Elektroprivreda BIH

brzi

Re: Elektroprivreda BIH

Post by brzi »

Bez pozitivnog finansijskog nema optimizma.
Iako sa Elektroprivredom se nikad ne zna.
Uz to ima tu još nešto. Izbor emitenata u koje bi se isplatilo uložiti se jako suzio.
Većina je već povisoko za neku ulaznu cijenu. To bi moglo pokrenuti trgovinu dionicama Elektroprivrede.
mikriza

Post by mikriza »

Ja sam siguran da najpozitivnija promjena uz sve navedeno dolazi od grijanja na struju i masovne ugradnje klima. Stalno napominjem kako lokalna firma proda kamion klima sedmično i sad je u toku hype (slično kao pelet nekad), a to će ih htjeli ili ne natjerati na rekakciju, potrošnja na distribuciji samo raste. Takođe promjena mišljenja o siromašnoj populaciji koja ima luksuz da se hladi i grije na struju, i dosta novih uređaja - potrošača za razbibrigu tipa romobili... Mislim da je ovo cikličan proces i ponavljanje priče sa peletom. Napomena i sam se grijem na invertere, ali kako bi rekli kladioničari pokrio i 1 i 2.
Skendi122

Post by Skendi122 »

brzi wrote: 15 Apr 2025, 16:49 Bez pozitivnog finansijskog nema optimizma.
Uz to ima tu još nešto. Izbor emitenata u koje bi se isplatilo uložiti se jako suzio.
Većina je već povisoko za neku ulaznu cijenu. To bi moglo pokrenuti trgovinu dionicama Elektroprivrede.
Slazem se. Tesko je sada u Cement, Asa banku ili ostale uloziti neki veliki novac, a opet mediji su po meni najveci problem. Plasiraju se konstantno depreswvine informacije o elektroprivredi.
montypython

Post by montypython »

novi wrote: 15 Apr 2025, 16:04 Evo par dana ni rijeci o padavinama u slivu Neretve i boljem sutra EP Sarajevo, malo sam zabrinut. Izvadiće nas prijem novih inžinjera u pogonima sa 0 mjeseci staža, ali kao kad sam bio mali 'Sa Titom i partijom naprijed'. Trenutno dionica ne vrijedi ni 10, da ima potencijal ima ali daleko smo mi od potencijala i iskorištene vrijednosti. Evo braća 'Srbi' su svoju EP usrali do uvoza ali se ne predaju, a mi do tog statusa ćemo ugostiti barem još dvije strukture, lovu treba premjestiti u brže rastuće i isplativije stvari. Ovo što sam dao ostaviću kao spomenik mislim da će djeci valjat.
A koje su to brzorastuće i isplativije? Tesla koji je u zadnjih par mjeseci pao sa 356 na 256 dolara, 30 ak %? Ili Nvidia koja je pala 25% u istom periodu. Ili Apple 20% Ili BMW koji je sa 84 eura sletio na 70 za mjesec (17%) , a bio je 110 prošle godine (-37% do danas). Siemens sa 4600 početkom godine na 2800 pad od 40%. Možda Bitcoin 108 hiljada dolara početkom godine sad 85 hiljada, pad od 22%. A to su one koje se percipiraju kao svjetski vrh, ima ih bezbroj koje su se prepolovila ili bankrotirale. U tom smislu ispade da je EP bolja od njih u tom periodu a da nije mrdnula a biće vjerujem još bolja jer će ovi pomenuti dodatno potonuti. Slično je sa domaćima jasno je da one dionice koje su već porasle imaju manji potencijal rasta nego one koje nisu. Orijentisati se na investiranje u ono što raste znajući samo da raste i ništa drugo je najčešća početnika greška. Vidjeli smo nedavno na ENISR. Osim ako tehnička analiza ne šalje neke očigledne signale a to je kod nas nije primjenjivo zbog niske likvidnosti.
U poplavi negativnih vijesti i kuknjavu (da ne ponavljam što drugi gore rekoše) jedini pravi orijentir jesu izvještaji o proizvodnji rudnika i Elektrana, mogućem rastu cijena te svakako padavinama u slivu Neretve i ispunjenosti akumulacije. Možda nekome to izgleda irelevantno ali ni meni ništa manje nije naivna priča da u nešto treba ulagati jer ga drugi mnogo kupuju i jer je "isplativo". Dok amater investira u fabriku čokolade zato što joj je dionica jako rasla, poznavalac proučava da li je prethodna godina u Brazilu bila sušna i kako se kretala cijena kakaa na svjetskom tržištu te ima li pada standarda u zemljama gdje se najviše konzumira. Ili ukratko nema besplatnog ručka niti low effort zarade na dionicama bez rudarenja i analize podataka tj logičkog razmišljanja. Nikakvi recepti ne pale a ono što je do juče bio rastuće i isplativo od sutra može biti najbrže padajuće i obrnuto.
novi

