prodaja hidrogradnje

panzer
Posts: 12399
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: prodaja hidrogradnje

Post by panzer »

Po svemu sudeći, potraživanja postoje ali izgleda da su morala biti prebačena na direkciju za pasivni podbilans. Pošto Hidrogradnja nije mogla bez tih potraživanja onda je na svoje načine pokušavala naplatiti bar dio od toga.
Da su to radili javno, onda bi pomenuta direkcija reagovala a možda i tražila da hidrogradnja odustane od tih sredstava. Nešto ovako:
Rahimić je istakao da će Direkcija za pasivni podbilans odmah početi sa vraćanjem imovine za koju imaju podatke, ali da će podnositi i krivične prijave protiv direktora i nadzornih odbora firmi iz FBiH zbog "skrivanja" te imovine.
"Imamo ulazne podatke o broju predmeta. Njih je na stotine. Međutim, nisu kompletirani i nastavićemo utvrđivati imovinu. Moraću biti surov pa podnositi krivične prijave. Prošle godine smo u APF saznali da 'Borac' ima imovinu u inostranstvu, a prikazali su da su je 1999. godine prodali. KTK Visoko je prodao imovinu iz pasivnog podbilansa u Kragujevcu, a to nije smio. Daćemo nalog da budu poništeni ti ugovori", dodao je Rahimić.
Malo sam gledao finansijske izvještaje i vidi se da su kod operativnih dobiti bili redovno u dubokim minusima ali svake godine imaju između 15 i 25 mil KM ostalih prihoda odnosno nečega što bi trebalo istražiti.


Zanimljivo je što niko ne govori šta je bilo u Iraku jer se otišlo da se vidi šta je s tim dugom prema Hidrogradnji. Niti kažu ima niti nema ali su navodno otvorili vrata da se Energoinvest i Hidrogradnja vrati tamo.

U ovom slučaju potraživanja ima puno optužbi na račun ranijih direktora i ostalih lica jer se potraživanja kriju ali da postoji kakva zavjera do sada bi Hidrogradnju neko kupio a ne bi tender za prodaju mjesecima bio otvoren.
panzer
Posts: 12399
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: prodaja hidrogradnje

Post by panzer »

Eh, kada bi jedno dobili kvalitetne novinare da pročitamo kvalitetno obrađene teme sa kvalitetnim i provjerenim izvorima a ne ove žvrljotine.

Članak je napisan na osnovu nečega što predstavlja iračke obveznice koje po svemu sudeći kotiraju na tržištu kapitala i nigdje ne piše kakve veze one imaju sa Hidrogradnjom. Datumi pored grafikona su ispisani ofrlje. Čak se pojavljuje i datum 1930. godine.
Mentalist
Posts: 237
Joined: 02 Oct 2012, 18:22

Re: prodaja hidrogradnje

Post by Mentalist »

U Zenici je danas potpisan ugovor između JP Autoceste FBiH te BH konzorcija kojeg čine Euroasfalt d.o.o. Sarajevo i GP ŽGP d.d. Sarajevo o izgradnji faze II tunela Vijenac (tunela 1. mart).

Ugovor vrijedan 47,73 miliona KM potpisali su direktori Ensad Karić (Autoceste FBiH), Hamed Ramić (Euroasfalt) i Asim Nanić (ŽGP), dok je supotpisnik Ugovora Enver Bijedić, ministar Federalnog ministarstva prometa i komunikacija. Radovi će trajati 12 mjeseci, nakon čega će u potpunosti biti završen auto-put od Sarajeva do Zenice.

- Izgradnja tunela 1. mart je priča o zajedničkom uspjehu Autocesta FBiH i domaćih kompanija, istakao je direktor Autocesta FBiH Ensad Karić, naglasivši da će po završetku Faze II ovo biti najduži tunel u Bosni i Hercegovini ali i jedan od najmodernijih i najopremljenijih tunela u regionu, a ujedno i predstavlja jedan od trenutno najzahtjevnijih objekata na Koridoru Vc.

- Zahvaljujući danas potpisanom ugovoru za 12 mjeseci građani i građanke ove zemlje konačno će autoputem putovati od Sarajeva do Zenice, najavio je Karić ističući posebno zadovoljstvo što u realizaciji ovog projekta učestvuju domaće kompanije, koje ovim dobivaju i važnu referencu za druge poslove u budućnosti.

