Upravo dobro receno “ vrlo slozen projekat “ . U sustini gotovo bez greske izradjen sistem digitalnog novca baziranog na kripotgfraskom algoritmu cije je ogromno trziste u ovom trenutku tesko zamisliti. Tema se moze premjestiti u i u red pill jer se otislo daleko. Cekaj da u Visi u San Francisku procitaju Njegosa mozda promjene misljenje.
https://usa.visa.com/solutions/crypto.html
Komentari trgovanja i dešavanja na tržištu
-
Re: Komentari trgovanja i dešavanja na tržištu
Novac je već odavno digitalni. Ništa od onog QE nije odštampano, samo je bankarski sistem dodao nekoliko decimalnih mjesta.
Ne može ničiji fajl biti novac niti valuta. Može biti neka vrsta vrijednosnice, ali tom logikom i skin iz Fortnite igrice može biti vrijednisnica. Samo ga platforma igrice ograničava da bude rasprostranjeniji.
Ali i dalje sam otvoren za to da potpuno nisam u pravu.
Ne može ničiji fajl biti novac niti valuta. Može biti neka vrsta vrijednosnice, ali tom logikom i skin iz Fortnite igrice može biti vrijednisnica. Samo ga platforma igrice ograničava da bude rasprostranjeniji.
Dobro nisam citao koja je pjesma citirana i izvinjavam se , jer sam na prvu vidio Panzerov odgovor i misli su mi otisle u krivom smjeru … Pokusavam da ti kazem da je nemoguce da su Visa , Google , Meta i slicno upali u spore transkacije zasnovane na necemu gorem od Ponzi sheme
Hmm... Da, u QE-u se nista ne stampa, ali se opet povecava i M1 i M2, a stamim tim i M3 i M4. Centralna banka nudi novi novac bankama koje centralnoj banci za taj novi novac prodaju obveznice i drugu imovinu koju vec drze, a novac od te prodaje postaje M2 ili M1, koje onda banke mogu koristiti za kupovinu vladinih ili korporativnih obveznica ili uobicajeno kreditiranje.panzer wrote: ↑05 May 2025, 22:05 Novac je već odavno digitalni. Ništa od onog QE nije odštampano, samo je bankarski sistem dodao nekoliko decimalnih mjesta.
Tako da jeste, ne stampa se, ali se ukupna kolicina novca povecava i proporcionalno tom povecanju novac se obezvredjuje.
Btw, veliko hvala za britke informacije na ASA banka temi od prije nekih godinu dana. Truly eye-opening, sto bi rekli. Cini se da sam haman-taman na vrijeme stigao.

-
Nemoguće je izgledalo i da će veliki sultan ulagati u tulipane. Pa dovesti carstvo do propasti. A jeste...KingPoint wrote: ↑05 May 2025, 22:09 Dobro nisam citao koja je pjesma citirana i izvinjavam se , jer sam na prvu vidio Panzerov odgovor i misli su mi otisle u krivom smjeru … Pokusavam da ti kazem da je nemoguce da su Visa , Google , Meta i slicno upali u spore transkacije zasnovane na necemu gorem od Ponzi sheme
Neki su spremni prihvatiti svaki rizik ukoliko postoji mogućnost zarade, ne obazirući se na etiku i moralnost toga. Naravno, za te neke velike igrače su to zanemarivi iznosi zbog čega im je rizik prihvatljiv. Međutim, meni je moja prosudba bitnija od prosudbe tamo nekih managera, pa makar oni bili i iz velikih kompanija. Pogotovo ukoliko su ti manageri suprotstavljeni dokazanim investitorima kao što je Buffet. Ili Gates.
U principu, ta "kriptoimovina" je u potpunosti neregulisana, a da bi bila regulisana moralo bi se znati ko stoji iza toga, koliko toga ima, koliko i kada će se izdati toga nečega još i sl. Ništa od tih varijabli ovdje nije poznato, a s druge strane promotori toga komplikovanim nerazumljivim "tehničkim" jezikom ubjeđuju ljude da je to nešto savršeno. A može nestati sve u trenu. I? Kome se žaliti? A i na kraju, sve se svodi na ono pravilo da ne treba ulagati u nešto što ne poznaješ i ne razumiješ.
Ovaj put na Bosna RE nije trgovina od 2 dionice.
Imam neki osjećaj da je PBS i BosnaRE kupio isti kupac.
lijepo okruglih 100 tisuća na to dvoje sa 1% provizije brokeru.
Iznenada isti dan dvije dionice koje se inace ne pojavljuju, a gotovo po trzisnoj cijeni.
lijepo okruglih 100 tisuća na to dvoje sa 1% provizije brokeru.
Iznenada isti dan dvije dionice koje se inace ne pojavljuju, a gotovo po trzisnoj cijeni.
Pala je kisa, bice bolje
-
Kako se to dogovori, brokeru kazes sta zelis i on nadje te dionice i ugovori/realizuje ili kako ide?