Post by novi »

Monty ako si se ti zakopo nemoramo mi
panzer

Post by panzer »

Ja sam u zadnjih godinu i po znacajno smanjio udio u Epbih i napravio diverzifikaciju ali bih na prvi znak promjene opet sve vratio u ove dionice.
Samo ih korak dijeli do vrlo dobrog poslovanja. A dva koraka do totalnog kraha.
SSenseiSS

Post by SSenseiSS »

montypython wrote: 15 Apr 2025, 18:30
novi wrote: 15 Apr 2025, 16:04 Evo par dana ni rijeci o padavinama u slivu Neretve i boljem sutra EP Sarajevo, malo sam zabrinut. Izvadiće nas prijem novih inžinjera u pogonima sa 0 mjeseci staža, ali kao kad sam bio mali 'Sa Titom i partijom naprijed'. Trenutno dionica ne vrijedi ni 10, da ima potencijal ima ali daleko smo mi od potencijala i iskorištene vrijednosti. Evo braća 'Srbi' su svoju EP usrali do uvoza ali se ne predaju, a mi do tog statusa ćemo ugostiti barem još dvije strukture, lovu treba premjestiti u brže rastuće i isplativije stvari. Ovo što sam dao ostaviću kao spomenik mislim da će djeci valjat.
A koje su to brzorastuće i isplativije? Tesla koji je u zadnjih par mjeseci pao sa 356 na 256 dolara, 30 ak %? Ili Nvidia koja je pala 25% u istom periodu. Ili Apple 20% Ili BMW koji je sa 84 eura sletio na 70 za mjesec (17%) , a bio je 110 prošle godine (-37% do danas). Siemens sa 4600 početkom godine na 2800 pad od 40%. Možda Bitcoin 108 hiljada dolara početkom godine sad 85 hiljada, pad od 22%. A to su one koje se percipiraju kao svjetski vrh, ima ih bezbroj koje su se prepolovila ili bankrotirale. U tom smislu ispade da je EP bolja od njih u tom periodu a da nije mrdnula a biće vjerujem još bolja jer će ovi pomenuti dodatno potonuti. Slično je sa domaćima jasno je da one dionice koje su već porasle imaju manji potencijal rasta nego one koje nisu. Orijentisati se na investiranje u ono što raste znajući samo da raste i ništa drugo je najčešća početnika greška. Vidjeli smo nedavno na ENISR. Osim ako tehnička analiza ne šalje neke očigledne signale a to je kod nas nije primjenjivo zbog niske likvidnosti.
U poplavi negativnih vijesti i kuknjavu (da ne ponavljam što drugi gore rekoše) jedini pravi orijentir jesu izvještaji o proizvodnji rudnika i Elektrana, mogućem rastu cijena te svakako padavinama u slivu Neretve i ispunjenosti akumulacije. Možda nekome to izgleda irelevantno ali ni meni ništa manje nije naivna priča da u nešto treba ulagati jer ga drugi mnogo kupuju i jer je "isplativo". Dok amater investira u fabriku čokolade zato što joj je dionica jako rasla, poznavalac proučava da li je prethodna godina u Brazilu bila sušna i kako se kretala cijena kakaa na svjetskom tržištu te ima li pada standarda u zemljama gdje se najviše konzumira. Ili ukratko nema besplatnog ručka niti low effort zarade na dionicama bez rudarenja i analize podataka tj logičkog razmišljanja. Nikakvi recepti ne pale a ono što je do juče bio rastuće i isplativo od sutra može biti najbrže padajuće i obrnuto.
Brzorastuće a bez rizika da bude i brzopadajuće, teško ;) Zaganjaš neki svjetski indeksni fond po vlastitim preferencijama - razvijena tržišta, tržišta u razvoju, Amerika, Evropa, Kina, ovo ono, šta se kome sviđa. Pogledaš historijski performans radi procjene odnosa povrat/rizik: https://www.msci.com/indexes/index/892400. Alociraš kapital (akcent stavljam na alokaciju a ne na cijenu, jer je irelevantna na duži period) i ne izigravaš Warrena Buffeta, jer ne raspolažemo mi pravim i pravovremenim informacijama da možemo donositi takve odluke.

