Slažem se s tobom Monty da ne bi trebalo da su poslovali posebno loše za prvih šest mjeseci ove godine, tj da bi realan rezultat trebao biti simbolično pozitivan.montypython wrote: ↑17 Jun 2025, 10:05 S obzirom da ne znamo ništa možemo samo nagađati poredeći sa prošlim godinama.
Jeste podbacila je hidrologija ali otvorila se ta mogućnost kupovine na berzi po niskim cijenama tako da je moguća čak i zarada na tom uvozu.
I sam Buljubašić to kaže:
"Drugi razlog za uvoz je da smo mi, u određenim periodima, kada je cijena na tržištu povoljnija od naše proizvodne cijene, da bismo stabilizovali naše depoe uglja, kupovali energiju. To je energija koja je prevashodno vezana za proizvodnju iz solarnih elektrana i koja na dnevnom nivou bude znatno povoljnija nego naša proizvodna cijena iz naših termoelektrana."
Ovo sam mjesecima pominjao kao mogućnost i sad je evo potvrđeno. I to izgleda rade svakog dana, vidi se po grafiku potrošnje.
Ono što je najveća razlika u odnosu na prošlu godinu je ipak cijena struje koja
je veća za 10 do 100 % kako za koju grupu potrošača. A i to 10 % je na račun a s obzirom da su na računu povećane samo stavke struje (koje idu EP) a ne i mrežarine (koje ne ide sve za EP) to je u stvari povećanje za 15-20%. To je sigurno bilo dodatnih 100-150 miliona prihoda i daleko prevazilazi sve ostale razlike u odnosu na 2024. Kad bi prikazali realno poslovanje bez akrobacija, uzevši u obzir sve navedeno, mislim da bi prvo polugodište završili sa 0 do 30 m dobiti. Ovako znajući da idu na vrlo skoro dizanje cijena a znajući njihovu kukavičku psihologiju, maksimalno će iz PR razloga kukati prije toga, a dobit neće prikazati čak i da je ima (ubaciće sve troškove koje mogu, remontovaće TE i sl) tako da možda prikažu od minus 30 do nule na polugodištu. Sumnjam da će ići na veći taj lažni minus jer sad je ipak u njihovom mandatu teško bi prebacili krivicu na prethodnu vlast. A onda ako bude tog povećanja cijena (očekujem do kraja ljeta) posebno ako budu blok tarife, bila bi to jedna sasvim drugačija priča.
Kakav će biti konačno iskazani rezultat ovisit će o njihovoj percepciji dnevno- političke situacije, ali mislim da će i prikazani izvještaj biti pozitivan.
Predvidivi su ko gazda male firmice, koji u početku u strahu od porezne nastoji prikazati što veće gubitke ,a onda kad vidi da gubitaši nemaju ničije povjerenje okrenu ploču .
Računovodstvene politike dozvoljavaju mogućnost sitnih navlaćenja tamo ili ovamo na rezervisanjima,amortizaciji ili sličnim stavkama, ali definitivno su sa pretvaranjem avansa u dugoročne kredite rudnicima izgubili mogućnost za iznenadna velika terečenja troškova preko otpisa.