Elektroprivreda BIH
Re: Elektroprivreda BIH
Mislim da ovo otklanja mogucnost damping cijene struje. Inace je besmisleno.
Zanimljivo je poslovanje rudnika.
Iako su dobili bolje cijene ipak su neki imali pad prihoda.
RMU Breza pad prihoda za 5 miliona i gubitak od 22 miliona.
RMU Kakanj pad prihoda za 14 miliona i gubitak od 28 miliona.
RMU Bila pad prihoda za 3 miliona i gubitak od 5 miliona.
Čak i Gračanica ima pad prihoda od 3,5 miliona i dobit od samo 100.000 a godinu ranije su imali 3 miliona dobiti.
Kreka ima značajan rast prihoda od 20 miliona ali i dalje posluju sa gubitkom od 31 miliona.
Đurđevik ima rast od 28 miliona i dobit od 1,7 miliona poslije gubitka od 12 miliona godinu ranije.
I RU Banovići ima rast od 29 miliona i dobit od 2 miliona poslije gubitka od 24 miliona.
Znači slika šarena, pozitivno kretanje u tri rudnika i negativno u 4 rudnika.
Iako su dobili bolje cijene ipak su neki imali pad prihoda.
RMU Breza pad prihoda za 5 miliona i gubitak od 22 miliona.
RMU Kakanj pad prihoda za 14 miliona i gubitak od 28 miliona.
RMU Bila pad prihoda za 3 miliona i gubitak od 5 miliona.
Čak i Gračanica ima pad prihoda od 3,5 miliona i dobit od samo 100.000 a godinu ranije su imali 3 miliona dobiti.
Kreka ima značajan rast prihoda od 20 miliona ali i dalje posluju sa gubitkom od 31 miliona.
Đurđevik ima rast od 28 miliona i dobit od 1,7 miliona poslije gubitka od 12 miliona godinu ranije.
I RU Banovići ima rast od 29 miliona i dobit od 2 miliona poslije gubitka od 24 miliona.
Znači slika šarena, pozitivno kretanje u tri rudnika i negativno u 4 rudnika.
-
Sto manje proizvedu, vise im se plata poveca. I onda ni rast cijene uglja ne pomaze
BANJALUKA – Elektroprivreda Republike Srpske ide u novo zaduženje od 60 miliona maraka, a uprava na čelu sa Lukom Petrovićem dobila je podršku Vlade Republike Srpske, saznaje portal CAPITAL.
Naime, Vlada je na današnjoj sjednici prihvatila inicijativu ERS-a za izdavanje garancija neophodnih za novi kredit.
Bez njih ERS bi teško mogao do novog zaduženja, jer su u proteklih nekoliko mjeseci od banaka posudili 112 miliona maraka.
Novcem su krpljene rupe u poslovanju i plaćana skupa struja iz uvoza koja se kupuje jer stanje u elektroenergetskom sistemu Srpske katastrofalno.
To je jutros potvrdio i direktor ERS-a Luka Petrović gostujući na javnom servisu, gdje je otkrio kako je za četiri mjeseca uvezena struja vrijedna 120 miliona maraka.
On je priznao da se dugovi krpe kreditima, a sve zbog, kako tvrdi, lošeg rada u termoelektranama zbog nedostatka uglja.
„Vlada je bila izričita da cijene moraju biti niske i mi smo pribjegli kupovini električne energije iz uvoza. Kupili smo oko 120 miliona KM u četiri mjeseca. U martu i aprilu, smo počeli da je izvozimo i to sprječava dalje gubitke. Tačno je da smo ostvarili gubitke i pribjećemo kreditnom aranžmanu, gdje će nam sa garancijom pomoći Vlada Srpske“, kazao je Petrović.
https://capital.ba/petrovic-zaduzuje-er ... J1M6TAI6HQ
Naime, Vlada je na današnjoj sjednici prihvatila inicijativu ERS-a za izdavanje garancija neophodnih za novi kredit.
Bez njih ERS bi teško mogao do novog zaduženja, jer su u proteklih nekoliko mjeseci od banaka posudili 112 miliona maraka.
Novcem su krpljene rupe u poslovanju i plaćana skupa struja iz uvoza koja se kupuje jer stanje u elektroenergetskom sistemu Srpske katastrofalno.
To je jutros potvrdio i direktor ERS-a Luka Petrović gostujući na javnom servisu, gdje je otkrio kako je za četiri mjeseca uvezena struja vrijedna 120 miliona maraka.
On je priznao da se dugovi krpe kreditima, a sve zbog, kako tvrdi, lošeg rada u termoelektranama zbog nedostatka uglja.
„Vlada je bila izričita da cijene moraju biti niske i mi smo pribjegli kupovini električne energije iz uvoza. Kupili smo oko 120 miliona KM u četiri mjeseca. U martu i aprilu, smo počeli da je izvozimo i to sprječava dalje gubitke. Tačno je da smo ostvarili gubitke i pribjećemo kreditnom aranžmanu, gdje će nam sa garancijom pomoći Vlada Srpske“, kazao je Petrović.
https://capital.ba/petrovic-zaduzuje-er ... J1M6TAI6HQ
-
Izgleda da opet imemo hiperprodukciju solara, zadnjih par dana oko podne po nekoliko sati struja na berzi oko nule. Koji sat kasnije preko 200 E/MWh.
https://hupx.hu/en/
Izgleda da se to i koristi jer vidi se po obliku grafika na nos bih da uprevo tada oko podne, uvoze, a kasnije izvoze.
https://www.nosbih.ba/bs/ees/graf-potrosnje/
Znači zarada I na uvozu oko podne I na izvozu poslije podne i uveče. Ako je tako a nadam se da jeste, imaju mogućnost da nagomilaju dosta uglja za period kad počne sezona hlađenja klimama i večernja cijena još više poraste.
