja uglja u FBiH u maju 297.000 tona mrkog uglja oko 7.000 tona manje nego u maju 2024.
Proizvodnja lignita bolja nego u maju 2024. za 19.000 tona.
Izvoz uglja je zaustavljen, samo 2000 tona izvezeno.
Uglavnom bez značajnijih promjena, u prvih 5 mjeseci slično prošloj godini. Pad je zaustavljen ali teško do rasta proizvodnje.
-
Trump ukida subvencije obnovljivih I ujedno uvodi poreske olakšice za ugalj. Indikativna je rečenica predsjednika američkog energetskog saveza: "ako će ukidanje subvencija ubiti njihovu industriju (obnovljivi) onda možda ne bi ni trebala postojati". Istovremeno Trump ukinuo sankcije nametnute Mađarskoj od Bidenove administracije za gradnju velike nuklearke u kooperaciji sa Rusima. Gradnja može početi.
Dakle ako mi hoćemo nastavak bloka 7 i upotrebe svog strateškog resursa kojeg imamo u vrijednosti 200 milijardi eura, tj uglja a koji je blokiran od EU-Britanija-Usrulja krugova jasna je adresa gdje se treba obratiti sad ili nikad i iskoristiti momentum. Direktno kod američkog ambasadora i Trumpa i možemo početi blok 7 takoreći sutra. Pogotovo ako bi npr dogovorili upotrebu američke opreme. A ne da se Bećirovići, Konakovići Lakići i slični šetkaju po svjetskim prijemima bez veze i bez ikakvog efekta, pričajući o nekakvom imaginarnom EU i NATO putu I "pravednoj tranziciji" a energetika na koljenima.
https://energetika.ba/obnovljivi-izvori ... orez/24541
Dakle ako mi hoćemo nastavak bloka 7 i upotrebe svog strateškog resursa kojeg imamo u vrijednosti 200 milijardi eura, tj uglja a koji je blokiran od EU-Britanija-Usrulja krugova jasna je adresa gdje se treba obratiti sad ili nikad i iskoristiti momentum. Direktno kod američkog ambasadora i Trumpa i možemo početi blok 7 takoreći sutra. Pogotovo ako bi npr dogovorili upotrebu američke opreme. A ne da se Bećirovići, Konakovići Lakići i slični šetkaju po svjetskim prijemima bez veze i bez ikakvog efekta, pričajući o nekakvom imaginarnom EU i NATO putu I "pravednoj tranziciji" a energetika na koljenima.
https://energetika.ba/obnovljivi-izvori ... orez/24541
-
Nadam se da posrednici nisu kupovali struju na berzi po npr 50 KM a prodavali je EP po 100 i više. I Nadam se da u ovom lukrativnom biznisu kao i onom sa Lagerom ne učestvuju ljudi iz rukovodstva EP, Ministarstva, Vlade ili stranaka. I da nije to razlog što prelaz na trgovinu od strane same EP ide tako sporo.. Znači posrednici i dalje uzimaju proviziju.
Razlog je isti kao u svakoj državnoj firmi.....
Kao državni službenik tvoje je samo da se slijedi procedura. Nema tu puno žurbe, osjećaja za efikasnost ili bilo čega drugog što bi u svojoj firmi ti ljudi uradili.
Bilo ko može dobiti saglasnosti carinske uprave, ili UIO, ili ostale saglasnosti potrebne za međunarodnu trgovinu. Pogledajte spisak trgovaca strujom u BIH i vidjećete da svako može.
Kako rekoh , gospođa ekonomska šefica je sat vremena pojašnjavala izvještaj za 2024. I ni jedan jedini pozitivni parametar nije navela.
Kao, dobro je što smo povećali prodaju struju građanstvu odnosno prihode jedino loše je što smo od imali veći gubitak.
Neke stvari sam im rekao:
pozivaju se na lošu hidrologiju a opštepoznato je da 20-30% ukupne proizvodnje je iz HE. U 21. prvom vijeku se ne možemo pozivati na hidrologiju. Ima kiše, nema kiše. Nismo indijanci.
Onda. Planira se 800.000 KM dobiti odnosno da se radi na pozitivnoj nuli.
Čim se tako planira to znači da je krajnji rezultat sigurni minus jer uvijek ima nešto nepredviđeno.
Spomenuo sam im i da smo im još u januaru 2024. rekli da će imati negativan rezultat i da je sramota mi kao " laici" u elektroenergetici unaprijed znamo rezultat.
I opet, nedostaje im uglja iz rudnika, i dalje manje od planiranog, pa sam im rekao ako treba nedostaje milion tona kupite milion tona, sve uradite ali nemojte svjesno imati gubitke.
Ako se bojite povećati cijenu struje, pozovite se na nas male dioničare i recite da ćemo zahtijevati odštetu od milijardu KM koja će ukopati entitet. Pošto je upravo situacija " viadukt" aktuelna i pošto se sad svi boje toga.
Ostavke sam svakako zahtijevao. Odnosno predložio to ili da ih smijeni vlada entiteta pošto 30 godina se nije desilo da su tri godine zaredom u minusu.
Kao državni službenik tvoje je samo da se slijedi procedura. Nema tu puno žurbe, osjećaja za efikasnost ili bilo čega drugog što bi u svojoj firmi ti ljudi uradili.
Bilo ko može dobiti saglasnosti carinske uprave, ili UIO, ili ostale saglasnosti potrebne za međunarodnu trgovinu. Pogledajte spisak trgovaca strujom u BIH i vidjećete da svako može.
Kako rekoh , gospođa ekonomska šefica je sat vremena pojašnjavala izvještaj za 2024. I ni jedan jedini pozitivni parametar nije navela.
Kao, dobro je što smo povećali prodaju struju građanstvu odnosno prihode jedino loše je što smo od imali veći gubitak.
Neke stvari sam im rekao:
pozivaju se na lošu hidrologiju a opštepoznato je da 20-30% ukupne proizvodnje je iz HE. U 21. prvom vijeku se ne možemo pozivati na hidrologiju. Ima kiše, nema kiše. Nismo indijanci.
Onda. Planira se 800.000 KM dobiti odnosno da se radi na pozitivnoj nuli.
Čim se tako planira to znači da je krajnji rezultat sigurni minus jer uvijek ima nešto nepredviđeno.
Spomenuo sam im i da smo im još u januaru 2024. rekli da će imati negativan rezultat i da je sramota mi kao " laici" u elektroenergetici unaprijed znamo rezultat.
I opet, nedostaje im uglja iz rudnika, i dalje manje od planiranog, pa sam im rekao ako treba nedostaje milion tona kupite milion tona, sve uradite ali nemojte svjesno imati gubitke.
Ako se bojite povećati cijenu struje, pozovite se na nas male dioničare i recite da ćemo zahtijevati odštetu od milijardu KM koja će ukopati entitet. Pošto je upravo situacija " viadukt" aktuelna i pošto se sad svi boje toga.
Ostavke sam svakako zahtijevao. Odnosno predložio to ili da ih smijeni vlada entiteta pošto 30 godina se nije desilo da su tri godine zaredom u minusu.
Što se tiče procedure organizovanja udruženja malih dioničara, prema propisima, Jadran kapital ne može biti nosilac jer je strano pravno lice pa će ići na formiranje "saveza malih dioničara". Ne znam koja je tu suštinska razlika ali dobro bi bilo da se oformi bilo šta.
Uglavnom, bićemo informisani.
Uglavnom, bićemo informisani.