BH Telecom

one

Re: BH Telecom

Post by one »

One of President Donald Trump’s top officials has warned European allies hesitant about working with Elon Musk’s satellite Internet company that they needed to choose between US and Chinese technology.

Federal Communications Commission Chair Brendan Carr told the Financial Times that “allied western democracies” needed to “focus on the real long-term bogey: the rise of the Chinese Communist party.”

His comments come as European governments and some European companies consider whether Starlink—which is owned by Musk’s SpaceX and provides satellite broadband and limited mobile services—is a reliable partner after Washington threatened to switch off its services in Ukraine.

Carr, a longtime ally of Musk who Trump tapped to run the agency after his re-election as president, said it was “unfortunate” that politics appeared to be influencing long-term decisions.

“If you’re concerned about Starlink, just wait for the CCP’s version, then you’ll be really worried,” he said.

UK telecoms companies BT and Virgin Media 02 are among the companies trialling Starlink’s technology for mobile or broadband services—although neither has yet signed a full agreement with the provider.

Carr has previously argued in favor of Musk’s businesses in the US, claiming they had been targets of “regulatory harassment” ever since the billionaire took over Twitter in 2022.

He has also repeatedly suggested that Joe Biden’s administration discriminated against Starlink by denying it US government subsidies for rural broadband.

Carr told the FT that he believed Europe was “caught” between Washington and Beijing and warned of a “great divide” opening up between “CCP-aligned countries and others” in artificial intelligence and satellite technology.
panzer

Post by panzer »

Savjet Agencije za zaštitu konkurencije Crne Gore donio je rješenje kojim se u skraćenom postupku odobrava sprovođenje koncentracije kojom BH Telecom stiče pojedinačnu kontrolu nad kompanijom Telemach Crna Gora.
Rješenje je usvojeno na sjednici održanoj 16. aprila 2025. godine, a odnosi se na zahtjev BH Telecoma podnesen krajem januara.
Truba

Post by Truba »

Baj baj dividenda :D
Sitna buranija

Post by Sitna buranija »

Truba wrote: 05 May 2025, 20:52 Baj baj dividenda :D
Truba, što si negativan. Možda je i nastave isplaćivati. U impulsima... Jer gotovinu će potrošiti...
Sabur2

Post by Sabur2 »

Sad će lagano davljenje obje kompanije, cijeđenje, i onda nekad u buducnosti prodaja nekom "stranom" fondu, za neke simbolične pare, taman takve da se javnost previše ne uznemiri.
slavuj

Post by slavuj »

Sabur2 wrote: 06 May 2025, 01:30 Sad će lagano davljenje obje kompanije, cijeđenje, i onda nekad u buducnosti prodaja nekom "stranom" fondu, za neke simbolične pare, taman takve da se javnost previše ne uznemiri.
Ne mora sve ispasti baš loše.Prvo zbog toga što je ovo tek jedno od više mišljenja o nepostojanju monopola koje valja pribaviti.
Kod nas,u BiH,situacija je bitno drugačija.Ovdje nakon eventualnog spajanja ove dvije kompanije,ostaje praktično samo jedna.
Ja sam već jaavno problematizirao tu akviziciju.Posebno zbog toga što dioničari i javnost ne znaju ništa o finansijskim detaljima .Ovi nisu reagirali,ako ne zbog mojih postavljenih ptanja onda bar zbog snage medija koji je to objavio na prvoj strani.I to je ono što mene
brine.Stari običaj stranačkih aparatčika:Psi laju,karavani prolaze.
A današnji početak rada federalnog Poskoka trebalo bi da je novi momenat koji bi trebalo da njih brine,Bez obzira što je Nikšiću trebalo deset godina da presjeće vrpcu.
Vjerujem da ovi patijski menadjeri znaju da se u svakom biznisu investira da bi se zaradedjivalo više a ne manje.
Znaći dividende će biti,ako je ne pokradu samom akvizicijom!
Valja otići na Skupštinu i o tome ih pitati!
Sitna buranija

Post by Sitna buranija »

Ja sam, nakon 16-17 godina prodao sav telekom koji sam imao. Upravo da ne bih ovisio o njihovim muljažama i nestručnosti. I na kraju izvisio kao u slučaju EPBiH. A ovo sa kupovinom Telemacha me strašno podsjeća na situaciju sa Mtelom od prije desetak godina kada su preplaćivali operatere koje su kupovali i na taj način izvlačili lovu iz firme i doveli je na rub likvidnosti. Sreća pa su prije godinu i po prodali stubove, pa su se konsolidovali...

A za podsjetnik, kada izvuku sav keš iz firme kroz akviziciju, onda idu zaduženja da se pokrije tekuća likvidnost. A u tom slučaju nema para za dividendu. Osim, ako akvizicija bude koštala do 150 miliona, pa ne sprže sav keš. Onda se mogu očekivati i pozitivni efekti. Ali čisto sumnjam...
Post Reply