A na SASE, tu jedino i možemo "glumiti" nekog Buffeta, jer naši fondovi sa ovakvim menadžerima nemaju ni svrhe ni smisla.
montypython

Post by montypython »

novi wrote: 15 Apr 2025, 19:04 Monty ako si se ti zakopo nemoramo mi
Nema tu zakop'o ne zakop'o ja inače dugoročno investiram i diverzificiram. Kad kupim jeftino niti mi može značajno pasti niti imam šta izgubiti. S poda se ne može pasti. Može samo prema gore. Ovdje jesu mrljali I ponašali se netržišno i kontra logike i u upravi i u vlasti što nisam očekivao u tolikoj mjeri ali zato i jeste dionica kupljena jeftino. Ne možeš očekivati da kupiš nešto na osmini ili desetini knjigovodstvene cijene i da odmah krene eksplozivno rasti čim si ti ušao. Ima me i u drugim dionicama a i u drugim assetima tako da je daleko od toga da sam se "zakopao" u bilo šta. A što se tiče toga da ne moraš i ti biti "zakopan" evo reci ti šta bi predložio kao brže rastuće i isplativije i sebi i drugima ali ne na bazi toga kakvo je nešto bilo nego kako će biti. Uzmi pri tom u obzir da su za sve one "vrhunske" dionice nabrojane u mom prethodnom postu čete analitičara i direktora fondova u SAD koji se samo time bave godinama i dane provode pred 5-6 monitora sa sigurnošću da prije par mjeseci mislili da su isplative I brzo rastuće.
Miner

Post by Miner »

Postavljen je i 20. vetrogenerator vetroparka čime je obezbeđeno novih 76 megavata EPS-ove zelene energije, rekao je danas generalni direktor Elektroprivrede Srbije Dušan Živković na stručnom skupu "Energija, projekti, sigurnost" održanom u okviru 40. međunarodnog savetovanja "Energetika 2025" na Zlatiboru.

"Put kojim ide Elektroprivreda Srbije je put koji će nam dugoročno obezbediti energetsku stabilnost, mir i suverenitet. Proces dekarbonizacije EPS već živi i to potvrđujemo našim investicionim projektima kao što su naš prvi vetropark i solarna elektrana 'Petka' u Kostolcu", rekao je Živković.

Istakao je da proces dekarbonizacije već ide svojim tokom i kroz novih 550 megavata iz vetra, 150 MW iz solara, 100 MW prozjumera, 100 MW iz TE-TO u Pančevu.

Naglasio je i da je važno "probuditi uspavanog džina", energetsku efikasnost, iz koje, pored obnovljivih izvora energije, treba da se izvuče maksimum za energetsku sigurnost u budućnosti.

"Svoju budućnost treba da vidimo i kroz maksimalnu diverzifikaciju proizvodnje, resursa i rešenja na finansijskom tržištu za realizaciju projekata. Iskoračili smo iz klasičnih načina i modela, tako smo odlučni u tome da sa Japanskom agencijom za međunarodnu saradnju radimo reverzibilnu HE 'Bistrica', a sa korejskim partnerima veliki projekat od 1 GW solara", rekao je Živković.

U saopštenju EPS-a navodi se da je generalni direktor "Elektroprivrede Republike Srpske" Luka Petrović na panelu "Zelena energija i energetska tranzicija izazovi i ciljevi 2030/2050" rekao da elektroprivrede Srbije, Crne Gore, Republike Srpske moraju zajedno ući u proces dekarbonizacije.

"Pre svega treba videti kako će se to sve finansirati jer su evropski grantovi potrošeni, zbog čega se moramo osloniti na vlastite izvore finansiranja" istakao je Petrović.

Generalni direktor Elektroprivrede Bosne i Hercegovine Sanel Buljubašić rekao je da dekarbonizacija traži strateške odluke, koje donose hrabri ljudi i ukazao je i na to da pravednu tranziciju ne mogu da sprovode same elektroprivrede, već države iz svojih sredstava.

"Ako zakonski okvir kaže da ste javni snabdevač, a vlada kaže da ne možete povećati cenu električne energije, kako onda sprovesti tranziciju, iz kojih sredstava", rekao je Buljubašić.
Sitna buranija

Post by Sitna buranija »

Skendi122 wrote: 15 Apr 2025, 17:19
brzi wrote: 15 Apr 2025, 16:49 Bez pozitivnog finansijskog nema optimizma.
Slazem se. Tesko je sada u Cement, Asa banku ili ostale uloziti neki veliki novac, a opet mediji su po meni najveci problem. Plasiraju se konstantno depreswvine informacije o elektroprivredi.
Možda bi trebali izmišljati pozitivne informacije? Ili bar šutjeti o gubicima od 331 miliona KM iz 2023. godine ili 59 miliona iz 2024. godine? Ili bi možda trebali pisati o pozitivnom trendu smanjenja gubitka, pa ovaj debakl na taj način prikazati? Najlakše je zabiti glavu u pijesak i ignorisati očito...
Post Reply