Elektroprivreda BIH

beka26

Re: Elektroprivreda BIH

Post by beka26 »

99% sam siguran da ce " posao" da dobije Energoinvest.
veliki dedo

Post by veliki dedo »

IZ ELEKTROPRIVREDE BiH NAJAVLJUJU POVEĆANJE CIJENA STRUJE:
Direktor Buljubašić kaže da su ovo razlozi

https://www.slobodna-bosna.ba/vijest/41 ... zlozi.html
montypython

Post by montypython »

Malo mi čudno ovo, dan dva prije direktor u podužem intervjuu na N1 nije to rekao čak ni na eksplicitno pitanje voditelja. Rekao je da ne može reći da neće biti poskupljenja. Dan poslije ovoga tvrdnje u SB da je EP najavila... i potpuno ista rečenica u još nekim medijima. Međutim nisam našao tu najavu iz EP. Ono što ja pretpostavljam je da su neki mediji gladni kakve god senzacije jednostavno istrgli iz konteksta dijelove intervjua na N1 pa, pretpostavljajući da će poskupljenje ipak nekad biti, jednostavno izmislili da je EP najavila poskupljenje I onda u članku ponovili potpuno iste rečenice koje je rekao za N1 kreirajući tako novu vijest iz ničega. A volio bih da se varam i da postoji takvo saopštenje EP.
brzi

Post by brzi »

"Važno je napomenuti i obaveze prema Planu rasta za zapadni Balkan usaglašenih reformskih aktivnosti s predstavnicima Evropske komisije"

Oni će prije ili kasnije pod pritiskom iz vana morati dovesti cijenu iznad proizvodne.
Elkombar

Post by Elkombar »

Nikšić o povećanju cijene struje: Svi bi da štite okoliš, a da struje bude jeftina
https://www.vijesti.ba/clanak/701408/ni ... --lRBOikqA
panzer

Post by panzer »

Šta mu je?
panzer

Post by panzer »

Šta im je?
- 20 posto je iz hidroelektrana, a ova hidrološka godina ne ide nam u prilog. Čak se predviđa da će biti lošija od prethodnih. Mi smo već za prvi kvartal 20 posto ispod planiranih količina. Situacija po pitanju hidrologije je poprilično teška. S druge strane, moram istaći da kontinuirano raste potrošnja u domaćinstvima. Samo za prvi kvartal je to rast od 11,7 posto i kada uzmemo neki omjer, 57 posto ukupne energije se troši u domaćinstvima. Onda dolazimo do kalkulacije da cijena struje za domaćinstva nije usklađena s proizvodnom cijenom iz naših kapaciteta – kaže Buljubašić.

EPBiH još nije pokrenula tarifni postupak, niti donijela odluku o modelu povećanja cijena, ali Buljubašić upozorava da ulazni troškovi konstantno rastu, posebno u termoelektranama.

- Takva odluka se može donijeti bilo kad tokom godine. Ne mora pod svaku cijenu, ali usklađivanje prodajne cijene s proizvodnom je neminovno da bi se održala finansijska stabilnost EPBiH, što garantuje i energetsku stabilnost FBiH – ističe Buljubašić.

O ozbiljnosti situacije u energetskom sektoru govori i podatak da je u prva četiri mjeseca ove godine BiH za uvoz električne energije dala gotovo 267 miliona KM, što je za približno 225 miliona ili 518 posto više nego u istom periodu prošle godine. Razlog ovakvom rastu uvoza je nedostatak dovoljnih količina iz domaćih kapaciteta.

Povoljnija cijena
- Nismo imali dovoljnih količina, posebno iz hidroelektrana, ali i zbog nedostatka uglja, koji je posebno vezan za rudnik Đurđevik i dijelom rudnika Banovići, koji je van koncerna. Drugi razlog za uvoz je da smo mi, u određenim periodima, kada je cijena na tržištu povoljnija od naše proizvodne cijene, da bismo stabilizovali naše depoe uglja, kupovali energiju. To je energija koja je prevashodno vezana za proizvodnju iz solarnih elektrana i koja na dnevnom nivou bude znatno povoljnija nego naša proizvodna cijena iz naših termoelektrana. Podaci koji se iskazuju vezani za uvoz struje su takvi kakvi jesu i nije to uvoz samo EPBiH, već i još dvije elektroprivrede i drugih uvoznika električne energije – kaže Buljubašić.

Dovedeni pred zid
U prošloj godini pokrenute su investicije u projekt odsumporavanja u TE „Kakanj“, a u toku su javne nabavke za isti projekt u TE „Tuzla“. Projekti u vezi s obnovljivim izvorima energije nailaze na niz prepreka.

- Na neki način smo u posljednje vrijeme dovedeni pred zid, jer problem je s raspolaganjem državnom imovinom. Vjetroparkovi i hidroelektrane su praktično sve vezane za državnu imovinu i zemljište. S ove pozicije bih zamolio sve koji su u mogućnosti da se maksimalno potrude da se taj problem riješi u narednom periodu, jer sve investicije za koje pripremamo ili imamo spremne projekte, ne mogu biti realizovane – kaže Buljubašić.
Sitna buranija

Post by Sitna buranija »

Biće to da im je minus na polugodištu ogroman...
montypython

Post by montypython »

S obzirom da ne znamo ništa možemo samo nagađati poredeći sa prošlim godinama.
Jeste podbacila je hidrologija ali otvorila se ta mogućnost kupovine na berzi po niskim cijenama tako da je moguća čak i zarada na tom uvozu.
I sam Buljubašić to kaže:
"Drugi razlog za uvoz je da smo mi, u određenim periodima, kada je cijena na tržištu povoljnija od naše proizvodne cijene, da bismo stabilizovali naše depoe uglja, kupovali energiju. To je energija koja je prevashodno vezana za proizvodnju iz solarnih elektrana i koja na dnevnom nivou bude znatno povoljnija nego naša proizvodna cijena iz naših termoelektrana."
Ovo sam mjesecima pominjao kao mogućnost i sad je evo potvrđeno. I to izgleda rade svakog dana, vidi se po grafiku potrošnje.
Ono što je najveća razlika u odnosu na prošlu godinu je ipak cijena struje koja
je veća za 10 do 100 % kako za koju grupu potrošača. A i to 10 % je na račun a s obzirom da su na računu povećane samo stavke struje (koje idu EP) a ne i mrežarine (koje ne ide sve za EP) to je u stvari povećanje za 15-20%. To je sigurno bilo dodatnih 100-150 miliona prihoda i daleko prevazilazi sve ostale razlike u odnosu na 2024. Kad bi prikazali realno poslovanje bez akrobacija, uzevši u obzir sve navedeno, mislim da bi prvo polugodište završili sa 0 do 30 m dobiti. Ovako znajući da idu na vrlo skoro dizanje cijena a znajući njihovu kukavičku psihologiju, maksimalno će iz PR razloga kukati prije toga, a dobit neće prikazati čak i da je ima (ubaciće sve troškove koje mogu, remontovaće TE i sl) tako da možda prikažu od minus 30 do nule na polugodištu. Sumnjam da će ići na veći taj lažni minus jer sad je ipak u njihovom mandatu teško bi prebacili krivicu na prethodnu vlast. A onda ako bude tog povećanja cijena (očekujem do kraja ljeta) posebno ako budu blok tarife, bila bi to jedna sasvim drugačija priča.
brzi

Post by brzi »

Evo ja prognoziram 40 do 50 miliona minusa.
Post Reply