Elektroprivreda BIH

panzer

Re: Elektroprivreda BIH

Post by panzer »

Kada budemo pokretali naredno usklađivanje cijena električne energije, biće to s modelom blok tarifa.
,

zašto ne odmah, odnosno u drugom polugodištu
montypython

Post by montypython »

Upravo tako. Zašto ne sutra? Zašto zahtjev nije već podnesen? Je li to sada cijena dobra i usklađena i viša od proizvodne? Prvo priča o tome da cijene svega idu gore, da treba usklađivati a onda "kada budemo usklađivali". Kao ne žuri mu se. Inače čitav intervju kao da je copy paste nekog prethodnog, bukvalno govori iste stvari kao prije nekoliko mjeseci, čak su i rečenice gotovo iste. Ako je tad rekao fali milion tona pa nakon pola godine ako ne i godinu opet kaže isto, ko je kriv, nečija baba ili upravo on tj menadžment "vladajućeg društva". Jedina novost ovdje je da će nove cijene biti u okviru blok tarife što je dobro jer omogućava i značajnije povećanje u prosjeku a i smanjiće korištenje struje za grijanje.
Slutim da pojačano kuka upravo zbog predstojećeg zahtjeva za povećanje a i da će poslovanje na polugodištu prikazati gorim nego što jeste tj da neće prikazati značajniju dobit čak i ako je ima. To u slučaju da zahtjev za povećanje bude uskoro a ako će tek ujesen onda možda i prikažu neki napredak na polugodištu.
montypython

Post by montypython »

https://m.youtube.com/watch?v=fjpedyYXqGE
Malo bolji nego inače ali ipak nedovoljno jasan i pripremljen. Prvo, u početku mu sam voditelj daje odlično pitanje zašto je potrošnja struje toliko narasla. Tako reći nabacio mu na volej. Umjesto očiglednog odgovora da su mnogi potrošači zbog ekstremno niske cijene struje prešli sa gasa, drva i peleta, na grijanje na struju, Buljubašić se zapleo u nekoj nemuštoj priči bez poente. Primjer dva, voditelj kaže "da jeste struja je u nas među najeftinijim u Evropi ali su zato drugdje primanja veća.". Valjda direktor ne zna a trebao bi ako ja znam a ne primam platu tamo, i to se mjeri i postoji i podatak o cijeni struje prema kupovnoj moći i tu je BiH među najjeftinijim u Evropi gdje npr građanin BiH može za svoju platu kupiti 2x više struje nego npr građanin Njemačke, Poljske, Italije ili Rumunije za svoju platu.
https://ec.europa.eu/eurostat/statistic ... 2-2024.png
Šta reći o voditelju koji reče da u EU "nižu cijenu struje imaju Gruzija, Kosovo i Turska" (22:31). Problem je što nijedna od pomenute 3 NIJE u Evropskoj Uniji.
Skendi122

Post by Skendi122 »

Pogledao citav razgovor, nazalost da se zakjljuciti da nas ne ceka nista dobro, pogotovo zato sto je naredna godina izborna i oni se nece ni usuditi da povecaju cijene struje. Blok tarifa se cini kao dobro rijesenje s obzirom na potrosnju strije koja se konstantno povecava, ali bi i taj potez gradjani protumacili kao poskupljenje. Nazalost ni i jednom trenutku nisam primjetio optimizam kod Buljubasica, cak mi je i djelovao jako zabrinut.
montypython

Post by montypython »

On uvijek ima takvu facu a vjerovatno i "po zadatku" pred planirano poskupljenje treba da malo dramatizuje. Meni je dosta vjerovatno da će poskupiti vrlo skoro, upravo zato jer slijedi izborna godina, bolje poskupiti sad nego tad a nije dobro u izbore ući sa najvećom firmom kao gubitašem cijeli mandat. Drugo, oni uvijek govore da neće poskupiti čak i onda kada jeste poskupila a sad ako kaže da "ne može reći da neće" onda skoro sigurno hoće, pogotovo jer je pomenuo da i međunarodni faktori to traže, pa onda "niko ne daje kredit za investiranje gubitašu" itd. Rekao bih da je na više indirektnih načina poručeno da poskupljenje ide.
aid

Post by aid »

I meni je djelovao zabrinut složenošću problematike u kojoj se našao ni kriv ni dužan pa to ne može sakriti ni pred kamerama. Samo što ne kaže šta mi je ovo trebalo.
Iako se dosta ponavlja od početka mandata ipak se vidi da tek sad počinje shvatati da biti direktor EP nije samo nabrajati investicije kao lijepe želje i probleme ,već za realizaciju istih, koje i nisu same sebi svrha nego samo dio u slagalici, treba da se uradi mnogo toga, prije svega pozitivno poslovanje.
Još će neko vrijeme mantrati da se on bavi javnim snabdjevanjem , da mu vlada određuje i troškove i prodajne cijene, ali čini mi se da je skontao da je bez pozitivnih rezultata poslovanja sve prazna priča, i da mu je lakše povečati cijenu struje nego proizvodnju uglja , produktivnost i reorganizaciju koncerna ako želi ostati tu gdje je.
Na pitanje o odvajanju ODS-a ,što je od 2009. god. najznačajnija organizacijska izmjena za koju je rok 17.08. ove god.dao je smušen odgovor da komisije JPES I JPEM rade, ali ne zna da li će biti usvojeno u roku iako je u planu za 2025.god dat prijedlog rješenja koje ,očito pod uticajem Energetske zajednice, ide na korekciju.
brzi

