Elektroprivreda BIH

panzer

Re: Elektroprivreda BIH

Post by panzer »

U Tuzli samo blok 4 radi.
Elkombar

Post by Elkombar »

Nijemci su prije Drugog svjetskog rata imali ogromnu hrpu visokokvalitetnog ugljena koji su mogli koristiti za proizvodnju željeza i cementa. Također su naučili kako pretvoriti ugljen u ugljikovodike, gnojivo i na kraju tekuća goriva za svoje automobile, kamione, tenkove i zrakoplove.
Njemačka ipak više nema tu geološku prednost .

Od 83 milijarde tona kamenog ugljena koji se još nalaze u zemlji u Njemačkoj, 36 milijuna tona se smatra pogodnim za iskopavanje, ali njihov izuzetno dubok i kompliciran geološki položaj čini rudarenje preskupim za natjecanje na svjetskom tržištu.

Prosječna cijena rudarenja jedne tone kamenog ugljena u 2023. godini u Njemačkoj je bila 180 eura.

Priča o ugljenu učinila je Njemačku savršenom studijom slučaja za kritično iscrpljivanje resursa i njegov učinak na gospodarstvo. Iscrpljenost vlastitih jeftinih mineralnih resursa i potpuni nedostatak ugljikovodika bio je jedini razlog zašto je Njemačka morala uvoziti 50% svog ugljena , 55% svog prirodnog plina i 31% svoje sirove nafte iz Rusije, barem do 2022. Sav taj bivši uvoz danas potpada pod neku vrstu sankcija, što utječe na 33% ukupne njemačke potrošnje energije. (Je li ikakvo čudo da je energija postala tako skupa u Njemačkoj kao i u drugim dijelovima Europe?)

https://www.cleanenergywire.org/factsheets/coal-germany
Dejan118

Post by Dejan118 »

Sad je trend ide cijena gore do 14 pa opet dole do 10.50 i tako svake godine. Nema veze sa poslovanjem.
Truba

Post by Truba »

a ja kupio po 13.99
Dosadno mi

Post by Dosadno mi »

Dejan118 wrote: 04 Apr 2025, 13:41 Sad je trend ide cijena gore do 14 pa opet dole do 10.50 i tako svake godine. Nema veze sa poslovanjem.
I jos 500 stranica postova o uglju tonama rezervama cijeni ovoj onoj
Skendi122

Post by Skendi122 »

Cini mi se sa bi samo jedna pozitivna vijest sve promijenila, a nema je tako dugo vremena. Nadati se da je ova kisa neutralizira gubitak u januaru i februaru.
montypython

Post by montypython »

Dosadno mi wrote: 04 Apr 2025, 15:43
Dejan118 wrote: 04 Apr 2025, 13:41 Sad je trend ide cijena gore do 14 pa opet dole do 10.50 i tako svake godine. Nema veze sa poslovanjem.
I jos 500 stranica postova o uglju tonama rezervama cijeni ovoj onoj
Nema veze s poslovanjem zasad dok je poslovanje stalno isto tj ovakvo kakvo je sad. Da dođe do bilo kakve pozitivne promjene bilo bi itekakvog odraza na cijenu. Zato je enormno važna i količina iskopanog uglja i rezerve istog kao i akumulacija I svaka kiša bez obzira što neko ne razumije (prilično očiglednu) vezu. Od njih zavisi poslovanje a od poslovanja sentiment koji direktno utiče na cijenu. Mnogo je novih na temi koji nisu imali prilike doživjeti promjenu sentimenta a kada dođe stvari idu brzo.
. Cini mi se sa bi samo jedna pozitivna vijest sve promijenila, a nema je tako dugo vremena. Nadati se da je ova kisa neutralizira gubitak u januaru i februaru.
upravo tako
brzi

Post by brzi »

https://www.zenit.ba/kantonalni-sud-pon ... e-janjici/

Nezastičene vidre.
Elektroprivreda je ulozila desetak miliona u infrastruktura naselja Janjići i Vranduk i onda još ona tužba.
Tako da ode 50 miliona niz Bosnu a hidroelektrana nigdje.
Najbolje da ni ne pokusavaju graditi nove HE.
Kupi struju koliko treba i prodaj uz maržu od 10% i mirna Bosna.
montypython

Post by montypython »

Eto šta su nam dale arhuske konvencije Energetske Zajednice i slični. Omogućile su raznim Kopačima, Žiškama I stotinama sličnih iz tzv NVOova da potpuno blokiraju energetiku zemlje i vode je u pravcu koji ide na ruku naručiocima te agende tj energetskog ropstva. Prvo su nam onemogućili blok 7 i termoelektrane a sad i hidroelektrane, ekološki najčistiji izvor energije. Iako smo neizmjerno bogati sa ova dva resursa tjeraju nas na uvoz solarnih ploča i vjetro agregata, mnogo štetnijih za okoliš i od termo I od hidro kapaciteta. A u jednoj Austriji ima 3000 hidroelektrana od čega 160 većih od 10 MW. Mi za 30 godina ne možemo da napravimo jednu. Je li u rijekama tih 3000 austrijskih elektrana nema riba?
S druge strane ovdje je sa Janjićima koliko shvatam problem u tome što je Ministarstvo odbilo zahtjev za obnovu okolišne dozvole misleći da i ne treba. Dakle treba samo podnijeti zahtjev ponovo i naravno dobro ga obrazložiti i ne dozvoliti da ti ga obore bivši šoferi u OSCEu ili gdje već, uz obrazloženje da u rijeci ima riba.
Dejan118

Post by Dejan118 »

brzi wrote: 04 Apr 2025, 20:37 https://www.zenit.ba/kantonalni-sud-pon ... e-janjici/

Nezastičene vidre.
Elektroprivreda je ulozila desetak miliona u infrastruktura naselja Janjići i Vranduk i onda još ona tužba.
Tako da ode 50 miliona niz Bosnu a hidroelektrana nigdje.
Najbolje da ni ne pokusavaju graditi nove HE.
Kupi struju koliko treba i prodaj uz maržu od 10% i mirna Bosna.

Tuzilastva šute nakriminal od 50 miliona. Niko nije odgovoran u EP.
Post Reply