Stanje na depoima može biti samo losije.
U prva četiti mjeseca je spaljeno 62.000 tona uglja više za 77 GWh struje manje.
Ocito da je kvalitet uglja sve losiiji.
A proizvodnja uglja je slična prošlogodišnjoj, nema napretka.
Elektroprivreda BIH
Re: Elektroprivreda BIH
Presporo propadaju. Šteta što nije totalni kolaps. Ovo sporo propadanje je dosta opasnije.
Ja mislim da ni najveci optimisti vise ne vjeruju ovoj dionici. Mozda je to znak da ce uskoro dionica da poleti i visine
Dionicama vjerujem a politici ne vjerujem. Realna cijena, čak i u trenutnim uslovima, je 50-60 KM.
Do kakvog smo besmisla dosli.
HE Jablanica u realnim uslovima može ostvariti veću dobit od Cementare Kakanj koja trzisno vrijedi 700 miliona odnosno dvije Elektroprivrede.
HE Jablanica u realnim uslovima može ostvariti veću dobit od Cementare Kakanj koja trzisno vrijedi 700 miliona odnosno dvije Elektroprivrede.
Šta je besmisleno, da HE ne ostvaruje dobit ili da cementara vrijedi toliko?
Besmislena su jedino očekivanja od državnog aparata vs privatni kapital
Besmislena su jedino očekivanja od državnog aparata vs privatni kapital
-
To je za prva četiri mjeseca zbirno, međutim za sam april je obrnuto. Spaljeno 63 000 tona manje a rudnici proizveli 17000 tona uglja više nego istog mjeseca prošle godine. To bi moralo proizvesti neki višak na depoima bar što se aprila tiče. TE Tuzla je proizvela značajno manje u aprilu tako me ne bi iznenadilo da je jedan blok na remontu (što je bilo najavljeno u onom trogodišnjem planu). Ili su ga ugasili zbog povoljnih uvoznih cijena. Gledajući one dijagrame na nosbih tako bi moglo biti i u maju. Većinom prethodnih dana proizvodnja sredinom dana nije prelazila 600 MW. A potrošnja je bila duplo i više. Ako se dakle troši značajno manje uglja nema mi logike da ga može nedostajati.
http://fzs.ba/index.php/2025/05/27/krat ... rezultati/
-
Ovo je ludnica šta su napravili. Znači EP sad mora npr ljeti kad može sredinom dana kupiti po 10 E/MW umjesto toga kupiti na silu od vlasnika solara po npr 80 E/MW. Ili čak gasiti svoju proizvodnju da bi se tajkunima I kriminalcima omogućilo da prodaju u trenutku kad tu struju niko neće. I to plaćaju građani. Očigledna dogovorena pljačka. I sad svi ti ČavalićI i slični analitičari ni slova o ovome a pričau o nekakvim višečlanim porodicama.aid wrote: ↑02 Jun 2025, 21:26 ...
U nekim slučajevima I u nekim godinama podsticaji su iznosili i 50 feninga po kwh za SE ,a na to se dodaje cijena koju im plati elektroprivreda za isporučeni kwh.
Dakle privatni investitori u OIE u BIH su u startu apsolutno obezbjedili ( oni koji su do sada završili investiciju) povrat investicije i ostvarenje odgovarajućeg profita od bilo kakvog tržišnog rizika na gore navedeni način .
Dodatno ,i time što (za sad) sav trošak izgradnje prenosne i distributivne mreže kao i trošak balansiranja pada na krajnje kupce preko JPES JPEM I EPRS, odnosno i na ove subjekte i njihove vlasnike.
Osim ovoga tu su I mnogi skriveni troškovi za navedene državne firme ,jer dok god ima energije iz OIE oni je moraju prihvatati po dogovorenim cijenama ,a propuštati jeftinije izvore s vanjskog tržišta, ili zaustavljati vlastitu proizvodnju neovisno da li im to u tom momentu odgovara i, obratno, kupovati i proizvoditi i kad im ne odgovara, dok se za OIE takvo pravilo po definiciji ne može ugovoriti zbog tehnoloških limita izvora energije.
...
https://www.epbih.ba/arhiva/obavjestenja
26.06. je skupština.
Usvajanje poslovanja i pokriće gubitka iz fonda rezervi.
Pravimo se kao da je sve u redu.
26.06. je skupština.
Usvajanje poslovanja i pokriće gubitka iz fonda rezervi.
Pravimo se kao da je sve u redu.
Nekakva mi mučnina kad vidim ovo, komunalci pravi. Radije bih u Goražde na skupštinu dioničara otišao.