- Pregovorima sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj uspjeli smo osigurati ravnopravan tretman za domaće kompanije u njihovoj inače vrlo strogoj tenderskoj proceduri, objasnio je Karić i istakao da je dvadeset posto od vrijednosti ugovora finansirano od naplaćenih bankovnih garancija, dok je ovim ugovorom premašena jedna milijarda KM ugovorenih investicija u proteklih 20 mjeseci.

- Čestitam Euroasfaltu i ŽGP-u na ovom ugovoru i želim im uspješne radove i siguran sam da se vidimo za 12 mjeseci na otvaranju i tunela i kompletnog autoputa Sarajevo-Zenica, poručio je Karić.

Hamed Ramić, direktor Euroasfalta je u ime BH Konzorcija istakao da je ovim ugovorom potvrđeno da su domaći građevinari spremni nositi se sa najzahtjevnijim projektima, koji mogu doprinijeti oporavku bh. privrede.

Federalni ministar prometa i komunikacija Enver Bijedić istakao je da zahvaljujući angažmanu Autocesta, radovi na tunelu 1. mart (tunel Vijenac) idu i brže od očekivanih.

- Ovakvi projekti vraćaju nadu Bosancima i Hercegovcima u nas same da smo sposobni zajedno graditi bolju budućnost, naglasio je premijer Zeničko-dobojskog kantona, Fikret Plevljak. Premijer Federacije BiH, Nermin Nikšić, istakao je da je šansa integracije BiH upravo u izgradnji putnih komunikacija koje mnogo uspješnije od političara povezuju ljude i cijelu BiH.


HOĆE LI OVDJE BITI ŠTA POSLA ZA HIDROGRADNJU???
panzer
Posts: 12399
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: prodaja hidrogradnje

Post by panzer »

"Hidrogradnja" d.d. Sarajevo, prema Planu poslovanja za 2013. godinu koji je pripremila Uprava ove kompanije, planira na nivou preduzeća ukupan godišnji prihod od 40, 3 miliona KM, dok je očekivana dobit 420 hiljada KM.

Navedeni plan Uprava je proslijedila Nadzornom odboru, koji ga treba uputiti Skupštini društva na razmatranje i usvajanje.

Kako ističu iz "Hidrogradnje", ostvarenje Plana poslovanja za 2013. realno se može očekivati ukoliko i "Hidrogradnja" bude angažirana na projektima iz kapitalnih investicija u ovoj godini , prije svega na Koridoru 5-C, Sarajevskoj zaobilaznici, ali i u energetskom sektoru.

Također, poslovodstvo ove kompanije očekuje i skori povratak na libijsko tržište, na kojem je "Hidrogradnja" bila prisutna dugi niz godina.

"Hidrogradnja", koja je u većinskom državnom vlasništvu (67 posto), trenutno zapošljava 777 radnika, a prošlu poslovnu godinu završila je sa ostvarenom dobiti od 388,5 hiljada KM
Ipak se izvlače iz krize ali im je ovaj broj 777 još uvijek veći od potrebnog.
panzer
Posts: 12399
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: prodaja hidrogradnje

Post by panzer »