Win win situacija bukvalno je nemoguće ne zaraditi velike pare ne znam kako nesposoban bio.
https://hupx.hu/en/
Izgleda da se to i koristi jer vidi se po obliku grafika na nos bih da uprevo tada oko podne, uvoze, a kasnije izvoze.
https://www.nosbih.ba/bs/ees/graf-potrosnje/
Znači zarada I na uvozu oko podne I na izvozu poslije podne i uveče. Ako je tako a nadam se da jeste, imaju mogućnost da nagomilaju dosta uglja za period kad počne sezona hlađenja klimama i večernja cijena još više poraste.
Win win situacija bukvalno je nemoguće ne zaraditi velike pare ne znam kako nesposoban bio.
https://www.hercegovina.info/vijesti/bi ... ke/237397/
A prije 7 dana rekoše da svi uredno izmiruju obaveze.
Ne razumijem nebrigu vlasti u RS-u.
Prošle godine su pokupili sve pare sa računa EP RS-a za isplatu dividende a sad ni dovoljno za tekuća plaćanja.
Da li Dodik ima zadatak da proda i to malo što je ostalo.
U svakom slučaju blizu su propasti.
A prije 7 dana rekoše da svi uredno izmiruju obaveze.
Ne razumijem nebrigu vlasti u RS-u.
Prošle godine su pokupili sve pare sa računa EP RS-a za isplatu dividende a sad ni dovoljno za tekuća plaćanja.
Da li Dodik ima zadatak da proda i to malo što je ostalo.
U svakom slučaju blizu su propasti.
Vlast je problem. Nikakva razlika sarajevska klika od banjalučke.
U posljednjih 30 dana imali smo povećane količine za izvoz električne energije i vjerujem da će tako potrajati, rekao je Luka Petrović, generalni direktor Elektroprivrede Republike Srpske u Јutarnjem programu RTRS-a navodeći da su posljednje kiše značajno pomogle, prije svega HE Drina i Vrbas.
- To je značajno doprinijelo radu hidrocentrala, pomogle su punjenje našeg najvažnijeg objekta, jezero Bileća koje je i danas ispod planske kote, ali značajno bolje i značajno sigurno će doprinijeti do kraja mjeseca, kada možemo očekivati da dođemo do planske veličine, a samim tim da znamo da ćemo biti pozitivni u ovoj godini - dodao je Petrović.
Govoreći o poslovanju Elektroprivrede Srpske, Petrović je rekao da je preduzeće u dugovima koje će pokriti kreditnim zaduženjem, a takvu situaciju je objasnio dugogodišnjim problemima u dvije termoelektrane i nedostatku uglja.
Podsjetio je da su novembar, decembar, januar, februar, pa čak sada i april pratile nedaće sa TE Ugljevik.
- Došlo je do 56 dana nerada TE u proteklih pet mjeseci. TE nije radila dva mjeseca i to su neplanski zastoji - rekao je Petrović.
Istakao je da su u tim mjesecima kupovali električnu energiju za građane Srpske.
- Vlada je bila izričita da cijene moraju biti niske i mi smo pribjegli kupovini električne energije iz uvoza. Kupili smo oko 120 miliona KM vrijednosti električne energiju u četiri mjeseca. U martu i aprilu smo počeli da je izvozimo i to sprečava dalje gubitke. Tačno je da smo ostvarili gubitke i pribjećemo kreditnom aranžmanu, gdje će nam sa garancijom pomoći Vlada Srpske - istakao je Petrović.
Unutar Elektroprivrede, dodaje Petrović, postoji mogućnost i kapacitet da minuse izliječi boljim upravljanjem, racionilazacijom troškova u cijelom sistemu i sveobuhvatnom analizom stanja u rudnicima.
Evo par dana ni rijeci o padavinama u slivu Neretve i boljem sutra EP Sarajevo, malo sam zabrinut. Izvadiće nas prijem novih inžinjera u pogonima sa 0 mjeseci staža, ali kao kad sam bio mali 'Sa Titom i partijom naprijed'. Trenutno dionica ne vrijedi ni 10, da ima potencijal ima ali daleko smo mi od potencijala i iskorištene vrijednosti. Evo braća 'Srbi' su svoju EP usrali do uvoza ali se ne predaju, a mi do tog statusa ćemo ugostiti barem još dvije strukture, lovu treba premjestiti u brže rastuće i isplativije stvari. Ovo što sam dao ostaviću kao spomenik mislim da će djeci valjat.
Ako ništa ja računam da ću rahat biti u penziji za 30g. Ovdje je možda još najbolje maksimalni pesimizam i defetizam probati, iako uskoro prihodi idu na 1.4mlrd, a moguće i na 1.5mlrd, kad bi 1% dobili ja bi bio zadovoljan.
Ja sam takodjer ocekivao da ce ove padavine malo ovo pokrenuti, da ce se desiti neka lijepa vijest. Ali, nazalost sve po starom ide. Cak mi je ovaj zakon o elektricnoj energiji i berzi djelovao kao pocetak necega.