Post by brzi »

https://capital.ba/rat-regulatora-i-ers ... ca-struje/

Uzmem kad mi treba a vratim ti kad ti ne treba.

Razlika cijene u dnevnim i večernjim satima 5 do 10 puta a trebalo bi da se kompenzira 1:1.
Mogao bi regulator provjeriti da li je prodajna cijena ispod proizvodne pa se i po tom pitanju pridržavati zakona.
montypython

Post by montypython »

Potpuno su u pravu iz ERSa što se bune.. I EP BiH treba da se buni. Pogotovo ako je tačno ono da mora da otkupljuje od prosumera I to po nekim suludim potpuno vještačkim cijenama. Npr da mora da otkupi od njih po npr 80 E/MW iako na tržištu tada ima kupiti po 20 ili po nula). Ili da zaustavlja svoje kapacitete da bi otkupio viškove od solara kad ih niko neće. Znači EP i/ili građani treba da finansiraju loše poslovne odluke kriminalaca i tajkuna koji su se zaletili u to. I još da im građani prave mrežu dalekovoda do njihovih solara po brdima. Eto do čega nas je dovela zelena i "pravedna" tranzicija I potpisivanje suludih zakona samo da se dodvori EU globalistima. Hitno mijenjati ovaj zakon i sve slične dosad nametnute I povlačiti se iz svih sporazuma i konvencija koje smo potpisali a na našu su štetu. Hitno izlaziti iz svih sporazuma gdje je druga strana EU, energetskih zajednica i sličnih izmišljotina i tražiti savezništvo sa SAD om ili bilo kim drugim. S Putinom, Kinom, Turskom, nije bitno ko god ponudi za 1 KM bolje uslove. Onog Lakića što se vucara po zelenim simpozijima umjesto da obilazi rudnike i gradi nove TE I HE pod hitno smijeniti dok nije napravio veću štetu.
A EU ako toliko voli prosumere neka im direktno iz svog budžeta plaća subvencije a ne da im to plaćaju građani. Ako solari nisu samoodrživi ne znam što ih grade i planiraju nove. I usput, EPBiH treba da preko vrha države traži hitno od Energetske Zajednice I EU naknadu štete zbog gubitaka nanešenih firmi forsiranjem obnovljivih izvora I zelene tranzicije na štetu EPBiH I štetu zbog blokade gradnje bloka7, blokade upotrebe uglja a sve po njihovim instrukcijama. Štetu procjenjujem na minimalno 300 miliona KM godišnje za prethodnih bar 5 godina I još min 300 miliona za svaku godinu od sada nadalje. Dakle EU odmah da uplati 1.5 milijardu KM direktno na račun EPBiH I da nastavi davati 300 m svake godine dok se insistira na apstiniranju od uglja kojeg imamo pod zemljom u vrijednosti od 200 milijardi KM. E to je pravedna tranzicija.
Elkombar

Post by Elkombar »

https://www.nezavisne.com/ekonomija/trz ... uje/910002

Almir Bečarević kaže za "Nezavisne novine" da je u kompletnoj Federaciji BiH došlo do pada izvoza električne energije, te drastičnog porasta uvoza.

"Ja sam najavio i ranije da će to imati uticaj na cijenu. Sada ide ljeto, hidrologija je loša, imamo problema sa rudnicima, te 'Elektroprivreda BiH' nema kome da se obrati osim građanima. Jedino izgleda građani mogu spasavati ovo preduzeće, a ne oni koji su plaćeni za to. Ne mogu da shvatim da svi nijemo posmatraju to da je jedna tako moćna kompanija od pozitivnog poslovanja došla u ovakve gubitke i do ovakvog bilansa. Vidjećemo kako će na ovo reagovati FERK i građani", istakao je ovaj stručnjak za energetiku iz Sarajeva.

Opzicija koristi svaku priliku za ubiranje poena, predstavljajuci se kao zastitnici gradjana, a u sebi bi jedva docekali da sadasnja vlast podigne cijene svega i svacega, uvede nove poreze kako bi ih glasaci kaznili, a oni dosavsi na vlast ubirali kajmak od tih novih prihoda i pritom ne pomislivsi da poreze i poskupljenja vrate na nivo koji je bio dok su bili opozicija.
panzer

Post by panzer »

Eto da zamole građane da plate robu koja se godinama prodaje ispod proizvodne.
Post Reply