Kompanija "BBM" bila je prošle godine najprofitabilnija domaća građevinska firma, s ukupnim prihodima od 112,5 miliona KM i dobiti od 27,2 miliona KM, piše danas "Dnevni avaz".
Na drugo mjesto, prema podacima do kojih je došao "Avaz" , izbila je kompanija "Euroasfalt", koja je angažirana na većini projekata na koridoru 5-C. Ona je lani zabilježila prihode od 109,7 miliona maraka i zaradu od 1,4 miliona.
Na trećem mjestu je "Integral-inženjering" iz Laktaša s ukupim prihodima od 99 miliona KM i profitom od 7,4 miliona KM. Dalje slijede kompanije: Niskogradnja", "Hering" 62 miliona, GP "Put", "Hidrogradnja" 39 miliona, "A3", "ANS Drive" te "ŽGP".
Zanimljivo je da "BBM", iako je prvi po prihodima i zaradi, izdvaja najmanje po zaposleniku, svega 537 maraka, dok "Euroasfalt" po radniku izdvaja 1.101 marku, "Integral" 873, "Hering" 1.218, GP "Put" 3.521, "Hidrogradnja" 1.338, "ANS Drive" 703, ŽGP 1.215 maraka, itd.
"BBM" se od ostalih nabrojanih kompanija razlikuje i po tome što se, uz građevinarstvo, bavi i rudarstvom. To znači da je, kada se uzme isključivo građevinska aktivnost, "Euroasfalt" trenutno najuspješnija domaća firma.
Ovi podaci djelomično se razlikuju od onih iz 2011. godine. Prema informacijama "Dnevnog avaza" , 2011. najveće prihode imao je "Integral inženjering" (161 milion KM), a slijedio je "BBM" sa prihodima od 98 miliona KM i zaradom od 15 miliona maraka.
Podaci za 2012. pokazuju i da su kompanije koje su angažirane na gradnji koridora 5-C, u posljednje vrijeme povećale svoje prihode te da su sve pozitivno poslovale.
panzer
Posts: 12399
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: prodaja hidrogradnje

Post by panzer »

NO je donio odluku o prodaji poslovne zgrade. Sudski vještak procijenio na 18 i kusur mil KM a početna cijena će biti 19,5 mil KM. Do septembra očekuju vraćanje u Libiju i "zadovoljni" su radom u prva četiri mjeseca ove godine.

http://www.avaz.ba/vijesti/teme/hidrogr ... miliona-km
proleter
Posts: 1631
Joined: 14 Sep 2012, 13:45

Re: prodaja hidrogradnje

Post by proleter »

Opet Erdal Trhulj (inače moj dobar prijatelj iz stranke :lol: )

http://www.avaz.ba/vijesti/teme/sda-zel ... e-iz-iraka
panzer
Posts: 12399
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: prodaja hidrogradnje

Post by panzer »

Hrkač i ekipa preuzeli GP Puž.
Balkan Investment Opportunity Fund kupac je 71,9 posto udjela u u građevinskom poduzeću Put Sarajevo od NEXE Grupe 30 maja na Sarajevskoj berzi, saopšteno je iz te građevinske kompanije.
Iz Nexea poručuju da je prodaja dio dugoročnog plana restrukturiranja Grupe i orijentacije na osnovnu djelatnost, a koji je započet tokom 2011. godine.
"Osnovna djelatnost GP PUT je niskogradnja, a zbog uticaja krize i smanjenja aktivnosti, Društvo je poslovalo otežano i predstavljalo je veliki teret za ostale članice Grupe. Navedenom transakcijom Grupa će znatno smanjiti finansijske obaveze prema osiguranim povjeriocima kao i svoju finansijsku zaduženost, a što će pozitivno uticati na realizaciju plana predstečajne nagodbe i namirenje ostalih povjerilaca", obavijestili su iz Nexe grupe.
Paket od 71,9% dionica GP Puta prodat je za 784.954,30 KM odnosno 0,65 KM po dionici.
Uz brojne projekte u izgradnji autoputeva i GP Put će naći svoje mjesto,prošle godine je imao veće prihode nego Hidrogradnja, a i ako ne nađe, biće nešto od imovine koju firma ima. Uvijek se može izvući više od uloženog.
Odbrana poste
Posts: 222
Joined: 22 Jul 2012, 18:28

Re: prodaja hidrogradnje

Post by Odbrana poste »

Vlasnik ovog Balkan fonda je Aleksandar Hrkać.I dobro kažu ovi na Indikator.ba,poznat kao dioničar Elektrogrupe Jajce.
Ovdje je zapravo demonstrirana metoda kojom će ovi sa domaćim izdajnicima preuzeti sve što mogu u ovoj zemlji.
Upravo to pokušavaju u Bosnalijeku,sljedeća je Hidrogradnja..
Ne mogu da vjerujem da sve ovo niko ne shvaća.
E ja,unatoč prijetnjama Custosa i onih iz duginog spektra,neću tu gledati šta se dešava.Jednostavno ne prihvatam onu njihovu tezu o glupim Bosancima.
Post Reply